luni, 11 februarie 2013

Fabulous Romania, cu carne de cal. Si un articol BBC (UPDATED 3)

Romania trebuie salvata!

Razvan Orasanu februarie 11, 2013Analize, Dezbatere, Economie, Global / Europa, Opinie

Piata comuna europeana iese la interval si triumfa. Am avut scandalul securizarii frontierelor, scandalul suspendarii programelor europene, scandalul intern de la numirea unui comisar european, scandalul constitutional din vara. Apoi, am avut scandalul pe MCV. Si, vorba unui sketch al unui Revelion dinainte de 1989 – “si de la asfintit acuma iaca, tacticoasa vine vaca”, sau, ma rog,ar trebui sa vina vaca – dar vine de fapt calul si carnea de cal. Avem de aceasta data un scandal in siguranta alimentelor, pornit din Marea Britanie care taman se gandeste cum sa ridice restrictiile de munca pentru romani de la 1 ianuarie 2014. Scandalul e cap de afis pe BBC a ricosat la o firma frantuzeasca Findus, dar se va extinde la 11 tari europene. Francezii (inainte de a vinde sub un brand suedez) au cumparat de la un trader cipriot, care a cumparat la randu-i de la un trader de carne olandez. Care olandezi au cumparat de la niste romani buclucasi – care ramane sa fie descoperiti. ANSVSA-ul doarme in front, patriotic. Vorba unui hatru amic, pe Facebook – am reusit sa plagiem si carnea de vita.

M-ar bucura teribil daca cu aceasta ocazie s-ar asambla o echipa investigativa de jurnalisti care sa puna tunurile pe institutia colcaind de coruptie numita ANSVSA. In primul rand, ar afla ca institutia tocmai ce a fost predata – la timp, luna trecuta – din subordinea Guvernului in subordinea Ministerului Agriculturii, unde fusese inainte. Jocul de “na-ti-o tie da-mi-o mie“ ajuta vartos la construirea unei institutii serioase, in stil european.

Apoi, daca s-ar mai uita cu atentie olandezii pezevenghi care ne amana si cu Schengenul (si scot fum pe urechi apropo de rapoartele MCV) ar putea constata niste lucruri simpatice. In primul rand, dorinta unor parlamentari ai puterii de a desfiinta ANI. Care ANI? ANI care zice ca fostul presedinte ANSVSA Marian Zlotea nu poate justifica 85.000 de euro din averea personala. Se sustine ca “intre 17.02.2009 si 15.07.2010, veniturile dlui Zlotea au fost în cuantum total de 631.191,97 Lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeași perioadă au fost în cuantum de 1.005.483,57 Lei”. Carevasazica, si daca dl Zlotea ar fi mancat doar zacusca si muraturi la borcan, puse de cu un an inainte plus niste pateuri din boxa de acum doi ani – tot ar fi niste sute de mii de lei in plus pe care nu ii poate justifica. In al doilea rand, pentru ca orice hapsan trebuie sa se imbogateasca din ce in ce mai mult, dl Zlotea apare inregistrat de ziarul Adevarul cum cere donarea unui al treisprezecelea salariu obtinut in timpul austeritatii lui Boc. Niste jurnalisti pezevenghi au calculat o medie a salariului de 500 de euro inmultita cu 5000 de salariati – ca sa vezi de unde pot rasari 2,5 milioane de euro (vezi aici). Trei – harnicul domn Zlotea a facut chiar inlocuiri de PDL-isti cu alti PDL-isti. O fi o coincidenta ca cei inlocuiti verificau firmele de partid. Pai se poate, unde se trezeau ei? Patru – a mai fost un episod simpatic cand numirile “oamenilor lui” au fost declarate neconstitutionale – ceea ce nu l-a oprit pe harnicul domn sa antedateze, se pare, niste ordine, inainte de data cu care s-a redactat hotararea Curtii. Curat neconstitutional! Detalii aici.


Si ce ar mai putea vedea olandezii si britanicii, daca s-ar uita atent– in afara, evident, de jumatate din romancutele noastre care cica seamana cu Kate Middleton? De exemplu ar afla despre fabulous spirit-ul ANSVSA in care dl Roatis (fostul sef ANSVSA) s-a reintors la patria muma, in interiorul unei institutii in care se poate suge direct de la ugerul guvernarii. Dl Roatis a fost acolo in 2007 (vezi aici) si a revenit in guvern, urmare a functionarii justitiei romane si a reinscaunarii respectivului domn prin hotarare judecatoareasca. Este un mic detaliu ca din vajnic PNL-ist el a devenit, cand patria si onoarea i-o cereau, un vajnic UNPR-ist, conform RTV.net (vezi aici ), iar apoi, exact la tanc, a redevenit PNL-ist. Olandezii si mai ales britanicii ar intelege si ei; de altfel si Churchill,dom’le, a fost traseist – cand era conservator, cand liberal. Zice dl Roatis: “Ideile mele şi dorinţa mea, dat fiind faptul că lucrez foarte mult pe relaţia europeană, sunt de a-mi consolida şi a-mi aşeza strategia în vederea participării la confruntările pentru viitorii parlamentari europeni.“Iata, dl Roatis este si un vizionar european – chiar daca nu a devenit si europarlamentar, alaturi de Gigi Becali si Vadim Tudor. “Regretabil” este ca a fost schimbat intre timp si de la conducerea ANSVSA.

Daca ar scotoci si mai mult in trecut, britanicii si olandezii ar descoperi celebra afacere a gripei aviare – sau in traducerea in engleza a lui Emil Boc, cu accent pe nas – aviara gripa. Dl Roatis a considerat necesar sa readuca pe o pozitie de conducere in institutie pe Stefan Nicolae, care e in continuare anchetat de DNA cu privire la o presupusa afacere de famile. Pentru cei care isi mai amintesc – era vorba de multa apa chioara cu piatra vanata pentru dezinfectare de gripa si multe milioane de euro de la buget, avand in vedere “urgenta” de la momentul respectiv. Detalii sunt aici, explicate de Evenimentul Zilei, insa nu stim daca domnul Nicolae mai este sau nu mai este pe pozitia din institutie. Ceea ce mai stim este o informatie Gandul in care se sutine ca ar fi incercat, in trecut, sa declare boala vacii nebune in Romania – poate mai are o sansa acum cu calul nebun.

Concluzia? Intre atatea investigatii ANI, dosare DNA si epurari politice, cand sa mai aiba timp institutia sa se ocupe si de inspectii pe teren? ANSVSA, in loc sa se ocupe de investigarea vacii ca sa nu devina cal in mancarea britanicilor, este ea insasi, iata, o vaca grasa de muls pentru baieti intreprinzatori. Si sa ne mai lase dom’le englezii astia cocoficosi.Oare se prinde si Europa – sau scapam si de data asta cu al nostru fabulous spirit?

Update 2 - Ca sa vezi…Carevasazica, BBC-ul minte si nu respecta standardele jurnalistice – vedeti declaratiile integrale de la Ministerul Agriculturii aici. Iar francezii sunt niste ticalosi.

Despre coruptia din ANSVSA nu s-a spus nimic – nici macar daca o fi cuprinsa in celebrul plan national anti-coruptie. Eu inteleg ca e bine cateodata sa bagam gunoiul sub pres - ce ne facem insa cand se aduna atat de mult, incat plutim pur si simplu deasupra? Repet, nu ii pun in carca lui Ponta, mai ales ca l-a destituit pe Roatis si inca flacaul pus de el nu a fost plimbat pe la DNA (speranta este sa fie ceva mai cinstit decat predecesorii, lucru nu foarte complicat) , insa exista acolo o istorie intreaga…

Update 1 – Adevarul de Brasov (vezi link) spune ca acel cal care a inlocuit vaca nu e din Romania, cum zice BBC-ul. Acu’ sa vezi batalie pe adevar – are dreptate BBC-ul sau Adevarul de Brasov? Din cate imi dau seama nu pot avea simultan dreptate decat daca exista o alta sursa romaneasca de cai care se prefac ca sunt vaci.

Update3 -

Pentru ca nu putem doar sa ne ocupam de ANSVSA, trebuie sa ne destindem putin (click aici) – daca tot vorbim de cai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu