marți, 14 septembrie 2010

EXCLUSIV | Încă un “tun” de 350.000 de euro la Administraţia Străzilor, pentru consultanţă

Romania trebuie salvata!
Puterea.ro
Autor: ION ALEXANDRU Publicat la: 2010-09-13 18:43:48


Deşi pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie există un dosar în care procurorii verifică modul de atribuire a unor contracte privind reabilitarea unor artere din Capitală de către Administraţia Străzilor Bucureşti, instituţia condusă de directoarea Alina Roman continuă seria achiziţiilor publice care au acelaşi obiect. Ca o coincidenţă stranie, Administraţia Străzilor Bucureşti oferă cu predilecţie contracte cu dedicaţie aceleiaşi firme, Search Corporation SRL, cu sediul în Capitală. Astfel, societatea, administrată de un controversat om de afaceri pe nume Michael Mihai Stanciu, a încasat, la data de 21 aprilie 2010, 348.603,9 euro pentru un contract de servicii de consultanţă pentru supravegherea proiectării şi execuţiei lucrărilor de semaforizare a 26 de intersecţii din Bucureşti. Numai în ultimul an, societatea în cauză a încheiat cu Administraţia Străzilor Bucureşti contracte de consultanţă în valoare totală de aproximativ două milioane de euro.
Afacerea privind contractarea unor servicii de consultanţă pentru semaforizarea în intersecţiile respective datează din 30 decembrie 2009, când Administraţia Străzilor Bucureşti, instituţie aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, a publicat pe site-ul SEAP, privind achiziţiile publice, anunţul de participare cu numărul 92669, prin care îşi anunţă intenţia de a achiziţiona servicii de consultanţă pentru supervizarea proiectării şi execuţiei lucrărilor de semaforizare a străzilor din Municipiul Bucureşti. Este vorba despre verificarea şi avizarea proiectelor tehnice şi detaliilor de execuţie, consultanţă pentru execuţia lucrărilor de semaforizare şi de consultanţă pentru execuţia lucrărilor de întreţinere şi service pentru un număr de 26 de intersecţii, astfel: Străuleşti-Coralilor; Eroii Sanitari – Şc. Gen. nr. 150; Fundeni – Iţcani; Lascăr Catargiu – Gr. Alexandrescu; Mihai Eminescu – Icoanei; Calea Vitan – Zizin; Iuliu Maniu – Răsăritului; Calea Giuleşti – Şc. Gen. nr. 163; Ion Iriceanu – Şc. Gen. nr. 102; Constructorilor – Crângaşi; Şoseaua Berceni – Bdul Metalurgiei; Calea Şerban Vodă - Cuţitul de Argint; Năsăud – Prelungirea Ferentari; Şos. Pantelimon – Baicului; Agricultori – Orzari; Prelungirea Ferentari – Bachus; Ghencea – Capăt linie 41; Fundeni – Câmpul cu Narcise; Vergului – Pantelimon; Jean Luis Calderon – Pictor Arthur Verona; CA Rossetti – Calea Victoriei (completare); Dacia – Aurel Vlaicu; Iancu Cavaler – Pache Protopopescu; Vasile Pârvan; Jiului – Dridu – Trecere de pietoni şi Elefterie – Clunet Trecere de pietoni.

La data de 21 aprilie, Administraţia Străzilor Bucureşti a organizat o licitaţie publică în vederea atribuirii acestui contract, autoritatea contractantă primind o singură ofertă, din partea firmei Search Corporation SRL, cu sediul în sectorul 1. Criteriile în vederea atribuirii, anunţate de către Administraţia Străzilor, au fost în proporţie de 55% preţul ofertei, iar în proporţie de 45% organizare, metode şi plan de lucru pentru asigurarea serviciilor. Firma a primit un contract, în valoare de 1.180.755,37 lei, la care se adaugă contravaloarea TVA de 2.3.381,28 lei, totalizând un cost de 1.464.136 lei, adică 338.603,9663 euro.

Potrivit caietului de sarcini, SC Search Corporation SRL va trebui să realizeze lucrările destinate semaforizării intersecţiilor în cauză în trei etaşe. Astfel, “Faza 1”, constând în verificarea şi avizarea proiectelor tehnice şi a detaliilor de execuţie, va avea o durată de patru luni calendaristice. “Faza 2”, constând în consultanţă pentru execuţia lucrărilor de semaforizare, va avea o durată prognozată de 12 luni calendaristice pentru perioada de implementare efectivă a întregului sisten. Consultantul va trebui să asigure asistenţa tehnică pe parcursul execuţiei lucrărilor de semaforizare şi, împreună cu echipa sa, va trebui să supravegheze implementarea sistemului de semaforizare şi să asigure asistenţa necesară Admistraţiei Străzilor în managementul general al proiectului. “Faza 3”, privind consultanţa pentru execuţia lucrărilor de întreţinere pe durata prevăzută în propunerea de contract, va avea o durată totală prognozată de 36 de luni – pe perioada de garanţie a lucrărilor pentru fiecare intersecţie semaforizată şi de execuţie de lucrări de întreţinere. Pe perioada de garanţie a lucrărilor de semaforizare corespunzătoare fiecărei intersecţii (36 de luni de la punerea în funcţiune a semaforizării), Search Corporation SRL va trebui să facă inspecţii periodice şi rapoarte trimestriale privind starea acestora, precum şi a modului de desfăşurare a lucrărilor de întreţinere şi service aferente sistemului.

Colaborare strânsă între Administraţia Străzilor şi firma Search Corporation

Aceasta nu este prima afacere încheiată de instituţia condusă de Alina Roman cu firma Search Corporation. Numai în ultimul an, Administraţia Străzilor Bucureşti a încheiat cu societatea în cauză nouă contracte în valoare totală de 1.994.355,0677 euro cu TVA.

Astfel, la data de 2 septembrie 2009, Administraţia Străzilor Bucureşti atribuie firmei Search Corporation un contract privind “lucrări de realizare a semnalizării verticale dinamice în Municipiul Bucureşti”, în valoare de 581.156,32 lei, fără TVA. La aceeaşi dată, Administraţia Străzilor Bucureşti încheie cu Search Corporation un contract privind “modernizare semnalizare verticală statică de orientare în Municipiul Bucureşti”, în valoare de 702.662,33 lei, fără TVA. La data de 17 august 2009, Administraţia Străzilor Bucureşti atribuie firmei Search Corporation un contract privind “servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică pentru reabilitare sistem rutier – pachetul 54”, în valoare de 269.654,54 lei fără TVA. La data de 13 august 2009, Administraţia Străzilor Bucureşti încheie cu firma Search Corporation SRL un contract privind “servicii de consultanţă tehnică reabilitare Pasajul Lujerului”, în valoare de 630.492,86 lei, fără TVA. La data de 20 august 2009, Administraţia Străzilor Bucureşti încheie un alt contract cu firma Search Corporation SRL privind “instalarea/modernizarea semaforizării în 12 intersecţii din Municipiul Bucureşti”, în valoare de 782.721,89 lei, fără TVA. La data de 10 decembrie 2009, Administraţia Străzilor Bucureşti atribuie firmei Search Corporation SRL un contract privind “servicii de consultanţă pentru realizarea lucrărilor de reparaţii capitale a unui pachet de patru poduri”, în valoare de 415,210,83 lei, fără TVA. La data de 15 aprilie 2010, Administraţia Străzilor Bucureşti încheie cu SC Search Corporation un alt contract, privind “servicii de consultanţă pentru supervizarea proiectării şi execuţiei reabilitării unui pachet de 14 străzi”, în valoare de 1.206.065,84 lei, fără TVA. La aceeaşi dată, Administraţia Străzilor Bucureşti atribuie către Search Corporation un contract privind “servicii de consultanţă pentru lucrări de reparaţii a reţelei stradale în sectoarele 1, 2 şi 3”, în valoare de 1.218.972,02 lei, fără TVA.

La toate acestea se adaugă contractul parafat la data de 21 aprilie 2010, privind consultanţa pentru semaforizarea celor 26 de intersecţii, în valoare de 1.180.755,37 lei, fără TVA. Rezultă, astfel, că Administraţia Străzilor Bucureşti a atribuit firmei Search Corporation, numai în ultimul an calendaristic, contracte în valoare totală de aproximativ două milioane de euro, cu tot cu TVA.

Ce legături sunt între firmă şi administraţia locală a Capitalei?

Ziarul “Puterea” a dezvăluit, în urmă cu câteva luni, faptul că reprezentantul Search Corporation în relaţia cu municipalitatea este un anume inginer Mircea Popa, în timp ce preşedintele Comisiei de Transporturi şi Infrastructură din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti este fostul viceprimar Ionuţ Grigore Popa, care nu este nimeni altul decât fiul lui Mircea Popa. La vremea respectivă, reprezentanţii firmei Search Corporation susţineau că Mircea Popa nu mai lucrează în cadrul companiei, însă potrivit unor informaţii neoficiale, acesta şi-a suspendat doar activitatea din pricina unor probleme de sănătate.

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, firma Search Corporation SRL a luat fiinţă la data de 26 august 2001, având în prezent un capital social subscris şi vărsat în valoare de 15.500.000 lei, din care 13.311.489,95 lei, respectiv 724.824,1 dolari SUA, din care total aport în natură de 739.794,30 lei. Obiectul principal de activitate al firmei îl reprezintă “activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea”. SC Search Corporation SRL are un unic sociat persoană juridică, respectiv compania Search AVG. INC, cu sediul în Oklahoma, SUA, iar firma din Bucureşti este administrată, pe o perioadă de 99 de ani, de către societatea Search A.V.G. International Inc., cu sediul în Wilmington County of New Castle, SUA, reprezentată de Michael Mihai Stanciu, născut la data de 23 septembrie 1957 în Bucureşti.

Search Corporation SRL deţine o cotă de 10% din acţiuni în cadrul firmei Astrada Development SRL, societate care se ocupă cu lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor, în cadrul căreia mai deţin acţiuni Strabag AG, cu sediul în Austria (70%), şi Egis Projects SA, cu sediul în Franţa (20%). Search Corporation mai deţine 92% din acţiuni în cadrul firmei Search Invest SRL, care se ocupă cu lucrări de construcţii ale clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. În această companie mai deţine 8% din acţiuni firma Ecoterra SRL Bucureşti.

Search Corporation, abonată şi la contracte cu CNADNR

Administraţia Străzilor Bucureşti nu este singura instituţie a statului care a acordat contracte pe bandă rulantă firmei Search Corporation, pentru consultanţă. O altă companie de stat care a agreat această societate este Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, instituţie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor. Numai valoarea contractelor din ultimul an atribuite de CNADNR încheiate cu Search Corporation se ridică la 2.125.493,0247 euro cu TVA.

Astfel, la data de 16 martie 2009, CNADNR acordă către Search Corporation un contract privind “servicii de consultanţă lucrări la Drum de centură în Municipiul Oradea – Etapa II”, în valoare de 1.441.343 lei, fără TVA. La data de 6 iulie 2008, CNADNR încheie cu Search Corporation un contract privind “servicii de proiectare lucrări de reparaţii poduri”, în valoare de 45.390 lei, fără TVA, respectiv 24.800,88 lei, fără TVA. La data de 17 septembrie 2009, CNADNR atribuie firmei Serarch Corporation un contract privind “modernizarea Centurii Bucureşti între A1-DN7, DN2-A2 (Km 12+600)”, în valoare de 2.618.902,50 lei, fără TVA. La aceeaşi dată, CNADNR încheie cu Search Corporation un contract privind “servicii de consultanţă pentru modernizarea Centurii Bucureşti Sector A1 (Km 55+465) – DN7 (Km 64+160)”, în valoare de 2.493.584,37 lei, fără TVA. La data de 29 septembrie 2009, CNADNR încheie cu Search Corporation un contract privind “actualizare şi revizuire SF pentru modernizarea Centurii Bucureşti între A1-DN7 şi DN2-A2”, în valoare de 294.508,09 lei, fără TVA. La data de 10 noiembrie 2009, CNADNR a atribuit către Search Corporation SRL un contract privind “pasaj denivelat peste CF pe DN58 B la km 37+500 la Măureni”, în valoare de 174.438,73 lei, fără TVA. În fine, la data de 15 februarie 2010, CNADNR încheie cu Search Corporation un contract privind “servicii de proiectare fază documentaţie de avizare a lucrărilor pentru refacere sistem rutier”, în valoare de 198.199,88 lei, fără TVA. La toate acestea se adaugă un contract încheiat, la data de 14 ianuarie 2009, cu CN Aeroportul Internaţional “Henri Coandă” Bucureşti SA, privind “expertiză tehnică şi elaborare documentaţie avizare lucrări de intervenţii pentru reabilitare cale de rulare PAPA”, în valoare de 97.999 euro, fără TVA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu