marți, 19 ianuarie 2010

Ţeapă RCA cu sprijin de la Parlament (II)

Romania trebuie salvata!
Catavencu.ro
Acest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 20 Ian 2010

Alexandru Cautis
 
Săptămîna trecută, v-am povestit cum Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), arondată Parlamentului, a scăzut toate obligaţiile de plată ale societăţilor de asigurări. Şi, cu toate astea, tarifele RCA au crescut enorm. Se vede treaba că în loc să-i protejeze pe clienţii care-şi fac asigurarea obligatorie, că asta-i menirea legală a CSA, Comisia face hatîruri cu nemiluita societăţilor de asigurări. Din calculele noastre, cadoul făcut acestor societăţi e de peste 10.000.000 de euro.




Dar nu e tot, avem altele şi mai groase. Şefa CSA este Angela Toncescu, am mai pomenit-o cu altă ocazie, cînd v-am prezentat ce prime de mii de euro şi-a acordat singură de-a lungul unui an.
Madama a intrat la şefia comisiei în iunie 2006. La o lună de la numirea ei, societatea de asigurări Ar. (nu-i dăm numele ca să nu-i facem reclamă) a intrat în procedură de redresare financiară prin administrare specială, care e penultimul pas dinaintea falimentului. Pe 28.11.2006, prin Ordinul CSA 113133, s-a stabilit că societăţile care sînt într-o astfel de situaţie nu pot elibera poliţe RCA.




Pe 21.12.2006, CSA revine cu un alt ordin, nr. 113138, care aduce o modificare: pot face asigurări de răspundere civilă auto şi acele societăţi aflate în redresare financiară, cu condiţia să îşi reasigure sumele 100% la altă societate. Adicătelea, dacă dă faliment, clienţii ei să beneficieze de despăgubiri din partea reasiguratorului.



Însă din raportul pe 2007 al CSA rezultă că societatea Ar. a încasat peste 74.000.000 RON din contracte de RCA, dar la capitolul reasigurări n-o găsim decît cu vreo 15.000.000 RON. Ce rezultă de aici? Că dacă respectiva societate dădea faliment, clienţii care au încheiat poliţe RCA la ea aveau, de fapt, în torpedou nişte hîrtii fără valoare. Asta cu sprijinul CSA şi cu ştiinţa CSA, fiindcă şi ordinele care au permis manevra, şi raportul de final de an au fost făcute de comisia respectivă. Din ce motive personale nu a sesizat preşedinta Toncescu abuzul acesta, vă spunem în numărul viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu