sâmbătă, 13 aprilie 2013

EXCLUSIV EVZ. "Case pentru generali". Şapte grei din Armată vor pierde locuinţele sau banii!

Romania trebuie salvata!

Autor: Violeta Fotache, Ionel Stoica

Procurorii DNA au început cercetarea penală față de generalul Traian Pigui, în pixul căruia a stat avizarea "afacerii" penale. Generalii au cumpărat case la un preţ subvenţionat, apoi unii le-au vândut la preţul pieţei. Ei se declară nevinovaţi.

În apartamentul cumpărat ilegal de la statul român de liberalul Corneliu Dobriţoiu şi de la familia fiului său vitreg, Dumitru Samson,coordonatorul interlopilor care au participat la fraudarea referendumuluiSursa: Nicu DîrdîiacScandalul "Case pentru generali" de Armată - sau cum să furi cu legea în mână şi cu minciuna la notar - a ajuns în fază avansată de anchetă. Surse militare au precizat, pentru "Evenimentul zilei", că opt generali, printre care şi secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale (MApN), Floarea Şerban (demisă miercuri), Corneliu Dobriţoiu, Francisc Radici, Tudor Marcu, vor avea probleme la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Falsuri la notar

"Ministerul Apărării se pregăteşte să se constituie parte civilă pentru a recupera prejudiciul care i-a fost creat prin repartizarea şi vânzarea ilegală a locuinţelor de serviciu către mai multe persoane care nu aveau acest drept, care au declarat în fals la notar. Generalul Traian Pigui este deja urmărit penal. El a dat avizele pentru generali, ştiind că nu aveau dreptul legal. Au cumpărat la preţ subvenţionat şi unii au vândut ulterior la preţul pieţei. Apoi, alţii şi-au luat vile de sute de mii de euro. Au creat o pagubă de peste un milion de lei noi, vor fi acuzaţi", ne-au declarat surse din Minister.

MULTIMEDIA
Dobriţoiu, acuzat că şi-a luat casă la preţ redus
VIDEO evz.roVezi mai multe

Dobriţoiu, acuzat că şi-a luat casă la preţ redus

Scandalul "Case pentru generali" ia amploare. 8 generali din armata ar fi cumparat case la un pret subventionat.
Oficial însă, MApN nu a dat încă un răspuns solicitării formulate de EVZ.
Dinspre DNA, Biroul de presă ne-a confirmat că procurorii efectuează acte de urmărire penală faţă de generalul Traian Pigui: "În sarcina lui s-a reţinut infracţiunea de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată".

Actele de urmărire penală se referă la date şi indicii privind implicarea generalului Pigui, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN (la data faptelor), în atribuirea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de ser­viciu (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari - cadre militare cu funcţii de conducere din MApN (la data faptelor)", se mai arată în răspunsul dat de DNA.

Valoarea prejudiciului care s-ar fi creat în dauna statului se estimează la suma de 700.000 lei, mai arată DNA, fără a oferi nici un fel de alte informaţii. Potrivit surselor EVZ, cei identificaţi cu probleme nu aveau dreptul să cumpere locuinţele de serviciu, pentru că mai deţinuseră şi alte case luate de la statul român.

Legătura lui Crin cu interlopii şade în locuinţa cumpărată ilegal de tatăl-vitreg Corneliu Dobriţoiu

Surse militare ne-au precizat că generalul Corneliu Dobriţoiu a cumpărat ilegal locuinţa de serviciu. "Mai avusese casă de la stat, nu trebuiau să-i dea! Acum, acolo stă fiul lui vitreg, Dumitru Samson, în timp ce alţii din Armată care aveau dreptul cu adevărat stau prin chirii!", ne-a spus o sursă indignată de escrocherie.

Dumitru Samson (36 de ani) este fiul din prima căsătorie a Vioricăi Dobriţoiu, fostă Samson, soţia lui Corneliu Dobriţoiu. El a ajuns celebru în iulie 2012 când a coordonat mai multe grupări de interlopi pentru fraudarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu. Atunci, el s-a lăudat liberalilor din Cluj că este trimisul preşedintelui-interimar Crin Antonescu.

În momentul în care ancheta procurorilor DNA a demarat, Corneliu Dobriţoiu a sărit în apărarea fiului său vitreg potrivit mai multor interceptări din dosar. Viorica Dobriţoiu îi explica faptul că generalul este la o întâlnire cu Crin Antonescu, unde urma să se discute despre ancheta deschisă împotriva sa. "Păi n-auzi că-i ocupat? Şi tata stă acolo ca să ajungă să vorbească şi el cu el. Dacă vrei să vorbeşti cu el," îi explica Viorica Dobriţoiu.

Pe 21 septembrie 2012, Dumitru Samson l-a felicitat pe Crin Antonescu: "La mulţi ani, Domnule Preşedinte!!!". El a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru infracţiuni electorale. Dumitru Samson mai este trimis în judecată în dosarul "Dracula", în care a fost acuzat că a dat, în 2006, o ţeapă "de poveste", aproximativ un milion şi jumătate de euro, Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).

În afacere a fost implicată şi soţia sa, Raluca Meda Samson, cu care era asociat în firma SM Art Advertising Grup. Afacerea, păguboasă pentru statul român, a fost parafată exact atunci când tatăl său vitreg ocupa funcţia de secretar de stat la mMinisterul Apărării.

Şeful spionilor - casă lângă Cişmigiu

Potrivit informaţiilor din presa anului 2010, Direcţia de Prevenire şi Investigare a Fraudelor din MApN a verificat 160 de dosare imobiliare ale unor cadre militare. Dintre acestea, 30 s-au dovedit a fi "cu probleme", între care se află şi locuinţa de serviciu cumpărată de generalul Francisc Radici (foto), fost şef al spionilor militari, ca şi cea a lui Sergiu Medar, fost consilier prezidenţial.

Deşi nu avea dreptul, generalul Radici a cumpărat cu 18.000 de euro un apartament "în buricul Capitalei, pe lângă Cişmigiu, "MApN ar trebui să vrea să recupereze banii cu care a fost prejudiciat", spun surse militare.

Schimbată din funcţie, pe motiv de dosar

Surse politice au declarat, pentru "Evenimentul zilei", că unul dintre motivele pentru care primul-ministru Victor Ponta a schimbat-o miercuri pe Floarea Şerban din funcţia de secretar de stat pentru Armamente, din cadrul MApN, este legat de modul în care aceasta a dobândit casă de la Minister. Sursele citate au precizat că la urechile premierului au ajuns informaţii despre iminenta constituire a MApN ca parte civilă în dosarul penal privind casele generalilor, în care - conform unor surse militare - este implicată şi Floarea Şerban.

Floarea Şerban este general-maior în rezervă şi a ocupat funcţia de secretar de stat la Minister din mai anul trecut, făcând tandem cu Corneliu Dobriţoiu, ex-ministru liberal al Apărării. Avansată la sfârşitul anului 2009 în gradul de general maior cu două stele, prima femeie general din Armata Română şi-a luat ilegal casă (în sectorul 3 al Capitalei) chiar atunci când era şefa Direcţiei de Legislaţie şi Asistenţă Juridică din MApN, conform surselor citate. "Cu toţii au făcut declaraţii pe propria răspundere că nu deţin ori nu au deţinut altă locuinţă. Ministerul Apărării ar trebui să recupereze fie imobilele, fie banii pentru acestea, la valoarea de inventar cu care figurează în evidenţele MApN", ne-au declarat surse militare.

Pensionarul Marcu n-avea dreptul

Generalul în rezervă Tudor Marcu (foto), fratele preşedintelui Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor, a cumpărat o casă de la stat, cu titlu de locuinţă de serviciu, deşi nu îndeplinea condiţiile legale, potrivit unor surse din cadrul MApN. Acesta locuia într-o casă aparţinând RA-APPS, transferată în administrarea MApN, prin Hotărâre de Guvern, după apariţia Legii 562/2004. Or, conform legii nu se puteau vinde decât imobilele care se aflau în evidenţa MApN la data intrării în vigoare a legii.

Surse militare ne-au precizat că la momentul perfectării actelor, generalul Tudor Marcu era pensionar, or "legea prevedea atunci că numai cadrele active pot cumpăra locuinţe de serviciu, la preţ subvenţionat de stat". Surse din Armată spun acum că el ar putea rămâne fără casă, dacă dosarul ajunge în instanţă.



Citiţi mai mult: EXCLUSIV EVZ. "Case pentru generali". Şapte grei din Armată vor pierde locuinţele sau banii! - EVZ Special > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/case-pentru-generali-sapte-grei-din-armata-vor-pierde-locuintele-sau-banii-1032421.html#ixzz2QMw8Y2UF
EVZ.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu