miercuri, 22 iulie 2009

27.000 de euro, candele şi sfeşnicele pentru biserica lui Zeus

Romania trebuie salvata!

Cotidianul.ro
21 Iul 2009 Cristian Oprea

Palatul Cotroceni a decis să cumpere, pentru biserica din incintă, o serie de 10 obiecte de cult. Decizia acestei achiziţii a venit după ce guvernul Boc a trecut în proprietatea Administraţiei Prezidenţiale alte câteva zeci de obiecte similare.
Administraţia Prezidenţială a declanşat, marţi - prin portalul e-licitaţie.ro -, procedurile de achiziţie a noii catapetesme precum şi a mai multor obiecte de cult. Interesant de remarcat este faptul că procedurile de licitaţie sunt declanşate de Palatul Cotroceni cu mai puţin de o lună înainte de preconizata târnosire a sfântului lăcaş, pe 15 august de Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului). Această nouă biserică a fost reconstruită pe amplasamentul vechii biserici a Mănăstirii Cotroceni, care a fost demolată sub dictatura comunistă a lui Nicolae Ceauşescu.

Anterior licitaţiei, şi alte obiecte de cult au ajuns în inventarul Administraţiei Prezidenţiale pentru noua biserică.
Guvernul Emil Boc a transferat către Administraţia Prezidenţială - în luna februarie a.c. - mai multe obiecte de cult aflate în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă. Aceste obiecte s-au aflat în vechea biserică, numai că după demolare au fost trimise spre păstrare la Muzeul Naţional de Artă. Printre obiectele trecute „în proprietatea Administraţiei Prezidenţiale“ s-au aflat: piese din argint (candele, sfeşnice, potir, chivot, paftale, cădelniţe, anaforniţă, miruitor, cruci), icoane (apostolice, împărăteşti, prăznicare), amvon din lemn sculptat aurit, policandru cu 72 de braţe, sfeşnice din alamă şi strane pentru cărţi.

Potrivit portalului e-licitaţie.ro, citat de agenţia de presă NewsIn, valoarea estimată a contractului de achiziţie pentru cele zece noi obiecte de cult din argint şi aur se ridică la 112.605 lei (27.000 de euro), între acestea numărându-se patru candele, un set de „sfinte vase“, o ferecătură pentru Sfânta Evanghelie, o candelă cu picior pentru Sfânta Masă şi un chivot (miniatura Bisericii Cotroceni). Potrivit caietului de sarcini, în total, obiectele de cult trebuie să aibă 16,88 kilograme de argint şi 125 de grame de aur, termenul de execuţie şi de livrare fiind de şapte zile de la semnarea contractului şi o garanţie de 24 de luni de la predarea obiectelor.

O altă procedură de achiziţie a fost declanşată, fără a fi precizată valoarea estimativă, pentru realizarea unei catapetesme „Memorial Biserica Cotroceni - replică după catapeteasma originală“. Administraţia Prezidenţială mai scrie că „noua catapeteasmă urmează să fie realizată în stilul cantacuzin, păstrându-se tradiţia materialului şi broderia din lemn, alcătuită din motive ornamentale specifice stilului menţionat“.

Un alt contract pe care l-au anunţat Cotrocenii, în valoare de 75.631 de lei (aproximativ 18.000 de euro), se referă la „execuţia a 4 icoane împărăteşti - lucrare de artă realizată prin prestarea de servicii de pictură pe lemn -, replică după icoanele originale de secol XVII, aparţinând fostei Mănăstiri Cotroceni, dar şi la „pictarea pe ambele feţe a crucii de altar“.

Criticul de artă Pavel Şuşară a explicat pentru Cotidianul că suma anunţată de Cotroceni este una „modestă, cu care nu pot cumpăra lucruri de vârf din epocă, ci doar unele decente. La aceşti bani, în orice caz nu pot fi capodopere, aşa cum este vechiul iconostas“. Cotrocenii pot achiziţiona astfel de obiecte, în opinia criticului de artă, din colecţii, de pe piaţa de artă ori din centrele de depozitare de pe lângă protoieriile din ţară. După decizia Guvernului de a transfera la Cotroceni obiectele de cult pentru noua biserică, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a iniţiat o petiţie online, pe 18 martie, care a obţinut 2.291 de semnături pentru a împiedica acest transfer. Petiţia, adresată Guvernului şi premierului Emil Boc, precizează că „iconostasul bisericii fostei Mănăstiri Cotroceni, databil către 1682, este piesa cea mai importantă din ansamblul ce face obiectul transferului, fiind singurul păstrat din perioada cantacuzină în colecţii publice muzeale“. Specialiştii au avertizat că această piesă rară ar fi fost într-un serios pericol de degradare chiar şi numai cu prilejul transportului, subliniind că în biserica de la Cotroceni nu i s-ar fi putut asigura microclimatul în care este păstrată, acum, la Muzeul Naţional de Artă.

Cotidianul s-a alăturat campaniei somităţilor din domeniul culturii şi a reuşit să oprească transferarea catapetesmei la Cotroceni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu