sâmbătă, 2 aprilie 2011

Wikileaks Daniel Morar: DGIPI şi DGA fac poliţie politică

Romania trebuie salvata!

Cotidianul.ro



În 2009, diplomaţii americani de la Bucureşti au avut întrevederi cu mulţi dintre şefii de instituţii din sistemul românesc de Justiţie, printre ei, Daniel Morar, şeful DNA, care declara că angajaţi ai structurilor de informaţii din Interne, DGIPI şi DGA, se ocupă de activităţi de poliţie politică ce implică interceptări şi supravghere.

La câteva zile după ce a avut loc această discuţie, două persoane din DGA şi DGIPI au fost arestate. Este vorba despre Cornel Şerban, şeful de atunci al fostei unităţi "Doi ş'un sfert", şi Petre Pitcovici, care, la acea dată, ocupa funcţia de şef al Diviziei Operaţiuni Speciale din DGA. Ambii au fost acuzaţi că au încercat să-l favorizeze pe omul de afaceri Puiu Popoviciu, care avea deschis pe numele său un dosar penal.

Într-o telegramă din aprilie 2009, ambasada SUA transmitea la Washington un material despre discuţiile cu Daniel Morar.

„Morar a sugerat că "lucrurile merg bine" în "cazuri în care sunt implicate persoane importante". El a explicat că trebuie să ne aşteptăm în curând la acuzarea unor persoane din DGIPI şi DGA care au fost implicaţi în activităţi de "poliţie politică" incluzând interceptări şi supraveghere. Aceste violări ale dreptului la intimitate s-au comis în ciuda faptului că nu exista niciun mandat. Mai mult, aceste persoane au comis faptele pentru a obţine avantaje personale sau pentru a obţine informaţii pentru a-i şantaja pe alţii. A fost "şocant" că la două decenii de la prăbuşirea comunismului multe din vechile practici continuă. "Putem dovedi asta", a spus el (Morar)."

"Comentariu: Acţiunile precedente ale DNA împotriva unor agenţi ai DGIPI şi DGA din Ministerul de Interne (aşa-numitul caz Popoviciu) a fost o bombă al cărei impact este încă resimţit de clasa politică din România (...) Credem că ca acest caz Popoviciu este fără precedent: în timp ce DNA a urmărit până acum politicieni mari, acum este pentru prima dată când îşi concentrează atenţia asupra unei alte agenţii a statului. Morar a admis că investigaţiile DNA vizând conduita nepotrivită din Ministerul de Interne a stârnit acuzaţiile că DNA ar fi implicată în acţiuni motivate politic care să ofere avantaj unor partide în campania electorală. El a insistat că scopul său a fost doar acela de a aduce activitatea ministerului sub autoritatea justiţiei, a procurorilor şi de a afirma statul de drept. Cât priveşte acuzaţiile de amestec in campania electorală, Morar a replicat: "Ce să facem? Fiecare an este un an electoral în România." Sfârşitul comentariului."

În aceeaşi telegramă se arată:

"Morar a spus că sprijinul opoziţiei pentru revizuirea Codului Penal şi a Codului Civil nu este susţinut integral. Spre exemplu, în timp ce ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, conduce comitetul ad hoc care examinează acum Codul Penal (şi a promis să adopte codurile până pe 15 mai), liderul PSD Mircea Geoană are o poziţie mai nuanţată. Geoana ar fi întrebat Comisia Europeană dacă ar fi o problemă dacă aceste coduri nu ar fi adoptate până la data următorului raport pe justiţie: răspunsul lor a fost că un cod bun ar fi de preferat unuia adoptat rapid. Morar a adăugat că ideea că aceste coduri ar fi adoptate la presiunea UE sau că ele ar însemna o "introducere" a standardelor europene în Romania este o informaţie falsă. Este clar că planul de a adopta cele patru coduri-Codul Penal, Codul de Procedură Penală, Codul Civil şi Codul de Procedură Civilă-într-un interval fără precedent de o lună a venit integral din România. Morar a spus că cei care au propus acest plan nu au reuşit să demonstreze că proiectul codului reprezintă cele mai bune standarde ale jurisprudenţei europene moderne."


Publicat Vineri, 01 aprilie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu