miercuri, 28 aprilie 2010

Găinari! Parlamentari care decontează chirii, deși au case în București. Miniștri care decontează telefoane la Parlament

Romania trebuie salvata!
Puterea.ro
Autor: Ionnuț Dumitrescu
Publicat la: 2010-04-27 19:43:01

Găinari! Parlamentari care decontează chirii, deși au case în București. Miniștri care decontează telefoane la Parlament

Cum practică parlamentarii români integritatea în decontările la stat? Sau legalitatea, moralitatea şi bunul-simţ? Agenţia Naţională de Integritate (ANI) ar putea verifica sau măcar constata cum unii parlamentari români cer cazare la hotel în Bucureşti, deşi au în Capitală proprietăţi imobiliare pe numele lor sau ale membrilor familiilor lor. Alţi senatori şi deputaţi care stau în Bucureşti pe banii contribuabililor nu au bunuri imobiliare aici, dar au, în schimb, mai multe case de locuit sau de vacanţă, terenuri şi spaţii comerciale prin alte localităţi. Cireaşa de pe tortul decontărilor e pusă de cele mai sonore nume de miniştri: ei au abonamente de telefonie mobilă pe care statul cheltuieşte bani de două ori - şi la Guvern, şi la Parlament.

Vreţi să ştiţi cum îi loveşte, brusc, dragostea părintească pe parlamentari? Nimic mai simplu. Citiţi în cele ce urmează lista completă a parlamentarilor care şi-au
trecut proprietăţile imobiliare pe numele copiilor pentru a putea primi de la stat locuinţe de serviciu.

Trei senatori şi şase deputaţi au cazare în Bucureşti din partea Parlamentului, deşi au proprietăţi imobiliare în Capitală.

Senatorii Toni Greblă, Trifon Belacurencu, Severin Georgică şi deputaţii Emil Bostan Victor Paul Dobre, Ioan Stan, Mirel-Gheorghe Taloş, Samoil Vîlcu şi Sorin Zamfirescu au cumpărat sau au moştenit apartamente în Bucureşti, dar preferă cazarea pe banii statului, la hotel sau în chirie. Motivul pare a fi dragostea părintească, întrucât casele sunt cumpărate pentru copii.

Ioan Stan, deputat PSD din anul 2000, este posesorul unui apartament în Bucureşti, dar stă la hotel, pe banii statului român. Argumentul său: „Am doi copii studenţi care locuiesc acolo. Fata mai şi profesează acum. Cumpărasem apartamentul pe numele nostru, dar copiii stau acum acolo, de 3-4 ani deja (apartamentul a fost achiziţionat în 2003, deci acum 7 ani - n.r.).

Deputatul Stan mai deţine o casă de locuit în Fălticeni şi un apartament în Iaşi pe care l-a cumpărat în 2009: „Am cumpărat apartamentul din Iaşi pentru fata mea, că am 3 copii, să vă dea Dumnezeu şi mai mulţi dumneavoastră”. Cheltuielile cu cazarea lui Ioan Stan au costat statul 5.782 de lei în ianuarie 2010 şi februarie 2010 şi 105.997 lei în 2009.



Donatori de apartamente pentru copii

Senatorul Toni Greblă şi-a donat fiului apartamentul din Bucureşti imediat după ce a primit un loc în senat: „Acum vreo şase ani am cumpărat acel apartament fiului meu şi, pentru că era minor, l-am trecut pe numele meu. Eu nu am locuit niciodată acolo, ci fiul meu. Am acţionat perfect legal, nu am solicitat cazare, ci stau la hotel”. Greblă mai are în posesie o casă şi o garsonieră în Târgu-Jiu. Camera de hotel a senatorului pe întreaga lună ianuarie a costat 8506.4 lei.

Trifon Belacurencu, senator PSD de Tulcea, a deţinut până în decembrie 2008 un apartament în Bucureşti, când
l-a donat fiului său. „În 1999 am cumpărat un apartament de 37 mp pentru cei doi fii ai mei. Când am devenit senator (decembrie 2008, n.n.), neputând să locuim atâtea persoane într-un spaţiu atât de mic, am fost nevoit să cer cazare. Eu nu am locuit niciodată în acel apartament, eu am domiciliul în Tulcea”. Senatorul Belacurencu mai deţine un apartament în Tulcea. În ianuarie 2010, cazarea lui în Capitală a valorat 8506.4 lei.

Georgică Severin, deputat PDL de Câmpina din 2008, şi-a donat şi el fiicei proprietatea imobiliară din Bucureşti, după ce a primit un loc în Senat.

„Este vorba de o garsonieră de 25 mp. Când fiica mea a devenit studentă în 2000, mama mea s-a mutat şi i-a cedat ei garsoniera, dar a trecut-o pe numele meu. Eu nu am locuit niciodată acolo, am dormit cel mult două nopţi. Vă daţi seama că nu puteam sta în acel spaţiu cu fiica mea şi, pentru a mă conforma legii, atunci i-am donat garsoniera ca să pot beneficia de cazare la hotel”. În urma donaţiei, senatorului i-au mai rămas doar casa de locuit şi cele două apartamente din Câmpina.



Proprietari şi chiriaşi în Bucureşti

Pe lista celor care mai deţin proprietăţi imobiliare în Bucureşti, dar care beneficiază de locuinţe de serviciu din partea statului se regăsesc parlamentari de toate culorile politice.

Emil Bostan, deputat PNL, deţine din 2007 în Bucureşti împreună cu soţia un apartament de 37,5 mp, a cărui valoare de impozitare este 30.500 de euro. În afară de acesta mai are un apartament în Piatra Neamţ şi un teren în comuna Negreşti. Pe numele său, statul român a plătit 15.938 de lei drept cheltuieli cu cazarea în Bucureşti pe primele două luni ale acestui an.

Victor Paul Dobre este deputat PNL din anul 2000. Are în proprietate o casă de locuit, un spaţiu comercial şi alte terenuri în Galaţi. În anul 2006 i-a cumpărat fiului său un apartament în Bucureşti. Statul i-a decontat 16.190 de lei pentru cazare în ianuarie şi februarie.

Mirel-Gheorghe Taloş, deputat PNL, are împreună cu soţia o casă în construcţie în Bucureşti. Mai deţine un teren la Corbeanca şi unul în Ilfov. Decontări la cazare în Bucureşti: 15.859 de lei pe primele două luni ale anului.

Fiul deputatului PDL Samoil Vîlcu deţine din 2005 un apartament în Bucureşti. Deputatul are un apartament şi o casă de locuit şi un teren în Călimăneşti şi un spaţiu comercial în Râmnicu-Vâlcea. Decontări la cazare: 5.782 de lei.

Soţia deputatului PDL Sorin Zamfirescu este titulara unui apartament în Capitală, pe care îl ocupă familia fiului lor cel mic. Deputatul mai deţine împreună cu soţia o casă de locuit în Vâlcea şi una de vacanţă în Călimăneşti. Mai deţin şi terenuri în Vâlcea şi Constanţa. Statul i-a decontat în primele două luni suma de 15.859 de lei.



Culmea cheltuielilor inutile: Miniştri cu telefoane de la Guvern şi de la Parlament


Membrii Cabinetului Boc au abonamente de telefonie mobilă atât de la Parlament, cât şi de la Guvern. Instalaţi la Guvern încă din 2008, Elena Udrea, Radu Berceanu şi Vasile Blaga au telefoane mobile de la Parlament, deşi activitatea lor se desfăşoară la o altă instituţie. Lor li s-a alăturat şi ministrul culturii, Kelemen Hunor, membru în Guvern de la sfârşitul lui 2009. Ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, a cheltuit 184,57 de lei pe abonamentul de telefonie mobilă oferit de Parlament din noiembrie 2009 până în ianuarie anul curent. Aceeaşi sumă s-a risipit şi pentru ministrul transporturilor, Radu Berceanu. Totalul banilor pe care Elena Udrea i-a consumat pe abonamentul telefonic parlamentar de când e ministru este de 878 de lei. Kelemen Hunor a costat Senatul 131 de lei în lunile ianuarie şi februarie ale acestui an.



Hapsânii. Parlamentarii cu multe vile stau cu mâna întinsă pentru banii de chirie de la stat

Chiar dacă deţin mai multe vile şi case de vacanţă prin ţară, aleşii neamului nu renunţă la decontul pentru cazarea în Capitală, deşi situaţia financiară le-ar permite acest lucru fără mari probleme.

Criza financiară nu a afectat buzunarele parlamentarilor, care continuă să-şi deconteze cheltuielile legate de cazarea în Capitală, deşi la televizor deplâng situaţia economică a populaţiei. “Decontăm doar ce este regulamentar. Dacă se prevede că cei care nu au o locuinţă în Bucureşti au dreptul la decontarea sumei de cazare, nu văd care este problema. Nu este nimic ilegal. Noi luăm 29 de milioane, dar pentru cei care stau la hotel cheltuielile sunt mai mari”, a fost explicaţia oferită de parlamentari când au fost chestionaţi pe marginea sumelor încasate de la stat. Baronul Culiţă Tărâţă deţine în proprietate şase case în judeţele Neamţ şi Braşov, şi este acţionar la mai multe firme, dar nu a renunţat la decontarea sumei primite de la Parlament pentru plata chiriei în Capitală. Liberalul Horea Dorin Uioreanu deţine trei case de locuit plus una de vacanţă şi are acţiuni la mai multe societăţi comerciale, conform propriei declaraţii de avere, dar continuă să primească bani de chirie şi de la Parlament. Pedelistul Valerian Vreme are patru case în Oneşti şi Bacău, dar cu toate acestea nu a renunţat la sumele încasate de la forul legislativ. În aceeaşi situaţie mai sunt senatorii Gyorgy Frunda, Ariton Ion, Ion Vasile, Bălan Gheorghe şi Baniaş Mircea Marius. (Cristian Andrei)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu