vineri, 13 ianuarie 2012

Descoperirile Curtii de Conturi: Nereguli de 3 mld. lei la institutiile publice

Romania trebuie salvata!
10 ianuarie 2012 9am.ro

Bugetul de stat a fost prejudiciat in 2010 cu 3,2 miliarde lei de catre administratia centrala, cauzele fiind neincasarea la termen a unor venituri, utilizarea nelegala a fondurilor, salarii nelegale si incalcarea normelor pentru achizitiile publice.
Principalele cauze ale prejudicierii


shutterstock.com

Efectuarea de plati fara documente justificative care sa ateste realitatea si exactitatea sumelor datorate, decontarea unor lucrari de investitii neefectuate de antreprenori, efectuarea de plati peste normele, cotele si baremurile aprobate prin contractele de prestari de servicii, drepturi de deplasare acordate peste baremurile legale, efectuarea necorespunzatoare a controlului fiscal si financiar de stat, neverificarea de catre organele de inspectie fiscala a tuturor obligatiilor datorate bugetelor de catre contribuabili sunt alte cauze identificate de Curtea de Conturi care au prejudiciat bugetul in anul 2010, scrie mediafax.ro.

"La categoria deficientelor care au generat prejudicii, cele mai frecvente abateri se datoreaza nerespectarii legislatiei privind efectuarea cheltuielilor din fonduri publice, 4.584 cazuri, respectiv 90% din total, situatie care arata ca disciplina financiara in domeniul finantelor publice este frecvent incalcata de responsabilii cu gestionarea fondurilor publice", arata inspectorii Curtii de Conturi.

Ca o caracteristica generala, misiunile de audit public extern si actiunile de control desfasurate de Curtea de Conturi au scos in evidenta "o insuficienta preocupare" din partea entitatilor publice pentru asigurarea acuratetei datelor din situatiile financiare si pentru un management financiar guvernat de buna gestiune economico-financiara, se arata in document.

Wall-Street.ro scrie ca primul argument care vine in sustinerea acestei concluzii este acela ca, din 1.534 conturi de executie supuse auditului financiar, doar 63 (4%) au indeplinit conditiile legale pentru a li se acorda certificatul de conformitate.

Afla in slide-ul urmator ce prejudicii a adus Loteria Romana bugetului de stat in 2010.

Prejudicii de 90 mil. lei la Loteria Romana


sx

Curtea de Conturi a constatat la Loteria Romana prejudicii de 89,8 milioane de lei, jumatate din suma provenind dintr-un contract incheiat cu Shelter Security, societatea de paza fiind favorizata in vederea castigarii unei licitatii pentru achizitionarea sistemului de securitate.

Contractul incheiat cu Shelter Security a avut o valoare de 45,96 milioane de lei, fara TVA, serviciile, produsele si aplicatiile software de monitorizare fiind supraevaluate, se precizeaza in raportul citat de MEDIAFAX.

De asemena, contrar prevederilor contractuale, Shelter a subcontractat serviciile de paza altor societati ceea ce a condus la plata unor servicii de paza ale caror tarife au fost mai mari cu 50% fata de cele practicate pe piata.

Un alt contract care a adus pierderi Loteriei este cel incheiat Form Trade SRL, firma cu actionariat inregistrat in Cipru, valoare prejudiciului insumand 25,2 milioane de lei.

"Loteria a fost prejudiciata cu 25,15 milioane de lei prin administrarea defectuoasa a contractului de comision pentru vanzarea de cartele telefonice incheiat cu Form Trade SRL, respectiv modificarea clauzelor contractuale stabilite initial, a scopului si a naturii juridice a contractului, prin utilizarea si justificarea unor documente ce nu puteau produce efecte juridice", se spune in raport.

Loteria a inregistrat pierderi si dintr-un contract incheiat cu societatea de avocatura Ratiu&Ratiu, prejudiciul constat de Curtea de Conturi totalizand 12,03 milioane de lei.

Totodata, Loteria a efectuat plati catre societatea de avocatura in suma de 1,11 milioane de lei, reprezentand contravaloarea serviciilor de consultanta ce aveau ca obiect organizarea si redactarea documentatiei aferente procedurilor de achizitii publice, cu toate ca acestea reprezentau atributii ale personalului de specialitate din companiei.

In raport se spune ca Loteria a favorizat Radacini Motors in vederea castigarii licitatiei organizate pentru atribuirea contractului privind furnizarea de autovehicule in sistem buy back, prin stabilirea in documentatia de atribuire a unor caracteristici tehnice care nu corespundeau tipurilor de autovehicule comercializate pe piata din Romania. Valoarea contractului a fost de 15,72 milioane lei.

Mai multe detalii despre aceste contracte gasiti aici.

Citeste in slide-ul urmator care a fost valoarea neregulilor descoperite la CFR.

Si la CFR s-au gasit nereguli de 13,4 mil. euro


www.dreamstime.com

Curtea de Conturi a constatat ca CFR SA a cheltuit ilegal in 2010 suma de 13,4 milioane euro dintr-un credit international si va sesiza institutiile de cercetare penala, intrucat exista indicii ca fapta "a fost savarsita cu incalcarea legii penale".

Creditul a fost acordat companiei de Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala pentru modernizarea liniei de cale ferata Bucuresti-Constanta.

Din totalul sumei cheltuite ilegal, 10,65 milioane euro au fost utilizati pentru achizitia a 16 vehicule de intretinere a caii ferate, care insa nu faceau obiectul acordului de imprumut, iar 2,81 milioane euro reprezinta plati necuvenite catre constructori.

"Cazul urmeaza a fi sesizat organelor de urmarire si cercetare penala, urmandu-se procedurile proprii Curtii de Conturi privind aceste fapte", se arata in raportul Curtii de Conturi.

Platile catre contructori au fost realizate prin introducerea incorecta in devizele oferta ale constructorilor, la articole generale, a unor cheltuieli destinate consultantului si expertilor CFR.

Astfel, Curtea de Conturi concluzioneaza ca utilizarea defectuoasa a 13,47 milioane euro a fost cauzata de managementul defectuos al companiei, dar si de lipsa de personal a unitatii de implementare a proiectului.

Mai multe detalii despre acest raport gasiti aici.

Citeste in slide-ul urmator despre neregulile gasite la platile prin Programul Operational Regional (POR).

Lipsa de transparenta prin POR a costat statul 5 mil. euro


sxc.hu

Curtea de Conturi a constatat nereguli de 5,1 milioane de euro in urma unor controale care au vizat cheltuielile declarate Comisiei Europene in anul 2010 aferente proiectelor finantate in cadrul Programului Operational Regional (POR).

S-a constatat ca, in perioada 2007-2010, fondurile nerambursabile alocate Romaniei de la bugetul Uniunii Europene au fost contractate in procent de 93,9%, iar platile efectuate catre beneficiari din sumele alocate de catre CE (prefinantari si rambursari) reprezinta 19,1% din totalul alocarilor bugetare comunitare aferente perioadei mentionate.

In ceea ce priveste Programul Operational Regional (POR), finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, in urma auditului care a vizat cheltuielile declarate Comisiei Europene in anul 2010 aferente proiectelor finantate in cadrul programului au fost constatate nereguli si deficiente cu impact financiar, indeosebi in ceea ce priveste respectarea legislatiei comunitare si/sau nationale in domeniul achizitiilor publice si a respectarii conditiilor de eligibilitate a cheltuielilor.

Principalele cauze care au condus la aplicarea corectiilor financiare sunt lipsa de transparenta si publicitate in cadrul procedurilor de achizitie publica, reducerea nejustificata a termenelor de depunere a ofertelor, utilizarea unor criterii de calificare si selectie restrictive si existenta unor conflicte de interese.

In ceea ce priveste Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), conform datelor furnizate Curtii de Conturi, pana la data de 31 decembrie 2010, din valoarea de 4,4 miliarde de euro alocata pentru masurile acreditate la care au fost efectuate plati, a fost angajata suma totala de 2,69 miliarde de euro, iar platile au fost de 1,78 miliarde de euro, respectiv 66,1% din sumele angajate.

Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) a beneficiat, pana la finele lui 2010, in cazul platilor directe, de alocari de la Comisia Europeana de 2,28 miliarde de euro, fata de care s-au efectuat plati directe in valoare de 1,6 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de utilizare de 71,6%.

Mai multe detalii despre raportul privind activitatea POR gasiti aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu