vineri, 13 noiembrie 2009

Poker cu bani publici: Liviu Negoiţă susţine semnarea unui contract dezastruos

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
12 Noi 2009 Catalin Antohe

Primarul Liviu Negoiţă ar putea semna, în curând, un contract de 112 milioane de euro cu regii asfaltului. Aceştia au câştigat dubios o licitaţie pentru un contract-cadru care le va permite să ne factureze 80 de lei pentru fiecare metru pătrat de stradă pe care împrăştie criblură. O reparaţie capitală este mai ieftină cu 30%.
Primarul Liviu Negoita încear­că să câştige în instanţă dreptul de a semna unul dintre cele mai mari con­tracte de lucrări pentru sectorul 3, în valoare de 450 de milioane de lei (112 milioane de euro). Con­trac­tul ar urma să fie semnat cu un consorţiu condus de SC Tehnologica Radion, unul dintre regii asfaltului abonat în ultimii ani (o spune statistica) la lucrările edilitare din secto­rul 3 al Capitalei, dar şi din alte sectoare sau localităţi.



Consorţiul condus de Tehnologica ar fi câştigat drep­tul de a semna contractul după ce a câştigat licitaţia de lucrări de sis­tematizare-modernizare-reparaţii de străzi şi reţele de apă şi canal or­ga­nizată de Negoiţă în Vinerea Mare (17 aprilie).
Licitaţia a fost contesta­tă în instanţă de către contracandidaţii care au invocat o serie de vicii de formă sau de fond, procesul ajun­gând acum la Curtea de Apel. Metoda contractului-cadru Nu ne vom referi la argumentele păr­ţi­lor, nu suntem avocaţii nici une­ia, sin­gurul aspect de real in­te­res este cel al cheltuirii banului pu­blic. Or, în ca­zul licitaţiei de mai sus, pro­cesul-verbal conţine aspecte de-a dreptul pe­na­le pentru membrii co­mi­siei de licitaţie, măcar sub aspectul neglijenţei în serviciu.




Aceştia nu au observat ori s-au prefăcut că nu observă o se­rie de aberaţii, pre­zen­te mai ales în ofer­ta câşti­gă­to­ri­lor licitaţiei, care puse în practică vor avea ca efect frau­darea banului pu­blic. Metoda fo­lo­sită este famili­a­ră „termitelor de asfalt“, contrac­te­le-cadru fiind, de de­par­te, cea mai bu­nă metodă de a se as­cunde risipa ba­nilor publici. Pen­tru un astfel de con­tract de moderni­za­re-reparaţii a stră­zilor dintr-un sector ori localita­te se cer oferte pentru multe dintre ope­raţiunile posibile care ar putea fi ne­cesare la reparaţia sau moderni­za­rea a cât mai multe dru­muri asu­pra cărora urmează să se intervină. Fiecare dintre societăţile participan­te la licitaţiile pentru un ast­fel de con­tract-cadru face oferte pentru toa­te lucrările, deoarece se punc­tea­ză fiecare în parte. Aici este „şme­nul“, ne-au mărturisit surse din pri­mă­rie. Cel care trebuie să câştige li­ci­taţia ştie, de regulă, care dintre lu­crări se vor executa şi care dintre ele nu.



Astfel că favoritul primarului va so­licita, de regulă, preţuri extrem de mici pentru lucrările despre care ştie că nu le va face, cerând în schimb su­me exorbitante pentru cele pe care ştie că le va efectua. Cum frăgezesc bugetul „termitele de asfalt“ Oferta firmei favorite a lui Negoiţă atin­ge apogeul. De pildă, pentru o lu­crare de mare complexitate, de re­pa­raţie capitală a unei străzi (să­pă­tu­ră, fundaţie, transportul rezi­duuri­lor, cumpărare, transport, aş­ter­ne­re şi compactare de balast, de ni­sip şi de piatră spartă, curăţare, us­care, aşternerea şi compactarea stra­tului de 6 centimentri de asfalt de rezistenţă şi apoi a celui de uzu­ră), Tehnologica cere primăriei nu­mai 61,93 lei/metrul pătrat. „A ob­ţi­nut punctajul maxim pe lucrare, şi-a atins scopul, dar nu-i va cere ni­meni o astfel de lucrare, mai mult ca sigur“, ne-au spus surse din pri­mă­rie. Pentru un tratament bituminos de doi bani (curăţare, emulsie şi o mână de criblură călcată cu un com­presor), consorţiul câştigător cere 78,32 lei/metrul pătrat, cu 30% mai mult decât pentru o re­pa­ra­ţie capitală!

Pentru aceeaşi ope­ra­ţiu­ne, concurenţii cer 2-3 lei/metrul pă­trat, de 30 de ori mai puţin! Ne întoarcem la lista de mai sus să mai constatăm o aberaţie a ofertei Teh­nologica Radion. Dacă fundaţia unei străzi e în stare bună şi nu este nevoie de reparaţii capitale, care să coste 61,93 lei/metrul pătrat, consorţiul renunţă să mai sape fundaţia şi să cumpere, să transporte şi ma­nipuleze zeci de tone de balast, nisip şi piatră spartă - va turna doar cele două straturi de asfalt. Halucinant însă, preţul se dublează la 121,35 lei/metrul pătrat.

Negoiţă refuză dialogul
Procesul-verbal de punctaj al licitaţiei mai conţine multe astfel de ciudăţenii, fie că sunt pentru străzi, trotuare sau lucrări de canalizare. Specialişti din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) ne-au declarat, sub rezerva anonimatului, că principalii vinovaţi sunt membrii comisiei. Aceştia trebuiau să constate diferenţele uriaşe dintre ofertele firmelor şi să le solicite analize de preţ. Aspectele semnalate mai sus nu fac obiectul procesului aflat pe rolul Curţii de Apel, drept care ANRMAP sau poate Parchetul trebuie să intervină pentru a nu ajunge să plătim din bani publici huzurul „termitelor de asfalt“. Contactat telefonic, Liviu Negoiţă ne-a declarat că nu are timp de discuţii imediat ce a auzit tema pe care dorim să o abordăm. La rândul lui, Marin Mândrilă, managerul Mari Vila, principalul contestatar al licitaţiei, a refuzat să facă vreun comentariu cel puţin până se pronunţă instanţa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu