luni, 21 septembrie 2009

Primăria Timişoara cumpără pe bani grei o construcţie ridicată ilegal

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
20 Sep 2009 Ino Ardelean

Un proiect de zece milioane de euro este blocat la Timişoara de o construcţie care s-a ridicat ilegal la Km 0 al oraşului. Clădirea a primit autorizaţie de construcţie pentru „amenajare toalete publice“, dar s-a transformat într-un local de fiţe. Primăria intenţionează să cumpere imobilul, pentru a-l demola ulterior.
În vederea valorificării potenţialului turistic al Timişoarei, destul de precar la această oră, primăria municipiului de pe Bega s-a hotărât, cu ceva timp în urmă, să elaboreze un proiect pentru amenajarea centrului oraşului.
„Reabilitarea Ansamblului urban Interbelic Corso“ a fost intitulat acest proiect care, finalizat, ar aduce, potrivit iniţiatorilor săi, o puzderie de turişti în Timişoara. Pentru a obţine o finanţare europeană însă, primăria a fost nevoită să se asocieze cu Consiliul Judeţean Timiş, care deţine un imobil, Castelul Huniazilor, în perimetrul central. Consiliul Judeţean a fost de acord imediat, punând însă o condiţie de la care să demareze discuţiile: demolarea unei construcţii, cel puţin ciudate, făcute din sticlă, care s-a ridicat exact în buricul oraşului, în urmă cu doi ani.
„Eliminarea construcţiei reversibile parter edificate între clădirea Modex şi imobilul din Piaţa Victoriei nr. 1, construcţie care obturează percepţia vizuală a Castelului Huniazilor dinspre piaţă şi str. Alba Iulia“, se arată în documentul votat de către consilierii judeţeni, document care a stat la baza unei aşa-numite „Convenţii-cadru de cooperare“ între Consiliul Judeţean şi Primărie.




Tot la CJ Timiş s-au făcut şi calculele privind costurile acestui grandios proiect. Astfel, valoarea investiţiei a fost estimată la fix 45.417.930 lei, respectiv 10.813.790 euro (la un curs de schimb de 4,20 lei per euro), suma incluzând şi TVA. Investiţia ar urma să fie executată din fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional (POR).



Mic istoric al acvariului

Toate bune şi frumoase până aici, cu excepţia clădirii din centru, care are o istorie extrem de interesantă, al cărei fir roşu înseamnă o sumă de ilegalităţi. În 2004, firma primeşte o autorizaţie de construcţie din partea Consiliului Judeţean. A fost chiar perioada de şase luni în care, potrivit unei Ordonanţe a guvernului PSD, autorizaţiile de construcţie din zonele istorice ale oraşelor erau date de Consiliile Judeţene. Autorizaţia a fost dată fără mai multe piese la dosar, ca de exemplu un contract de concesionare a terenului. Or, este clar, peste tot în lume, că nu poţi construi pe terenul altcuiva. Şi chiar aşa, autorizaţia emisă de CJT a expirat, iar dosarul a revenit la Primăria Timişoarei. Fostul arhitect-şef al oraşului, Radu Radoslav, a refuzat să semneze o nouă autorizaţie de construcţie, afirmând că totul este o mare ilegalitate. Au urmat mai multe presiuni politice, pentru ca în final să fie semnată o autorizaţie de construcţie de noul arhitect-şef, Sorin Ciurariu.



„S-a dat o autorizaţie pe 7 noiembrie 2006, dar autorizaţia a fost emisă doar pentru amenajarea toaletei, nicidecum pentru restaurant sau pentru clădirea din sticlă“, afirmă fostul prefect de Timiş Ovidiu Drăgănescu, cel care a demarat procedurile de demolare a construcţiei. În „toaletă“ funcţionează acum însă un local de fiţe, loc de întâlnire pentru şmecherii oraşului, care vor să fie văzuţi prin pereţii din sticlă.



Acelaşi Drăgănescu afirmă că localul s-a deschis fără autorizaţiile necesare (Sanepid, Garda de Mediu etc.). Trebuie spus că, în toată această perioadă, ONG-uri civile protestau vizavi de construcţia care, din punct de vedere arhitectural, se încadra în centrul istoric precum nuca în perete.



Afacere politică

Revenind în actualitate, Timişoara este acum în pericol să nu obţină o finanţare de zece milioane de euro din cauza acestui „acvariu-toaletă“, acoperit de consilierii tuturor partidelor, cu excepţia celor din PSD. De menţionat că Dan Azgur, pentru a obţine spate politic, s-a înscris în PDL. Pentru a regla situaţia, primăria a venit acum cu ideea de-a cumpăra clădirea, urmând să o demoleze. Propunerea a fost făcută de Aura Junie, directorul Direcţiei Dezvoltare din cadrul primăriei. Astfel că au demarat negocierile cu patronul firmei. Momentan nu s-a discutat vreo sumă, dar unele surse vorbesc de peste o jumătate de milion de euro. De remarcat că, în urmă cu un an şi jumătate, primăria a vândut aceleiaşi firme pasajul de sub clădire, cu o suprafaţă de 340 mp, cu suma de 190.000 de euro. La acea vreme, cu respectivii bani puteai să achiziţionezi în zona centrală cel mult un apartament cu două camere. Interesantă este schimbarea de viziune şi a preşedintelui CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc (preşedinte PDL Timiş). Dacă în urmă cu patru ani afirma că imobilul este interesant, acum construcţia i se pare total nepotrivită, fiind cel mai mare susţinător al demolării. Culmea rafinamentului estetic, el compara această şandrama cu piramida de sticlă din faţa Luvrului. Pe de altă parte, în valorea estimativă a proiectului, este prevăzut un capitol cu „cheltuieli diverse şi neprevăzute“, estimate la 696.210 euro (828.490 euro cu TVA). Sumă care seamănă izbitor cu cea vehiculată pentru achiziţionarea „acvariului“. Şi fiindcă e la modă, din estimarea investiţiei nu puteau lipsi „cheltuieli cu informarea şi publicitatea“, cotate la doar 8.800 de euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu