sâmbătă, 11 decembrie 2010

Statul calic împotriva statului social

Romania trebuie salvata!

Hotărât lucru, preşedintele României se încăpăţânează să demonstreze că el nu dă nici măcar o ceapă degerată pe Constituţie şi pe cetăţenii acestei ţări.

Aflat la Covasna, la Congresul Mişcării Creştin-Democrate Maghiare din România, Traian Băsescu a declarat că "se încearcă acreditarea ideii că statul este responsabil pentru fiecare cetăţean, ceea ce nu este adevărat". "Acesta este comunismul exprimat în fiecare dimineaţă în mijloacele mass-media, şi anume că statul este responsabil, ceea ce nu este adevărat. Statul nu mai are resursele comunismului", a mai spus Băsescu. Atotştiutorul preşedinte-jucător a explicat că România "nu este stat social întrucât numai în vremea comunismului toate proprietăţile erau ale statului, toate veniturile veneau la stat şi atunci statul şi-a asumat responsabilitatea pentru fiecare cetăţean".

Afirmaţiile lui Băsescu sunt din nou în flagrantă contradicţie cu prevederile Constituţiei României, al cărei garant ar trebui să fie. Cel puţin teoretic, întrucât, în practică, Traian Băsescu arată de şase ani încoace că pentru el Constituţia nu există. Preşedintele Traian Băsescu ignoră cu bună ştiinţă faptul că responsabilitatea statului pentru fiecare cetăţean în parte nu este o "idee acreditată" de opoziţie sau de presa neaservită Cotrocenilor, ci este o prevedere constituţională. Este vorba chiar despre articolul 1, alineatul 3 din Constituţia României: "România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate".

Orice manual de drept constituţional din România spune că "statul social este acel stat care poate şi trebuie să imprime tuturor acţiunilor economice, politice, culturale un conţinut social bazat pe principii şi valori etice şi umane. Statul social oferă egalitate de şanse şi posibilitatea exprimării reale a personalităţii cetăţenilor, a drepturilor şi libertăţilor lor. Statul social joacă un rol activ în realizarea binelui comun, trebuie să intervină pentru a-i proteja pe cei dezavantajaţi şi trebuie să asigure funcţionarea unor sectoare publice de protecţie şi intervenţie socială".

Dacă ar fi să ne luăm după Traian Băsescu, care spune că "statul nu este responsabil pentru fiecare cetăţean", ar trebui să concluzionăm că statul nu e responsabil pentru niciun cetăţean. Păi dacă e aşa, atunci de ce trebuie să mai plătim salariile, maşinile şi protecţia de la SPP preşedintelui şi miniştrilor săi?!


Publicat Vineri, 10 decembrie 2010 Cristina Horvat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu