miercuri, 22 iulie 2009

Alistar a fost doborît la Parchet!

Romania trebuie salvata!
Academia Catavencu
21 Iul 2009 | Biroul de Investigatii

Chiar nu ne-am propus să vă plictisim toată vara cu noi detalii din viaţa celui care se vrea părintele transparenţei în România, numitul Alistar Teodor - Victor. Dar se întîmplă că detaliile astea au fost trimise spre cercetare la Parchet, deci o sa fie o vară fierbinte. Banda, vă rog!


Declar că nu declar nimic de avere

Iată, de exemplu, ce spune ANI (instituţia care l-a trimis pe marele oengist la Parchet): “Teodor - Victor Alistar nu a respectat, în calitate de funcţionar public, obligaţia legală de declarare a averii şi a intereselor (...), deoarece a completat şi depus declaraţia de avere şi declaraţia de interese doar la data de 03.06.2009, după încetarea activităţii sale în cadrul ANFP (Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici), la data de 01.03.2009.” Plus că, şi aici completăm noi, Alistar a depus acele documente doar pentru că am trimis noi o solicitare la ANFP, solicitare în care întrebam de sănătatea documentelor depuse au ba.
Mic papagal local cu aere internaţionale

La începutul lui iulie (pe 2, respectiv 3 iulie), ANI a trimis nişte plicuri voluminoase pe adresa lui Victoraş. Documentele trimise îl înştiinţează pe domnul avocat că a fost declanşată procedura de verificare a respectării dispoziţiilor legale referitoare la conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor. Adică nişte angajaţi ai ANI, curioşi din fire, s-au apucat să scormonească prin documentele lui Alistar, pitite care pe unde.

Concluziile trase nu sînt taman în favoarea directoraşului de la Transparency International (TI) România. În primul rînd, Alistar s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23.01.2007 – 01.03.2009, perioadă în care a fost avocat definitiv în Baroul Bucureşti, şi purtător de cuvînt – suspendat, ce-i drept - la ANFP. Plus că ANI certifică: Alistar nu a avut nici un suport legal atunci cînd s-a suspendat din funcţia deţinută la ANFP şi asta deoarece nu putea să fie şi suspendat pe hîrtie şi în funcţie la TI.

O altă acuză adusă lui Victor este cea de infracţiune în fals în declaraţii. Şi asta deoarece, spune ANI, directoraşul de la TI a minţit atunci cînd a obţinut suspendarea de la ANFP, “aceste aprobări (suspendări repetate din funcţia deţinută la ANFP - n.r) le putea obţine doar dacă Asociaţia Română pentru Transparenţă ar fi avut statutul juridic de organism sau instituţie internaţională, ori de filială a unei astfel de entităţi. Faţă de acest aspect numai organele judiciare au competenţa de a se pronunţa.”


Alistar, Codru şi Prună se visau deja pe lună

Cei care l-au ajutat pe Alistar să depună documente trunchiate pentru a obţine prelungirea suspendării de la ANFP sînt acuzaţi de fals în declaraţii. Astfel, Codru Vrabie şi Raluca Alexandrina Prună, fost preşedinte, respectiv fost director executiv al Asociaţiei Române pentru Transparenţă, au emis nişte documente false, zice ANI. Care a sesizat Parchetul de pe lîngă Judecătoria Sectorului 1, Bucureşti. Şi se vor întîlni toţi trei – Alistar, Codru şi Prună - , ca să dea cu subsemnatul la Parchet. Vor stabili ei între ei care, cît şi cum a instigat la fals intelectual. Deocamdată, acuzat este doar Victoraş. De asemenea, a fost sesizat şi Baroul Bucureşti, pentru a lua măsurile necesare exercitării disciplinare împotriva avocatului Alistar. Şi asta deoarece la art. 14, litera a) din Lgea 51/1995 se menţionează clar că: “exercitarea profesiei de avocat este incompatibilă cu activitatea salarizată în cadrul altor profesii decît cea de avocat.”

Acuzaţiile ANI de fals în declaraţii şi incompatibilitate la adresa lui Victor – Teodor Alistar sînt argumentate cu următoarele litere de lege. Astfel, Art.94, alin.2, lit. c) din Legea nr. 161/2003: “funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi remunerate sau neremunerate, în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu