duminică, 11 aprilie 2010

Cazarea unui deputat costă zilnic un salariu minim

Romania trebuie salvata!
Evenimentul zilei
Autor: Marinela Raţă
11.aprilie 2010

"Criză" reprezintă doar un cuvânt pentru parlamentari. Nici gând de economie, într-o perioadă în care guvernanţii ne invită să strângem cureaua. Potrivit cheltuielilor pe luna februarie, deputaţii au cheltuit sute de lei pe convorbiri la telefonul mobil şi între 200 şi 600 de lei fiecare, pe zi, pentru cazare.
Cele mai mari cheltuieli ale deputaţilor le reprezintă de departe cazarea, în perioada de lucru a Camerei. Deputaţii sunt nevoiţi se doarmă la hotel în medie trei nopţi pe săptămână. În total, 12 nopţi pe lună. Cei mai mulţi dintre parlamentarii Camerei Deputaţilor plătesc lunar în jur de 7.600 de lei pentru acest serviciu.
Astfel, pentru fiecare dintre aceşti deputaţi cazarea ajunge să coste zilnic 633 de lei, adică puţin peste salariul minim pe economie, care echivalează cu aproximativ 150 de euro. Cu aceşti bani poţi sta în Bucureşti la un hotel de patru stele. Sunt însă şi deputaţi care cheltuiesc pe cazare 2.744 lei lunar, adică 228 de lei (sau 54 de euro) pe zi.
Pambuccian, factură "grasă" la mobil
Varujan Pambuccian ocupă poziţia numărul 1 în topul celor mai vorbăreţi deputaţi. La telefon. În luna februarie, Pambuccian a vorbit la mobil de 1.806 lei, în timp ce suma minimă este de 64 de lei. Liberalul Ludovic Orban este pe locul al doilea în acest clasament. El a vorbit la telefonul mobil asigurat de Camera Deputaţilor de 1.125 lei. Deputatul PSD Valeriu Zgonea se apropie de colegul său din PNL. Convorbirile sale la mobil au costat în februarie 1.106 lei.
Democrat-liberalul Ioan Oltean are o factură la telefon de 856 lei. Toţi aceştia o întrec la convorbiri telefonice chiar şi pe preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care a vorbit la mobil de 419 lei.
Georgian Pop, în topul plimbăreţilor în străinătate
Roberta Anastase recuperează însă la cheltuielile de transport în străinătate. Şefa Camerei a călătorit peste hotare trimisă de instituţie de 6.427 lei. Anastase nu îl depăşeşte pe deputatul PSD Georgian Pop, care a încărcat factura Camerei Deputaţilor la capitolul transport în străinătate cu 15.511 lei. Suma reprezintă aproape 3.700 de euro, adică de peste trei ori salariul său de deputat. Pop câştigă lunar de la Parlament o indemnizaţie de 1.168 de euro în mână.
Gabriel Oprea, cel mai generos deputat cu angajaţii
Cine nu şi-ar dori să lucreze pentru deputatul independent Gabriel Oprea? Ministrul Apărării este cel mai generos parlamentar cu angajaţii săi. Pentru salariile celor care lucrează la biroul său din Ilfov, Oprea a chelutit în luna februarie nu mai puţin de 9.690 de lei. Dacă ministrul are de exemplu trei angajaţi, fiecare are un salariu de peste 3.000 de lei.
Locul al doilea în topul deputaţilor care îşi plătesc cel mai bine consilierii este liberalul Tudor Chiuariu. 9.151 lei este suma folosită în februarie pentru angajaţii din biroul parlamentar de la Bacău. Sergiu Andon, care şi-a plătit consilierii din teritoriu cu 8.461 lei este pe locul al treilea în topul generozităţii deputaţilor cu angajaţii.
Mihai Banu, recent demisionar din PNL, democrat-liberalul Cristian Boureanu şi Arpad Marton, de la UDMR, sunt şi ei în top, după ce, în februarie, au cheltuit fiecare peste 7.400 de lei cu angajaţii birourilor parlamentare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu