joi, 22 aprilie 2010

SRI a aruncat 2,5 milioane de dolari pe un robot medical

Romania trebuie salvata!
Evenimentul zilei.ro
Joi, 22 Aprilie 2010
Autor: Mirela Corlățan


Spitalul SRI a achiziţionat, cu 2,5 milioane de dolari, un robot medical cu care nu s-a executat până în prezent nicio operaţie deoarece nu există finanţare pentru consumabile.
Roboţii medicali din România au fost achiziţionaţi cu bani grei şi sunt folosiţi prea puţin sau chiar delocSursa: REUTERS

Bine ascuns de privirile oricărui curios, în pădurea Baloteşti, Spitalul de Urgenţă „Dr. Agrippa Ionescu”, aparţinând Serviciului Român de Informaţii, deţine de şase ani un robot medical, despre care nu ştiu nici măcar chirurgii din Bucureşti. Acesta „se umple de praf” deoarece nu se găseşte finanţarea necesară pentru a plăti consumabilele care sunt necesare pentru operaţii.


Neatins de chirurgi

Robotul a fost achiziţionat încă din 2004, când instituţia era condusă de Radu Timofte. Directorul de atunci, care a decedat în urmă cu o jumătate de an, nu a fost deloc zgârcit când a fost vorba de Spitalul de la Baloteşti.

În 2004, în tot sistemul medical din România nu exista decât un singur robot, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, cu care nu s-a operat deloc până în 2007, însă Radu Timofte a considerat că merită ca SRI să investească în aparatura medicală de performanţă.

Ca urmare, în urma unei licitaţii, potrivit Biroului de Presă al SRI, serviciul a achiziţionat un robot de 2,432 milioane de euro de la firma S&T System Integration&Technology Distribution AG, cu sediul la Viena.

Plasat în spitalul din pădure, robotul furnizat de firma austriacă a avut până la urmă o soartă chiar mai tristă decât cel de la Floreasca. Până acum, niciun chirurg nu l-a atins, SRI invocând motive legislative.

„Robotul este funcţional, însă din cauza impedimentelor legislative intervenite în asigurarea finanţării, nu au fost efectuate operaţii cu acesta”, a răspuns întrebărilor EVZ Biroul de Presă al SRI, fără a preciza despre ce impedimente este vorba.

În pofida insistenţelor, chirurgul Iuliu Costan, directorul spitalului, cea mai abilitată persoană pentru a vorbi despre acest robot, a refuzat orice dialog. Potrivit unui oficial din Ministerul Sănătăţii, achiziţia a fost însă făcută independent de minister.


DOTĂRI INUTILE. Spitalul SRI are un robot nou-nouț. Din 2004


Firmă abonată la bani publici

SRI susţine însă că aşteaptă bani pentru a putea achiziţiona consumabilele necesare pentru operaţii: „Au fost întreprinse demersurile oficiale, pe lângă instituţiile abilitate, pentru obţinerea finanţării necesare”.

Pentru ceilalţi roboţi din România, achiziţionaţi de Ministerul Sănătăţii prin firma Sof Medica, consumabilele pentru o singură operaţie costă însă în jur de 2.000 de euro, fiind mult mai costisitoare decât operaţiile clasice.

Informaţii despre robotul de la SRI nu au putut fi obţinute nici de la firma care l-a vândut SRI-ului, încercarea de a vorbi cu Bogdan Cocora, country manager pentru România al S&T soldându-se cu un eşec, ca şi în cazul directorului Spitalului de la Baloteşti.

Potrivit informaţiilor publicate chiar de firmă, S&T este o firmă-mamut, cu 2.600 de angajaţi şi vânzări de 411 milioane de euro în 2009, fiind lider de piaţă în Europa Centrală şi de Est, precum şi în spaţiul de limbă germană, în sisteme integrate şi servicii IT.

În România, unde are 238 de angajaţi, firma este prezentă din 1994, printre clienţii săi aflându- se mai multe instituţii publice precum Banca Naţională, Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii, cât şi mari companii private precum Vodafone, Petrom, Romtelecom, Unicredit sau Ţiriac Bank.

AFACEREA „BAZAC”

Doi roboţi de la prietena Mihaelei Geoană

Robotul de la SRI este al cincilea din România. În afara acestuia şi al celui de la Floreasca, ce a fost achiziţionat în anul 2000, un altul a fost cumpărat de Ministerul Educaţiei în 2007 pentru Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, cu destinaţia Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni, condus de Irinel Popescu.

În 2009, în ultima zi de mandat a lui Ion Bazac ca ministru al Sănătăţii, acesta a alocat patru milioane de euro pentru achiziţia a doi roboţi, unul pentru acelaşi institut de la Fundeni, celălalt pentru Spitalul Municipal din Cluj.

Roboţii, produşi de firma americană Intuitive Surgical, au fost vânduţi de Sof Medica, o companie medicală ce aparţine lui Catherine Sofianou şi familiei sale. Catherine Sofianou este prietena Mihaelei Geoană, vicepreşedintă în Fundaţia Renaşterea pe care aceasta o conduce.

Ion Bazac, cel ce a înlesnit această afacere, a fost asociat de numele Mihaelei Geoană şi datorită unui apartament pe care familia fostului preşedinte PSD a vrut să-l cumpere.

Situat în Băneasa, apartamentul urma spă fie construit de o firmă în care este asociat Bazac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu