joi, 29 octombrie 2009

Omul cu cea mai mare pensie din România ia, în continuare, şi salariu. Tot de la stat!

Romania trebuie salvata!
Catavencu.ro
Acest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 28 Oct 2009

Roxana Jipa
 
În iulie 2008, se retrăgea din cîmpul muncii funcţionarul de stat ce urma să încaseze lunar fabuloasa pensie de 400.000.000 de lei vechi. Un moment istoric. Un scandal public pe tema asta a redus cuantumul pensiei: de la 400, la numai 215 milioane de lei vechi. Tot lunar. Ei bine, pe lîngă banii ăştia, fericitul funcţionar încasează încă 70 de milioane de lei vechi lunar, plus un spor de 30%, başca peste o mie de euro din diurne. Da, pe lîngă pensie. Omul se numeşte Geică Florea, iar instituţia de stat care îi plăteşte salariul menit să-i îndulcească din greutăţile pensiei este AACR (Autoritatea Aeronautică Civilă din România).
Orban l-a făcut pe pensionar director general
Cum spuneam, după ce scandalul pensiei lui Geică Florea a făcut furori în presă, fabulosul lui venit a suferit modificări.
Astfel, decizia de pensionare din 15 august 2008 (adică la o lună după ce Geică s-a pensionat, de fapt) indică o pensie de 21.457 RON pe lună. Din această sumă, doar 1.459 de lei noi reprezintă pensia de asigurări sociale. Geică primeşte restul de bani exclusiv în baza legii speciale de care beneficiază, printre alţii, piloţii şi personalul din domeniul aviaţiei. Totuşi, în ciuda înjumătăţirii pensiei, Geică rămîne cel mai fericit dintre pensionari. Secretul constă în faptul că imediat după pensionare, adică pe 15 august 2008, omul a fost angajat din nou în AACR, fiind numit consilier, cu un salariu de bază negociat de 13.000 de lei noi, plus spor de vechime 25%, spor de fidelitate de 23% şi spor pentru condiţii speciale de muncă de 113%. Iar asta nu e tot: pe 15 septembrie 2008, Ludovic Orban (la vremea aia ministru al Transporturilor) l-a numit pe Gei-că director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al AACR, cu salariu net de 15.000 RON şi un premiu anual de 12 remuneraţii brute. Prin noul contract, Geică s-a suspendat, pentru perioada în care a fost director general, din funcţia de consilier.


Berceanu i-a dat încă 3.000 de euro salariu, pe lîngă pensie
După ce a rulat în presă şi partea a doua a scandalului, adică numirea lui Geică pensionarul ca director general, mega-pensionarul a fost nevoit să părăsească funcţia de director general, pe 30 octombrie 2008. Nici de această dată, însă, nu a părăsit AACR. Ci a fost angajat ca inspector de pilotaj în cadrul Autorităţii, din februarie 2009. Cu salariul brut de 7.000 RON şi sporuri de 161%. Care, ce-i drept, au scăzut la doar 30%, din 30 iunie 2009, cînd a fost adoptat contractul colectiv de muncă.
Pe lîngă cumulul de pensie cu salariu, Geică mai încasează şi diurnă, care se ridică la 165 de euro pe misiune. Omul zboară – adică pilotează – regulat la Tarom şi Blue Air, fie în inspecţie, fie pentru antrenament. Şi are, în medie, cam şapte misiuni lunar. Mai mult, pentru că Geică a rămas fără licenţă de pilot, AACR i-a plătit două cursuri pe simulatoare de zbor anul acesta: pe unul l-a făcut deja în aprilie, la Toulouse, celălalt urmează în curînd. Pentru un astfel de curs pe simulator, AACR plăteşte între 30.000 şi 40.000 de euro. Ceea ce ne face să ne întrebăm dacă nu există şi acatiste pentru pensionari, dar pe invers.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu