sâmbătă, 4 iunie 2011

Iese la iveală un alt nabab al Bucureştilor Calcule greşite la vila lui Liviu Negoiţă

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro


Proprietăţile lui Liviu Negoiţă, primarul sectorului 3 şi susţinător de bază al PDL, sunt încă departe de a fi cunoscute. Cuplul format din familiile Negoiţă - Flori Boştină Gruia controlează o serie de firme specializate în construcţii şi asfaltări. Mai toate operaţiunile s-au produs şi se desfăşoară în contracte din sectorul 3. Nu demult, acelaşi cuplu s-a insinuat şi în construirea liniei de metrou Universitate-Drumul Taberei.

Cu doi ani în urmă, acelaşi cuplu de afaceri a vândut una dintre cele mai scumpe case din Bucureşti, aflată pe Str. Polonă la intersecţie cu Grădina Icoanei. Flori Gruia s-a instalat pe Strada Sofia nr. 8, fostă reşedinţă a însărcinatului cu afaceri al SUA la Bucureşti (valoare 6-8 milioane de euro), iar Liviu Negoiţă a încheiat lucrările casei de la Baloteşti a primarului sectorului 3. „Cancan" a izbutit o suită de imagini de la proprietatea de lux a lui Liviu Negoiţă. Un expert imobiliar o considera ca valorând aproximativ 1.000.00 de dolari. Adică 700.000-800.000 de euro. La o primă vedere, preţul este enorm. De altfel, şi expertul imobiliar, şi publicaţia „Cancan" vorbesc despre o proprietate de lux.

Numai că o simplă privire asupra investiţiei de la Baloteşti ne arată că valoarea acesteia a fost calculată cu o inexplicabilă zgârcenie. Să o luăm cu amănuntul. Întâi terenul. O asemenea suprafaţă pe malul lacului de irigaţii de la Baloteşti ar fi fost peste un milion de euro. Acum, când preţul pe metru pătrat este între 5-600 euro pe metru, la cei 7.000-8.000 de metri, ar fi făcut cam 4 milioane de euro. Luând în calcul căderile crizei, terenul de la Baloteşti al primarului Negoiţă, graţie poziţiei excepţionale, valorează două milioane de euro. Acesta este împrejmuit cu zid gros acoperit cu ţiglă veritabilă. Din beton sau din ceramică. La cei aproximativ 300 de metri de zid, numai fundaţia şi zidăria fac aproximativ 100 de euro metru liniar. Adică 30.000 euro, la care se adaugă încă 15.000 de euro învelitoarea. Un sistem de irigaţii la o asemenea suprafaţă costă aproximativ 20.000 euro. Casa lui Liviu Negoiţă mai are un chioşc de vară care nu poate fi construit fără 20.000 euro şi o piscină de aproximativ 80.000 (fundaţie, ziduri, placaje, staţie de filtrare şi recirculare, fântână, staţie de dezinfectare şi clorinare a apei, iluminat etc). La acestea se adaugă o clădire anexă de cel puţin 200 metri pătraţi. Presupunem că a fost realizată cu finisaje mai modeste. Adică în jur de 500 euro pe metru pătrat. Adică o altă sută de mii de euro. Fără mobilier, corpuri de iluminat, instalaţii de apă şi curent, plus canalizarea. Cel puţin 20% din preţul anexei a fost cheltuit pentru acestea. Deci 120.000. Aleile pot fi luate în calcul la 50 de euro metru liniar. Proprietatea, deşi nu are aleile cu încălzire în pardoseală cum are Adriean Videanu la mausoleul de la Ciofliceni, mai însemană şi ele 300 de metri. Adică alţi 15.000. Iluminatul curţii, din cauza preţurilor exagerate pentru stâlpi şi pitici, plus cablurile îngropate şi manopera, ajunge şi el la 50.000 euro. Poarta cu elemente de automatizare nu poate fi realizată sub 10.000 de euro. Şi acum casa. Mausoleul lui Liviu Negoiţă de la Baloteşti are mai mult de 400 de metri pătraţi utili. La o primă privire, de la distanţă, ne aflăm în faţa unei construcţii de cel puţin 150-200 metri pătraţi pe nivel. Avem de-a face cu parter şi două etaje. În mod logic, casa are o suprafaţă de 600-800 metri pătraţi. La pretenţiile lui Negoiţă (făcând şi o comparaţie cu felul în care este finisată casa partenerului lor de afaceri, cea a lui Gruia Boştină, aflată pe Strada Sofia nr. 8) vorbim de un cost de 1.500-2.000 de euro pe metru. Adică 1,5 milioane de euro. Fără nici un strop de mobilier, fără draperii şi perdele. Pentru o asemenea casă, mobilarea şi amenajarea bucătăriei şi a dresingurilor mai înseamnă încă 500.000 de euro. Ceea ce înseamnă că ne aflăm în faţa unei proprietăţi de circa 5-6 milioane costuri de realizare, plus cel puţin 1-1,5 milioane de euro costuri suplimentare de proiectare şi integrare. O asemenea valoare trebuie luată în calcul numai în cazul unei vânzări.

Aşadar, Liviu Negoiţă deţine la Baloteşti o casă de 5-6 milioane de euro, cam pe aproape ca valoare cu cea abia restaurată de partenerii familiei sale, cuplul Gruia-Boştină. La casa de la Baloteşti ar trebui să adăugăm celelalte proprietăţi ale primarului sectorului 3. Cele din declaraţia de avere, plus casele şi terenurile plasate pe alte nume. E vorba de terenul din Aleea Alexandru, de casa de pe Constantin Mille colţ cu Oteteleşanu şi de multe altele pe care ANI nu le cunoaşte încă.


Publicat Vineri, 27 mai 2011 Vlad Dumitraş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu