joi, 30 iulie 2009

Ministrul Sorina Plăcintă, de patru ori incompatibilă cu funcţia de senator

Romania trebuie salvata!

Catavencu.ro
Acest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 29 Iul 2009 | Alexandru Cristorian

Proaspătul ministru al Sportului şi Tineretului, c-aşa am auzit noi la televizor că-i place să se intituleze, este şi senator. Cu toate că nu ar trebui să fie. Potrivit legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor, un ales nu poate îndeplini, simultan, şi funcţia de senator şi pe cea de administrator de firmă. Or, doamna Plăcintă a fost, timp de mai multe luni, administrator al mai multor firme, atît din ţară, cît şi din străinătate. Ceea ce înseamnă că Biroul Permanent al Senatului ar trebui să constate încetarea de drept a mandatului de senator al doamnei Plăcintă.


Ministra, cercetată de Comisia Juridică a Senatului

Pentru că parlamentarii din conducerea Senatului nu au „constatat“ încetarea mandatului doamnei Plăcintă – şi nici nu aveau cum, că doar ministresa Sportului şi Tineretului nu s-a gîndit să-i înştiinţeze cu privire la incompatibilitatea în care se afla, iar ei nu s-au gîndit să verifice –, Academia Caţavencu a trimis o sesizare către Biroul Permanent.
În respectiva sesizare, trimisă atît Biroului, cît şi mai multor membri din conducerea Senatului, am prezentat toate datele privind incompatibilitatea doamnei Plăcintă, incompatibilitate rezultată din faptul că, pînă în data de 25 martie 2009, a întrunit, simultan, calitatea de senator şi pe cea de administrator al firmei Maya Textiles SA, din cantonul Fribourg, Elveţia. Conform preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, sesizarea a fost primită şi transmisă Comisiei Juridice a Senatului pentru întocmirea unui raport. Iar după întocmirea acestuia, Biroul Permanent va discuta şi lua o decizie în privinţa calităţii de senator a doamnei ministru Sorina Plăcintă.


Plăcinţica ne serveşte minciunica

După ce a refuzat discuţiile cu reprezentanţii presei (îl excludem de aici pe domnul Ion Cristoiu, la emisiunea căruia a participat şi informat pe cetăţeni că ea s-a înscris în 1997 în PD-L pentru că era un capitalist şi un om de dreapta, asta în condiţiile în care, la vremea aceea, PD-ul era un partid de stînga, asociat socialiştilor europeni), ministresa a remis un comunicat de presă prin care vrut să clarifice lucrurile. În care a precizat că la Montreux are un apartament, deşi în declaraţie are trecută o casă. Şi că nu a menţionat în declaraţia de avere acţiunile de la Milcofil, deoarece trecerea acestor acţiuni de la Sorste pe numele ei s-a făcut după completarea declaraţiei de avere. Dar, cum am arătat, trecerea acţiunilor s-a făcut în data de 1 iunie, cu opt zile înainte de depunerea ultimei declaraţii de avere. De asemenea, doamna Plăcintă a ţinut să explice că incompatibilitatea între calitatea ei de administrator al firmei elveţiene Maya Textiles şi calitatea de senator nu ar exista. Pentru că, zice Plăcintă, o decizie internă privind renunţarea ei la calitatea de administrator fusese luată cu mult înainte de martie 2009. Cu toate că efectele juridice privind renunţarea la calitatea de administrator nu se produc decît în momentul efectuării modificării în Registrul Comerţului. Or, în cazul Maya Textiles, conform datelor de la Registrul Comerţului din cantonul Fribourg, abia din 25 martie 2009 Plăcintă nu mai este administrator al societăţii. Aşteptăm, însă, cu interes şi justificările privind incompatibilităţile de la firmele din România.


Incompatibilitatea nr. 1: Maya are, aia n-are, Plăcintă e administratoare

Sorina Plăcintă nu este un simplu senator PD-L ori ministru al Tineretului şi Sportului. Ea este, în primul rînd, inginer textilist. Dovadă fiind şi afacerile cu textile pe care le are nu doar în ţară, ci şi în străinătate. Adică în Elveţia, unde desfăşoară mai multe biznisuri, unul dintre ele cu societatea Akris, unul dintre cei mai mari producători de prêt-à-porter din ţara cantoanelor. Sorina Plăcintă nu s-a rezumat, însă, doar la colaborări cu elveţienii, ci chiar s-a implicat direct în afacerile de acolo. În, de exemplu, firma Maya Textiles SA, societate la care a fost numită administrator încă din 1997 şi la care soţul ei, Stefan Georg Ernest Sobota, este şi în prezent preşedinte. Conform datelor de la Registrul Comerţului din landul Fribourg, senatorul Sorina Plăcintă a părăsit funcţia de administrator al societăţii în 25 martie 2009. Dată la care îndeplinea deja de mai bine de trei luni şi funcţia de senator în Parlamentul României. Şi se afla, deci, într-o evidentă incompatibilitate. Iar mandatul de senator ar fi trebuit vacantat.


Incompatibilitatea nr. 2: Artiflex, lovitură fix în plex

Aşa cum spuneam mai înainte, mare parte din afacerile doamnei Plăcintă sînt făcute în combinaţie cu nişte elveţieni. Aşa a apărut, în 2005, SC Artiflex SA, un joint venture în care firma elveţiană de prêt-à-porter Akris deţine 51%. Iar firma ministresei Plăcintă, Sorste, deţine 49%. La înfiinţarea firmei, administratori au fost numiţi Sorina Plăcintă şi soţul acesteia, Stefan Sobota, alături de un cetăţean austriac, Wolf Dieter Lang, dar şi de cei doi proprietari ai SC Akris, elveţienii Peter şi Albert Kriemler. După cum zic datele de la Registrul Comerţului din România, în anul 2008 societatea îşi măreşte capitalul social pînă la aproximativ 1,5 milioane euro şi deschide un punct de lucru şi la Rîmnicu Sărat, unde senatoarea mai deţine o fabrică de textile. Conform aceloraşi date de la Registrul Comerţului, senatoarea Sorina Plăcintă se retrage din funcţia de administrator, alături de austriacul Dieter Lang, în data de 7 aprilie 2009. Adică la patru luni distanţă de la validarea în funcţia de senator. Ceea ce înseamnă că, în toată această perioadă, Sorina Luminiţa Plăcintă se afla în, da, da, incompatibilitate. Din nou.


ANI, încă un dosar pe numele Plăcintei

În cazul în care Senatul se va lăsa furat de vacanţa parlamentară şi va amîna discutarea incompatibilităţii senatoarei Plăcintă, ANI îi va impulsiona puţin activitatea. Surse din interiorul Agenţiei au declarat pentru Academia Caţavencu că inspectorii instituţiei au deschis deja un dosar pe acest subiect. Conform procedurilor ANI, odată probată incompatibilitatea, Agenţia va sesiza Senatul şi-i va cere anularea mandatului de senator al ministrului Plăcintă. De asemenea, e posibil ca din cercetarea inspectorilor de Integritate să reiasă şi indicii de săvîrşire a unui posibil fals în declaraţii. Desigur, din cauză că actualul ministru al Tineretului şi Sportului nu a menţionat în declaraţia de avere funcţiile de administrator al mai multor societăţi comerciale. ANI are deja un dosar în lucru pe numele Sorinei Plăcintă, dar pentru verificări în chestiunea unor inexactităţi în declaraţia de avere. Primul dosar al ministrului a fost deschis după o investigaţie a Academiei Caţavencu.


Incompatibilitatea nr. 3: Milcofil, foarte subtil

Plăcintă este şi proprietarul firmei Milcofil SA, o fabrică de textile din Focşani cu peste o mie de angajaţi şi mai mulţi copii de şmenari locali în posturi de conducere. Registrul Comerţului zice că, pînă la 1 iunie 2009, firma Milcofil a fost deţinută de SC Sorste SA, o altă firmă a ministresei. Apoi, întregul pachet de acţiuni, de peste 90%, a fost trecut pe numele senatorului PD-L. Or, avînd în vedere că ultima declaraţie de avere a fost completată în data de 9 iunie 2009, nemenţionarea SC Milcofil la capitolul „Active“ constituie un nou subiect de muncă pentru băieţii de la Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Trecînd, însă, peste partea cu proprietarul firmei (fie o firmă de-a doamnei Plăcintă, fie chiar doamna Plăcintă), trebuie spus că ministresa Sportului şi Tineretului a îndeplinit funcţia de administrator al societăţii pînă în data de 17 februarie 2009. Adică timp de mai bine de două luni de la validarea mandatului de senator. Şi pentru asta conducerea Senatului ar fi trebuit să se sesizeze şi să constate nulitatea mandatului de senator al ministresei.


Incompatibilitatea nr. 4: Sorste. Prima firmă nu se uită niciodată

Prima firmă a ministresei Plăcintă, cea prin care îşi desfăşoară majoritatea activităţilor, este Sorste SA. De altfel, Sorste este singura firmă care a apărut în declaraţia de avere a ministresei (e drept, doar în cea de la începutul mandatului de senator, pentru că în cea depusă în 9 iunie firma a dispărut subit). Ei bine, şi la această firmă senatoarea Sorina Plăcintă a îndeplinit funcţia de administrator pînă în data de 7 februarie 2009, conform datelor înregistrate la Registrul Comerţului. Ceea ce, zice legea, înseamnă că, încă o dată (!), actuala ministresă s-a aflat timp de două luni într-o situaţie de incompatibilitate. Pe care, fireşte, nu a semnalat-o conducerii Senatului. Că doar nu era să rişte ca mandatul de senator să-i fie declarat nul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu