luni, 24 august 2009

AEP aloca 600.000 de euro pentru depistarea votului dublu

Romania trebuie salvata!

Autoritatea Electorala Permanenta(AEP) a declansat licitatia pentru achizitia soft-ului care va arhiva si verifica listele electorale de la alegerile pentru Parlamentul European, program pentru care a alocat 600.000 de euro, procedurile de achizitie urmand sa se finalizeze pe 4 septembrie.

AEP solicita ca, in termen de 60 de zile, castigatorul contractului sa arhiveze aproximativ 1.000.000 de pagini reprezentand liste electorale si, in acelasi timp, sa puna la dispozitie soft-ul de verificare a votului dublu, potrivit NewsIn.

"Obiectivul proiectului este de a achizitiona serviciile de arhivare electronica necesare obtinerii reproducerii fidele a listelor electorale de la alegerile parlamentare, cat si textul din cadrul acestora, informatii necesare pentru regasirea ulterioara a documentelor arhivate electronic, cat si pentru verificarea persoanelor care voteaza fara a avea drept de vot sau care voteaza de mai multe ori", se precizeaza in documentatia AEP.

Listele electorale trecute in format electronic trebuie clasificate pe mai multe categorii, respectiv judet, municipiu, oras, sector (pentru municipiul Bucuresti), comuna, sat, strada, numarul sectie de votare, numarul curent al listei, semnatura alegatorului (poza), nume alegator, prenume alegator, cod numeric personal, serie si numar act de identitate, domiciliul (nr. imobil, bloc, apt., etc), cetatenia (pentru listele speciale), localitatea in care e organizata sectia de votare (pentru listele suplimentare), tara in care este organizata sectia de votare (pentru listele suplimentare).

Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 55/2009, care a abilitat AEP sa verifice listele electorale, Autoritatea are la dispozitie 6 luni de zile pentru verificarea listelor electorale de la primirea acestora in urma alegerilor europarlamentare din 7 iunie, iar in cazul in care descopera persoane care au votat de mai multe ori sesizeaza organele de urmarire penala competente.

OUG 55/2009 a fost publicata in data de 4 iunie, la aproape trei luni de la intrarea ei in vigoare Autoritatea fiind abia in procedura de achizitie a soft-ului necesar pentru aceste verificari.

AEP a mentionat, pe 6 iulie, ca a primit 82 de cereri de la organele de urmarire penala, prin care se solicita verificarea unor persoane care si-ar fi exercitat de mai multe ori dreptul de vot la alegerile pentru PE, si alte 25 de sesizari din partea competitorilor electorali.

In urma acestor sesizari si cereri, AEP a inceput verificarea listelor electorale utilizate in sectii de votare din judetele Alba, Arges, Bacau, Calarasi, Dambovita, Dolj, Galati, Maramures, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Giurgiu si din municipiul Bucuresti, confruntand manual listele electorale pentru fiecare caz in parte.

Autoritatea a cumparat pentru centralizarea voturilor la alegerile europarlamentare din acest an un soft in valoare de 340.000 euro. La alegerile pentru Parlamentul European din 2007, sistemului informatic a costat 252.000 de euro, in timp ce la alegerile parlamentare din 2008 pentru programul informatic AEP a platit 5.822.080 lei, iar la alegerile locale din iunie 2008 costul s-a ridicat la 2.130.817 lei.



Publicat: astazi 9am

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu