miercuri, 7 aprilie 2010

Incredibil, dar adevărat

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
Azi - 17:48 - Actualizat acum 9 minute Lucian Gheorghiu


MAE promovează oficial prezenţa familiilor în ambasade

O analiză a personalului din misiunile diplomatice ale României în străinătate scoate la iveală o practică pur dâmboviţeană: ambasadele, consulatele etc. sunt ticsite de familii. Soţii ocupă funcţii importante, mai întâlnim fii sau fiice de ambasadori în acelaşi serviciu cu părinţii. MAE susţine că este vorba de o situaţie normală. Parlamentarii specialişti în probleme de politică externă sunt de altă părere.
O trecere în revistă a diplomaţilor aflaţi la misiune în străinătate scoate la iveală o situaţie incendiară: în numeroase posturi se află adevărate clanuri familiale. Capul de afiş îl reprezintă Ambasada României din SUA. Pe primele patru poziţii ale ambasadei întâlnim două familii. Adrian Vieriţă este ambasador, iar Cristian Gaginsky este adjunct al şefului ambasadei, cu rang de ministru consilier. Urmează în ierarhie şeful secţiunii politice, tot cu rang de ministru-consilier, şi aici o întâlnim pe doamna Codrina Vieriţă. În funcţia imediat inferioară, cea de consilier, o întâlnim pe doamna Cristina Gaginsky. Practic, se poate spune că ambasada din SUA este condusă de familiile Vieriţă şi Gaginsky.

Şi în cadrul personalului administrativ de la Consulatul din New York întâlnim o familie - Aurelia Savu (contabil principal) şi Daniel Savu (şofer şi intendent), iar la Consulatul României la Chicago îi avem pe Mădălina Moscovici (asistent executiv) şi Ovidiu Moscovici (administrator).
Conducerea consulatului României la Salonic este asigurată de soţii Dumitru şi Luminiţa Hriţuleac.




La Tel Aviv, Edward Iosiper este ambasadorul României din Israel, iar Tatiana Iosiper este consilier diplomatic. La ambasada de la Roma, soţia ambasadorului Răzvan Rusu, Livia, este de asemenea consilier diplomatic, şi tot în această ambasadă, în funcţiile de secretar III, respectiv ataşat cu probleme de muncă, întâlnim familia Marius şi Anita Cristea.



Am prezentat doar câteva exemple, dar numărul de familii din ambasade, consulate sau alte misiuni diplomatice depăşeşte numărul de 150 sau chiar 160, neexistând informaţii pentru unele ambasade care nu au adresă de Internet.



Pentru MAE, totul este în regulă, pentru parlamentari, nu



Cotidianul.ro a solicitat un punct de vedere MAE, referitor la numărul mare de familii care se regăsesc în misiunile diplomatice ale României din străinătate. Răspunsul primit de la minister (publicat integral mai jos) este unul stupefiant: ni se spune că numirile în posturi au fost efectuate cu respectarea legii şi că MAE chiar încurajează participarea la concursurile de ocupare a posturilor a tandemurilor soţ-soţie.



O cu totul altă opinie am obţinut de la Parlament. Deputatul din grupul minorităţilor Ovidiu Ganţ, membru în Comisia de politică externă (unde sunt audiaţi viitorii ambasadori – n.a.), ne-a făcut următoarele precizări: “Există două variante. Cea mai des uzitată este aceea că soţia sau soţul ambasadorului îşi însoţeşte partenerul de viaţă la post şi primeşte o indemnizaţie. S-a apelat la această formulă pentru a nu fi destrămate familiile. Cea de a doua variantă se aplică atunci când ambii soţi sunt diplomaţi de carieră. În general este de evitat ca unul dintre soţi să deţină o funcţie în aceeaşi ambasadă şi unul dintre ei este îndrumat să concureze pentru un post la o altă misiune diplomatică în aceeaşi ţară, tot pe considerentele mai înainte amintite. Doar în situaţii în care nu există decât o singură misiune diplomatică şi nu se poate altfel, atunci ar trebui să se regăsească doi soţi în aceeaşi unitate. Este de discutat în privinţa numărului foarte mare de familii în misiunile diplomatice. Cred că trebuie analizat caz cu caz şi de văzut dacă posturile sunt ocupate în funcţie de pregătirea şi competenţele necesare. Dacă există soţi sau soţii care ocupă funcţii fără a avea calificarea necesară, este o mare problemă. Pe de altă parte, cunosc personal nişte ambasadori, nu dau nume, care, deşi aveau soţiile tot în diplomaţie, au preferat ca acestea să nu participe la concursuri pentru aceeaşi ambasadă, pentru a nu exista interpretări. Au preferat ca ele să-i însoţească la post, dar fără vreo funcţie”.



Fost ministru de Externe, senatorul PNL Teodor Meleşcanu ne-a dat şi el explicaţii: “Practica în statele UE este următoarea. În cazul în care ambii soţi sunt diplomaţi, se evită ca unul să devină subordonatul altuia. Dacă unul este la ambasadă, celălalt lucrează la consulat, misiune etc., în aceeaşi ţară. Sau, dacă nu există această posibilitate, atunci se caută pentru unul din soţi o ţară vecină celei în care unul activează, pentru a fi aproape unul de altul. şi la noi ar trebui să funcţioneze acest principiu, dar de la teorie la practică este drum lung”.



Precizări MAE



Având în vedere informaţiile vehiculate pe Internet şi în presă privind faptul că la unele misiuni ale României din străinătate lucrează persoane care sunt soţ şi soţie, precizăm următoarele:



1. Toate persoanele care se află la post ca angajaţi ai MAE şi sunt soţ şi soţie au fost trimise în misiune cu respectarea legislaţiei interne şi cu practica diplomatică internaţională.

2. Persoanele respective sunt fie diplomaţi de carieră cu contracte pe durată nedeterminată, fie personal tehnico-administrativ. Înaintea plecării la post, toţi aceşti angajaţi - diplomaţi de carieră sau personal tehnico-administrativ - au fost declaraţi admişi la posturile respective în urma concursurilor care au avut loc înainte de trimiterea în misiune.

3. Ca politică de resurse umane, este încurajată participarea la concurs şi plecarea la post în tandem a angajaţilor MAE soţ-soţie, în condiţiile îndeplinirii cerinţelor posturilor respective şi promovării concursului, din raţiuni financiare. Spre exemplu, cheltuielile cu cazarea, cu indemnizaţiile soţilor/soţiilor şi copiilor sunt mai mici dacă pleacă în misiune pe două posturi angajaţi soţ-soţie, decât dacă ar pleca angajaţi diferiţi, fiecare cu familia lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu