joi, 14 mai 2009

Aventurile lui Felix, cariera unui informator

Autor: Iulius CEZAR
Data: 14 mai 2009
Adevarul

Verişoara turnată de Voiculescu susţine că a plecat din ţară cu paşaport legal.Turnătoriile lui Dan Voiculescu au mai făcut victime. Paraschiva Silaghi, verişoara lui Dan Voiculescu, susţine că informatorul Felix a dat pe mâna Securităţii un om nevinovat.
Familia Silaghi este convinsă că vizita inopinată a lui Dan Voiculescu în Germania, din anul 1974, s-a lăsat şi cu alte nenorociri.

„Cine este persoana despre care Dan Voiculescu spune că a fost depistată că ne-a ajutat să plecăm din România? Insist pe chestia asta: în acest dosar mai există încă o victimă, pe care domnul Voiculescu a dat-o la Securitate. Din anul 1980, Dan Voiculescu a raportat cazul ca fiind încheiat. Pe cel pe care l-a găsit, unde e? Cine este cel care ne-a ajutat? Poate să fie unul dat după regula poliţiei – l-am prins pe primul şi e vinovat, iar dosarul e încheiat“, spun cei doi soţi Silaghi.

Ipoteza soţilor Silaghi este pertinentă. Asta pentru că, potrivit unei declaraţii semnate de Dan Voiculescu, în iunie 1980, actualul senator scrie:„Precizez că în perioada 1973 – 1976, împreună cu tov. col. Gligor Octavian de la Direcţia Paşapoarte am depistat cadrul care a contribuit la fuga familiei Silaghi. Menţionez că în această acţiune am activat atât în ţară, cât şi în repetate rânduri în Republica Federală a Germaniei (RFG). Faţă de cele de mai sus îmi exprim convingerea că analiza făcută a fost deosebit de utilă, ea având rolul de a clarifica poziţia mea faţă de interesele statului român”, se arată în raportul întocmit de informatorul Dan Voiculescu.

Plecare legală

„Acest lucru este o mare prostie. Cum a putut să spună aşa ceva?“, se întreabă Paraschiva Silaghi. Femeia spune că plecarea familiei sale din România, în anul 1973, a fost perfect legală şi că nu au fost ajutaţi de nimeni. „Noi nu am fugit şi nu am părăsit România. Ne-am ales un alt domiciliu în Europa. Scopul plecării noastre a fost strict unul profesional. Am avut şi viză pentru ţările vestice, am avut o plecare legală, cu paşaport legal. Nu am trecut fraudulos frontiera. Am ajuns în Germania pentru că aici se căutau foarte mulţi ingineri. Nu am avut nevoie să introducem cerere de azil politic, pentru că cine introducea cerere de azil politic trebuia să vorbească câteodată şi negativ de România. Noi nu am vrut şi nici nu vrem să vorbim negativ de România. Întotdeauna ne-am gândit la cei rămaşi în ţară: părinţii, celelalte rude şi chiar la domnul Dan Voiculescu. Când cereai azil politic, cei de acasă puteau să aibe nişte probleme. Oricum, înainte să ne stabilim în Germania, noi am mai călătorit şi în Cehoslovacia şi RDG. Dacă era să fugim, fugeam de atunci“, povesteşte Victor Silaghi.

Ajunşi în RFG soţii Silaghi şi-au găsit imediat de lucru. „A durat două sau trei săptămâni până am găsit. De atunci eu am practicat meseria mea de inginer, ajungând să am şi succese profesionale. Germania ne-a dat posibilitatea să ne dezvoltăm. De atunci până acum nu am vorbit niciodată pe nimeni de rău“, a declarat Victor Silaghi.

174 de volume

Despre activitatea de informator a lui Dan Voiculescu, Victor Silaghi e convins că acesta nu a fost forţat de cineva să devină informator. „Domnul Voiculescu nu a acţionat sub o presiune psihică sau din necesitate. Când faci şapte ani de informări, nu se mai poate spune că ai avut viaţa ameninţată, periclitată. Înseamnă că ai încercat să obţii ceva“, mai spune Victor Silaghi.

Familia Silaghi crede că activitatea de informator a lui Dan Voiculescu s-a întins pe o perioadă mult mai îndelungată. „Ştim că pe numele lui Dan Voiculescu există 174 de volume. Noi nu am putut avea acces la toate acestea. Domnul Voiculescu, cu avocaţii pe care îi are, a reuşit să stopeze, prin decizia obţinută la Curtea Constituţională, fluxul de informaţii către public. De aceea, facem un apel şi rugăm instituţiile abilitate să ne pună la dispoziţie dosarele care-i privesc pe membrii familiilor noastre”, spune Victor Silaghi.

Legea nu ne dă voie să ne vedem tot dosarul. Pentru faptul că a apărut această lege, nu am primit decât o hârtie. La CNSAS mi-au arătat nişte dosare, şi mi-au spus că nu au voie să mi le dea.
Paraschiva Silaghi
verişoara lui Voiculescu

Recrutarea

Raport despre activitatea lui Dan Voiculescu:

Referatul cu propunerea de recrutare ca informator a lui Voiculescu Dan

„În atenţia noastră se află «Vera» şi «Goran», elemente lucrate prin dosar de urmărire informativă pentru activitate de divulgare şi respectiv culegere de date cu caracter secret. (...) În vederea supravegherii informative a acestora a fost luat în studiu, pentru a fi recrutat, numitul Voiculescu Dan, economist la ICEI-Vitrocim. (...) În perioada studenţiei a lucrat ca ghid ONT, ocazie cu care a cunoscut mai mulţi cetăţeni străini. Cu unii dintre aceştia s-a aflat în relaţii mai apropiate. În aceeaşi perioadă era caracterizat ca o fire uşuratică şi aventurieră. Din verificările efectuate a rezultat că sus-numitul şi-a schimbat comportarea, fiind apreciat ca un element serios, muncitor în munca pe care o desfăşoară, cunoscător al limbilor germană şi franceză”. (...)

„Întrucât la data de 15.01.1974 «Felix» a fost primit în PCR... (în ultimul timp a furnizat material pentru SIG), propunem întreruperea legăturii şi clasarea dosarului personal şi anexă la CID. «Felix» este un om cu o pregătire bună, cu abilităţi pentru munca noastră”.

Soţii Silaghi vor dosarele părinţilor

Cerere

Paraschiva şi Victor Silaghi încearcă de ani de zile să vadă dosarele de la Securitate ale părinţilor lor. Până acum, demersul familiei Silaghi nu prea a avut rezultate.

„Legea nu ne dă voie să ne vedem tot dosarul. Pentru faptul că a apărut această lege, nu am primit decât o hârtie. La CNSAS mi-au arătat nişte dosare şi mi-au spus că nu au voie să mi le dea. Noi nu ne lăsăm însă până nu vedem dosarele. Părinţii noştri trebuie reabilitaţi. Dan Voiculescu a făcut mari nelegiuiri”, spune Paraschiva Silaghi. Victor Silaghi este la fel de înverşunat.

„Părinţilor mei li s-a demolat casa bătrânească. Au fost mutaţi ca nişte şobolani într-o garsonieră. Au plătit impozit în România, au pus umărul la bunăstarea ţării”, spune Victor Silaghi. Acesta vrea acum să-şi vadă propriul dosar de urmărit de la Securitate.

„În cazul meu, inexistenţa dosarelor este exclusă, având în vedere trădările domnului Dan Voiculescu, precum şi faptul că în faţa comuniştilor eu am figurat ca fugit“.

Am avut şi viză pentru ţările vestice, am avut o plecare legală, cu paşaport legal. Nu am trecut fraudulos frontiera. Am ajuns în Germania pentru că aici se căutau foarte mulţi ingineri
Victor Silaghi
prietenul lui Voiculescu

Traseul de informator al lui Dan Voiculescu

Desconspirat de CNSAS, Dan Voiculescu îşi continuă liniştit cariera politică

1969 – Ghid la ONT, era analizat în vederea recrutării. În acelaşi an a participat la cununia civilă a soţilor Silaghi

1970 –Îşi dă acordul să colaboreze cu Securitatea şi îşi dovedeşte calităţile în privinţa culegerii de informaţii

1970 - Dan Voiculescu devine informator activ, cu numele conspirativ „Mircea“

1970 - După recrutare, Dan Voiculescu este preluat de Direcţia a III-a a Securităţii

1971 - Este scos din reţeaua Direcţiei a III-a pe motiv că nu vine des în contact cu cetăţenii străini

1973 – Este propus să fie recrutat ca informator, tot în cadrul Direcţiei a III-a. Motivul - „Voiculescu Dan a dovedit că este sincer în relaţia cu organele de Securitate şi are posibilităţi pe linie de contraspionaj”. Recrutarea lui Dan Voiculescu s-a făcut în iunie 1973, sub numele conspirativ „Felix“. La puţin timp după recrutare, verişoara Paraschiva Silaghi a părăsit România

1974 – Este primit în Partidul Comunist Român. În acelaşi an, Dan Voiculescu a vizitat familia Silaghi în Germania. Informatorul Dan Voiculescu începe să furnizeze informaţii SIG (supraveghere informativă generală) şi se propune abandonarea lui „Felix“ de către Direcţia a III-a

1975 – Dosarul de reţea al informatorului „Felix” este cerut de şefii Direcţiei a III-a în vederea reactivării, cu acelaşi nume conspirativ. În aceeaşi perioadă se pare că Dan Voiculescu era folosit în muncă informativă de un anume colonel Alexandru din cadrul Direcţiei a IV-a

1977 – „Felix“ semnează note informative despre cetăţenii străini Gert Lichtblau, patron de firme în Republica Federală Germană, şi Leo Gottfried, patronul unui birou de reprezentanţă din Viena.

1980 – Dan Voiculescu recunoaşte că a găsit persoana care ar fi contribuit la plecarea familiei Silaghi din Români

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu