luni, 24 august 2009

Armata română, între achiziţii şi rubedenii

Romania trebuie salvata!

Cotidianul.ro
23 Aug 2009 Diana Lazar


Mircea Băsescu îi aplică fratelui-preşedinte o grea lovitură de imagine: s-a trezit „din senin“ implicat în afaceri cu arme din care a ieşit rapid, la fel de curat precum a intrat. Pata lăsată pe CV-ul candidatului la prezidenţiale Traian Băsescu se adaugă la cele lăsate de gafele Elenei şi achiziţiile imobiliare suspecte ale Ioanei.
Implicarea lui Mircea Băsescu într-o firmă care face afaceri cu arme în timpul mandatului de preşedinte al CSAT al fratelui său l-a determinat până şi pe şeful statului să se recunoască vulnerabil în perspectiva viitorului scrutin prezidenţial. „De adversari, de duşmani te poţi apăra, dar e extrem de greu să te aperi de propriul frate...“, declara vineri preşedintele Băsescu referitor la dezvăluirile presei despre businessul cu arme al lui Mircea Băsescu. Asocierea fratelui şefului statului în firma Defense, Security and Intelligence CO - Desintco SRL ridică serioase semne de întrebare asupra moralităţii demersului său în condiţiile în care Traian Băsescu este şeful CSAT, adică are un cuvânt greu de spus asupra programelor de înzestrare ale Armatei.
De altfel, Mircea Băsescu a intrat în această afacere la numai o lună după ce Ministerul Apărării şi-a anunţat intenţia de a moderniza cele două fregate britanice cumpărate în 2002. Costurile s-ar ridica la aproximativ jumătate de miliard de euro. În urma recomandărilor lui Traian Băsescu, Mircea s-a retras din afacere. „A făcut bine, dar mai bine nu ar fi fost deloc acolo“, a comentat apoi şeful statului, susţinând că a aflat totul din presă. Mircea Băsescu recidivează. În urmă cu câteva luni, el a fost acuzat că ar fi artizanul unei afaceri de tip Băneasa-Popoviciu la Constanţa, scandal care a adus prejudicii de imagine preşedintelui.

Mircea nu este însă singura rudă de sânge a primului om în stat care i-a adus acestuia prejudicii de imagine, contorizate inclusiv în procentele în cădere liberă revelate de sondajele de opinie. Fiicele sale, Elena şi Ioana - printre preferatele presei mondene în ultimii ani - şi-au dat măsura în 2009, ţinând primele pagini ale ziarelor cu diferite scandaluri. Mezina a stârnit un adevărat val de reacţii când şi-a anunţat intenţia de a candida la europarlamentare din partea PDL, dorinţa sa fiind catalogată drept un moft de copil cu tată influent. Nici retragerea sa din partid şi candidatura ca independent nu au rămas fără ecou, având în vedere că pasul înapoi a fost făcut în urma presiunilor mediatice care sugerau că EBA a fost impusă pe liste fără drept de apel democrat-liberalilor. În alegerea sa au contribuit semnificativ şi atacurile Alinei Mungiu-Pippidi, care şi-a condiţionat candidatura la PE de cea a Elenei Băsescu. Gafele care au consacrat-o nu au lipsit nici din campania electorală, în ciuda încercărilor de a demonstra că merită un loc în Parlamentul de la Bruxelles. Una dintre propunerile din platforma sa pentru alegeri viza legalizarea drogurilor uşoare, idee care a încins rapid spiritele politice şi a prilejuit noi atacuri la Traian Băsescu din partea adeversarilor. EBA a fost taxată şi pentru „scaunul electric“ (de fapt, un scaun cu rotile) făcut cadou unui bătrân din Suseni Gorj. La rându-i, presa internaţională a luat-o în balon cu fiecare ocazie, numind-o ba Paris Hilton a României, ba păpuşa Barbie, ba fata lu’ tata. Prestaţia Elenei Băsescu a culminat cu declaraţiile acesteia într-o emisiune tv după câştigarea mandatului de eurodeputat, în care avertiza politicienii autohtoni că odată cu intrarea sa în liga mare a politicii vor avea de-a face cu doi Băsescu, dintre care unul are „mintea odihnită“.

Şi Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui, a fost în centrul unui scandal de presă care a afectat imaginea tatălui. În martie anul acesta, presa dezvăluia că Ioana este proprietara unui apartament tip penthouse în cartierul rezidenţial Băneasa, deţinut de omul de afaceri Puiu Popopoviciu, considerat un apropiat al şefului statului. În acelaşi complex, Ioana a închiriat şi un spaţiu pentru un birou notarial construit pe fostul teren al Universităţii Agronomice, a cărui preluare ilegală a dus la anchetarea lui Popoviciu. Deşi preţul imobilului se ridică la aproximativ 500.000 de euro fără TVA, fiica preşedintelui a explicat că banii cu care l-a achitat au fost câştigaţi în urma activităţii notariale, fapt care a întreţinut suspiciunile care planau asupra legalităţii achiziţiei. Traian Băsescu s-a văzut nevoit să reacţioneze în cazul ambelor fiice. Da-că referitor la Elena Băsescu a recunoscut că el a fost cel a sfătuit-o să candideze ca independent, în cazul Ioanei, preşedintele s-a arătat chiar iritat de faptul că mass-media i-au adus numele în discuţie. Întrebat în ce măsură este afectat candidatul la prezidenţiale Traian Băsescu de toate aceste scandaluri care implică nume din familia sa, analistul politic Cristian Pîrvulescu spune că electoratul pro-Băsescu nu se lasă impresionat de astfel de scandaluri, îmbrăţişând mai degrabă ideea unei conspiraţii, a atacurilor de campanie. „Băsescu a rezistat bine până acum în sondaje, dar toate măsurătorile au fost făcute până în luna august. Eu cred că îl afectează, mai ales că bătălia se dă acum pe nehotărâţi, iar adversarii lui Băsescu vor încerca să profite de fiecare situaţie de genul acesta. Cred că încet, încet îndoiala se instaurează în mintea şi-n sufletul nehotărâţilor, care nu vor rămâne indiferenţi la cazurile Ridzi, Udrea, Mircea Băsescu“, a declarat Pîrvulescu pentru Cotidianul.

Cronologia scandalului
20 aug. (seara) - În emisiunea „Big Bazar“ (Antena 3) apare informaţia privind implicarea lui Mircea Băsescu într-o firmă de consultanţă privind comerţul cu armament
20 aug. (noaptea) - Traian Băsescu îl sună pe fratele său spunându-i că este deranjat de scandalul creat. (Informaţiile privind convorbirea telefonică au fost date de Mircea Băsescu la RealitateaTV.)
21 aug. (ora 11.00) - Traian Băsescu la Realitatea TV: „Să ştiţi că dacă fra-te-meu se mai bagă în vreo firmă din asta dubioasă, eu pot să nu mai candidez“; „De adversari, de duşmani te poţi apăra, dar e extrem de greu să te aperi de propriul tău frate. Eu azi-noapte am aflat“.
21 aug. (ora 12.00) - Mircea Băsescu declară că s-a retras din firma la care era acţionar, Exhibition Aicraft and Defense, după ce Traian Basescu i-a cerut să renunţe la acţionariat; Maria Cazacu, fiica lui Aurel Cazacu, se retrage şi ea din firmă.
21 aug. (ora 13) - Ministrul Economiei, Adrian Videanu, declară că din datele pe care le are nu s-a derulat nici un contract al respectivei firme şi că va intra pe rol Corpul de Control al ministerului.
21 aug. (după-amiază) - Aurel Cazacu declară că nu se află în conflict de interese.
21 aug. (seara) - Traian Basescu îşi nuanţează declaraţiile anterioare, lasă să se înţeleagă că fratele său a fost păcălit şi că ar fi putut semna pentru o firmă pentru ca apoi să fie înregistrat în alta.
21 aug. (seara) - Asociaţii lui Mircea Băsescu sunt de părere că el ştia în ce se bagă.
22 aug. (dimineaţa) - Aurel Cazacu îşi dă demisia (la cererea lui Videanu) din funcţia de director general al Direcţiei Generale Industria de Apărare şi Probleme Speciale.
22 aug. (ora 11.00) – Emil Boc susţine că Aurel Cazacu trebuia să-şi dea mai demult demisia, dar nu explică, când şi de ce.
22 aug. (ora 13.00) - Foşti miniştri ai Apărării spun că este imposibil ca serviciul de informaţii al armatei să nu fi ştiut de activitatea firmei DesintCo.
22 aug. (la prânz) - Mircea Geoană, preşedintele PSD, declară la Arad: „Este o suspiciune gravă care planează asupra în jurul numelui preşedintelui Traian Băsescu, şi acest lucru trebuie clarificat cât mai curând“.
23 aug. (ora 14.00) - Liderul PNL, Crin Antonescu, declară că parlamentarii partidului vor solicita înfiinţarea unei comisii de anchetă la Cameră.

AP: Băsescu, copleşit de regrete
AP scrie că Traian Băsescu i-a transmis fratelui său să „renunţe la acţiunile sale dintr-o companie cu profil militar“. Pe un ton neutru, prestigioasa agenţie relatează că, în declaraţia sa, preşedintele Băsescu a spus că regretă că un membru al familiei sale s-a implicat în afaceri cu armament. De asemenea, relevă AP, Băsescu susţine că a aflat despre afacerea fratelui său de-abia joi seară, când apăruse deja în mass-media ipoteza că firma la care Mircea Băsescu era acţionar ar avea o poziţie privilegiată în contractele pentru înzestrarea armatei române. Ştirea AP a ajuns şi pe portalele „Taiwan News“ şi „Balkan Info“, pe site-ul postului american MSNBC, în ediţiile electronice ale Wiener Zeitung şi Der Standard, ambele din Austria, dar şi pe agenţia germană DPA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu