duminică, 10 iulie 2011

Udrea, Paleologu, Hunor și Artex, o prietenie de... milioane de euro! Firmă de partid plătită ilegal cu drepturi de autor

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro


Scandalul iscat în jurul uriașului contract acordat de Ministerul Culturii firmei Artex pentru renovarea Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei din Cluj a scos la iveală mecanismele prin care firmele unor "băieți deștepți" din cultură câștigă sume uriașe de la bugetul de stat.
Vineri, Ioan Piso, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, a fost destituit a patra oară de ministrul Culturii pentru că profesorul "îndrăznise" să protesteze și să se opună contractului fraudulos în valoare de 13 milioane de euro încheiat cu firma Artex, din care fuseseră deja achitate fără nici o justificare legală 1,7 milioane de euro.
Potrivit datelor obţinute de la Registrul Comerţului, „Artex Services" este deţinută în mod egal de Marius Cătălin Vişan (42 de ani) şi Alice Rossana Vişan (41 de ani). La Monitorul Oficial există însă o actualizare de acum două luni. Jumătatea de firmă deţinută de Alice Rossana Vişan a fost cedată în 2011 unui bucureştean de 27 de ani, Tudor Chiriac.
"Din punctul meu de vedere, identitatea acţionarilor firmei este confidenţială, dar singura legătură între ministrul Paleologu şi patronii firmei este că lucrează în acelaşi domeniu: cultura", preciza în decembrie 2010 purtătorul de cuvânt al Artex Services Internaţional, Georgian Sergiu Olteanu, atunci când presa a solicitat firmei cu pricina răspunsuri referitoare la legalitatea contractelor atribuite de ministrul de atunci al Culturii, Toader Paleologu, unul din oamenii cei mai apropiați de Elena Udrea.
Trebuie precizat că în raportul Corpului de control al prim-ministrului întocmit în decembrie 2010 se demonstra că plata prin drepturi de autor a lucrărilor de la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj şi Muzeul Antipa din Capitală s-a făcut pentru lucrări de construcţii şi amenajări interioare și că este ilegală. Trebuie reamintit și faptul că același Toader Paleologu în 2009 a atribuit tot firmei Artex un alt contract fabulos, de 26 milioane euro, pentru renovarea Muzeului Antipa din București. Bani pe care Ministerul Culturii i-a achitat acestei firme tot cu drepturi de autor. Lucru catalogat chiar de Curtea de Conturi și Corpul de Control al prim-ministrului ca fiind ilegal.
"Toate contractele pe care le-am semnat au respectat legislaţia în vigoare şi faptul că sunt încheiate pe bază de drepturi de autor nu este sub nicio formă un mod de a fenta legea achiziţiilor publice. Până acum am lucrat doar pe drepturi de autor pentru că amenajarea muzeistică este un proces de creaţie intelectuală", spunea în decembrie 2010 purtătorul de cuvânt al firmei Artex.
Obiectul de activitate al acestei societăți comerciale este "gestionarea monumentelor, clădirilor istorice şi a altor obiective de interes turistic", dar în 2009 reprezentanţii firmei Artex au ţinut să introducă noi obiecte de activitate care nu prea au mare legătură cu domeniul culturii, printre care " tăierea şi rânduirea lemnului", "fabricarea ambalajelor din lemn".
Despre firma Artex mai trebuie subliniat un lucru interesant. Societatea, al cărei sediu social este in sectorul 6 din București, a câștigat în 2011 mai multe contracte generoase și cu ministerul condus de Elena Udrea. De exemplu, chiar în 6 ianuarie 2011, Artex a primit de la Primăria Sulina un contract finanțat printr-un program al Ministerul Dezvoltării și Turismului. Mai mult, primarul pedelist al orașului Sulina a primit indicații prețioase ca, la preselecția de oferte pentru contractul în valoare de 12 milioane euro, toate celelalte firme contracandidate ale Artex-ului să fie înlăturate. Primarul Dumitriu a executat întocmai ordinele venite de la ministerul Elenei Udrea și astfel a rămas singura firmă selectată să participe la licitaţie pe care a și câștigat-o de altfel cu... cel mai mare preț posibil! Și nu cel mai mic, așa cum spun regulile economiei de piață.
"Artex este singura firmă care s-a calificat şi va participa la licitaţie, cu ei discutăm. Ştiu că alţii s-au supărat, dar vin toţi cu oferte de doi lei, mici, aşa la preselecţie rămân firmele serioase, acum s-a întâmplat să rămână una singură. Vom finaliza procedurile şi apoi ne apucăm de treabă, să ieşim şi noi cu ceva nou pentru atragerea turiştilor, că e sărăcie mare", afirma în ianuarie primarul din Sulina, Aurel Dimitriu, mulţumit că se va face ceva pentru, chipurile, "dezvoltarea turistică și cultură a Sulinei".
Revenind la firma Artex și la contractele pe care această societate comercială apropiată de PDL le câștigă pe bandă de la Ministerul Culturii, trebuie spus că ministrul actual, udemeristul Kelemen Hunor, nu doar că nu a găsit nicio ilegalitate în atribuirea și derularea acestor contracte, ba chiar a plusat destituind unul dintre directorii care s-au opus afacerilor netransparente din cultură.
Profesorul Ioan Piso, de ieri fost director al Muzelui Național de Istorie a Transilvaniei, a declarat în exclusivitate pentru cotidianul.ro referitor la demiterea sa abuzivă de către Kelemen Hunor că "s-a dorit înlăturarea mea cu orice preț de la conducerea Muzeului pentru că am avut încăpățânarea să demostrez că între Ministerul Culturii și Artex nimic nu întâmplă cu respectarea legii. Mai mult, în momentul în care am făcut plângeri penale la DNA, ministrului și celor de la Artex, atunci mai mult ca oricând s-a dorit ca eu să fiu redus la tăcere".

Publicat Sâmbãtã, 09 iulie 2011Cristina Horvat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu