vineri, 25 septembrie 2009

Medicul Oprescu vrea să transforme zece dispensare în afaceri imobiliare

Romania trebuie salvata!
Catavencu.ro
Acest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 23 Sep 2009

Biroul de Investigatii
 
Medicul primar al Capitalei, aspirant la postul de preşedinte al tuturor românilor, continuă să-i îmbolnăvească pe bucureşteni. Adică să respecte mai mult jurămîntul lui Ipocrit decît pe cel al lui Hipocrate. După ce a ologit spaţii verzi din Bucureşti cu turnuri gigantice după planuri ilegale, Oprescu se pregăteşte acum să ologească şi oamenii. Cărora vrea să le ia zece centre medicale din sectorul 1. Operaţiunea de capturare combină tehnici speciale: mersul pe burtă pe sub nasul (aflat şi aşa la altitudini joase) al Guvernului şi săritura cu prăjina peste capul Ministerului Sănătăţii.

Un primar de zece
Primarul Oprescu a propus spre aprobare pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General din 25 septembrie un proiect de hotărîre „privind trecerea unor spaţii cu destinaţie medicală din administrarea Consiliului Local al Sector 1 în administrarea CGMB şi trecerea spaţiilor din domeniul public al Municipiului Bucureşti în domeniul privat al Municipiului Bucureşti“.
n anexa aferentă am găsit zece centre medicale aflate în zone cu mare potenţial imobiliar: Centrul Medical Batiştei, Dispensarul Băneasa, Dispensarul Herăstrău, Centrul Medical Calea Plevnei, Dispensarul Bucureşti-Tîrgovişte, Laboratorul de Sănătate Mintală (str. Dionisie Lupu), Dispensarul Bucureştii Noi, Diham (Schitu Măgureanu), Clăbucet (Ion Mihalache) şi Dispensarul Medical Duca (bdul I.G. Duca). Care e efectul acestei hotărîri şi cum îi servesc pe tavă lui Oprescu roadele ei? În primul rînd, mutarea cabinetelor de la sectorul 1 la Consiliul General îi aduce mai aproape prada. Iar scoaterea acestora din proprietatea publică a Municipiului Bucureşti echivalează cu scoaterea interdicţiilor de concesionare sau de vînzare care planau asupra acestor zece centre medicale, considerate a fi de utilitate publică.




Din expunerea de motive semnată de primarul Oprescu, care ar trebui să ne lămurească şi pe noi de ce riscăm să rămînem fără centre medicale, reiese un singur motiv: pentru că primarul poate.





Oprescu se vrea mai tare ca Boc



Centrele medicale de care s-a făcut vorbire mai sus au fost trecute în 2002, prin hotărîre de guvern, din domeniul privat al statului şi din administrarea Ministerului Sănătăţii în domeniul public al municipiului Bucureşti şi în administrarea consiliilor locale. Deci, acum, Oprescu vrea să desfacă prin hotărîre de consiliu general ce a legat o hotărîre de guvern. Ceea ce e ilegal.



Mai mult: pentru că aceste centre medicale sînt considerate a fi de interes local, terenurile şi clădirile în care ele îşi desfăşoară activitatea nu îşi pot schimba destinaţia şi nu pot fi înstrăinate fără acordul Ministerului Sănătăţii. În documentaţia ataşată proiectului de hotărîre, pe care Oprescu a supus-o dezbaterii Consiliului General de vinerea asta, nu apare, însă, nici urmă de acord de la MS. În schimb, nu lipsesc avizele favorabile de la Comisia Juridică şi Comisia de Sănătate şi Protecţie Socială a CGMB şi de la Direcţia de Achiziţii Concesionări Contracte a PMB (toate subordonate primarului, desigur).
Nu numai imoral, ci şi neconstituţional
Tot din proiectul de hotărîre al lui Oprescu ne facem o idee şi despre scopul mutării centrelor medicale din domeniul public în domeniul privat. Primarul invocă Ordonanţa de Guvern 68/2008 prin care s-a aprobat vînzarea spaţiilor proprietate privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale cu destinaţia de cabinete medicale şi ne dezvăluie, astfel, marea oportunitate a afacerii. Şi anume, fireşte, vînzarea lor. Cam cît de legală e vînzarea acestor spaţii vă poate spune chiar Curtea Constituţională, care a desfiinţat, în iulie 2005, o ordonanţă de guvern identică cu cea din 2008. Cele două acte au chiar acelaşi titlu, iar conţinutul diferă extrem de puţin, ideea de bază fiind aceeaşi. Curtea Constituţională constată că ordonanţa din 2005 aduce atingere dispoziţiilor din Constituţie care fac referire la garantarea dreptului de proprietate şi a celui la ocrotirea sănătăţii. Amintind că, prin Constituţie, se stabileşte „obligaţia statului de a lua măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice, ceea ce implică şi crearea de condiţii care să asigure prestarea de servicii medicale, inclusiv sub aspectul asigurării bazei materiale necesare“. Să mori tu, bă, pacientule?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu