vineri, 21 august 2009

Cerbul de Aur, o mare familie cu nepotismele de rigoare

Romania trebuie salvata!

Catavencu.ro
20 Aug 2009 | Dragos Vasile

E inutil de precizat ce vedete internaţionale vin la Cerbul de Aur (dacă fanii dezlănţuiţi insistă: Hot Chocolate, Tiziano Ferro şi Steve Vai). E însă interesant de remarcat cum a motivat directorul evenimentului, Mioara Negescu, alegerea veteranului Steve Vai (49 de ani şi, în caz că nu v-aţi prins pînă acum, un rocker fără nici o legătură cu target-ul festivalului): “Am vrut să mai întinerim publicul”. Corect: pînă acum, media de vîrstă era 59. În rest, am reţinut cîteva aspecte fundamentale: verişoara Iulianei Marciuc şi fiica Iolandei Miricioiu.

Pentru a prezenta programul detaliat al festivalului şi a face anunţul pe care toată ţara îl aştepta cu sufletul la gură (în sfîrşit, Hot Chocolate, Tiziano Ferro şi Steve Vai cîntă la Cerbul de Aur!!!), Departamentul Muzică Divertisment din TVR a organizat marţi, 18 august, o conferinţă de presă, găzduită de unul dintre studiourile din Pangratti.
Pe noi nu ne-a chemat nimeni. Dar, prin metode specifice, am aflat exact ce ne interesa să aflăm: ziariştii au stat pe canapele de pluş roşu sau fotolii de blană albă şi au mîncat şorici, jumări şi cîntaţi – produse de sezon, din porc. Nu, nu din cerb. Am înţeles că şoricul a fost excepţional. Felicitări organizatorilor!

Ceea ce a omis Mioara Negescu să explice la conferinţa de presă e de ce mai face Iuliana Marciuc, organizatorul activităţilor colaterale de la Cerbul de Aur (şorici, jumări, cîrnaţi). E fericită? S-a mutat cu grecul? Toţi ai ei sînt bine sănătoşi? Pentru grec nu băgăm mîna-n foc, dar la ultima întrebare ne permitem să răspundem noi: da. Iată de ce: responsabilă cu plimbatul de colo-colo al concurenţilor de la Cerbul de Aur este Ana Marciuc. Cine e Ana Marciuc? Redactor în TVR. Adică verişoara primară a Iulianei şi nepoata lui Constantin Marciuc, editor de imagine în aceeaşi instituţie de stat.

De ce tocmai Ana Marciuc? Simplu: pentru că toate verişoarele Marinei Almăşan erau plecate în concediu. Nu ne îndoim, însă, că redactorul TVR se va achita impecabil de sarcină şi că nu va pierde nici un concurent prin Poiana Braşov sau pe sub mesele barurilor din Piaţa Sfatului. Dar – altă întrebare fundamentală – de ce Irninis Miricioiu? De ce trebuie să prezinte Irninis Miricioiu seara de folclor, alături de interpreţii Viorica Macovei şi Gelu Voicu? Ce o califică pe domnişoara Miricioiu să găzduiască sîrbele, învîrtitele şi doina strămoşească? Şi-a cumpărat cumva o fotă nouă, de la Mall Vitan? Şi, în fine, ce fel de nume e ăsta, Irninis?

Despre nume nu ne-am format încă o opinie clară (bănuim, totuşi, că e ceva exotic). În rest, răspunsul e, din nou, simplu: pentru că Irninis (prezintă, la TVR 3, emisiunea Din arhiva TVR (sîmbăta, de la ora 15.50). Şi, în combinaţie cu Andreas Petrescu, emisiunea Prietenii noştri (în fiecare duminică, de la ora 12.00). Dar, mai ales, fiindcă arată bine şi, vă reamintim, e fiica Iolandei Miricioiu, care semnează scenografia actualei ediţii a Cerbului de Aur (alături de Gheorghe Razovschi). În plus, pentru că Iuliana Tudor, prezentatoarea tradiţională a serilor de folclor face parte din gaşca Elisei Stan, pe care marele specialist în etnografie Alexandru Sassu a mătrăşit-o recent din colectivul de organizare al festivalului (amănunte AICI).

Dincolo de aceste aspecte, nu este omeneşte posibil de intuit ce legătură are Irninis Miricioiu cu folclorul. Sincer, nu arată deloc ca cineva care ar putea face diferenţa între cobza lui Cristian Răchiţan şi chitara electrică a lui Steve Vai. Evident, s-ar putea găsi o mătuşă din TVR care să-i explice. Dar pentru asta ar trebui să-i găsim şi mătuşii ceva de făcut la Cerb. Apropo: de cumpărăturile concurenţilor străini (suveniruri din lemn, caşcaval afumat, pălincă) se ocupă cineva?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu