miercuri, 22 iulie 2009

Ministresa Plăcintă deţine ilegal funcţia de senator

Romania trebuie salvata!

Catavencu.ro
21 Iul 2009 | Alexandru Cristorian

Conform Legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor, Capitolul IV – Incompatibilităţi, Interdicţii şi Declaraţii de Interese, calitatea de deputat sau senator este incompatibilă cu următoarele funcţii: a) preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţi comerciale, inclusiv instituţii de credit, la societăţi de asigurare şi cele financiare, precum şi instituţii publice”.

Doamna ministru Sorina Luminiţa Plăcintă a fost aleasă în Senatul României în 30 noiembrie 2008 şi validată în data de 19 decembrie, acelaşi an, dată la care renunţase deja la posturile de administrator al societăţilor din România, chit că femeia nici măcar nu-şi declarase unele din firme.
Surpriză, însă, la data respectivă, doamna senator era administrator al unei societăţi din Elveţia, Maya Textiles S.A., à Villars-sur-Glâne, CH-217-0137770-9. Firmă care, deloc surprinzător, nici nu apare în vreo declaraţie de avere a ministrei. De altfel, doamna Plăcintă a devenit administrator al respectivei societăţi în martie 1997 şi nu a părăsit postul pînă în data de 25 martie 2009. Adică, la mai bine de trei luni de la confirmarea în postul de senator. Ceea ce, în conformitate cu legea menţionată la începutul textului, ar fi trebui să însemne încetarea mandatului de senator al doamnei ministru.

Pentru că, în termen de 15 zile de la constatarea incompatibilităţii, adică de la validarea în funcţia de senator a doameni Plăcintă, aceasta ar fi trebuit să opteze pentru una din cele două calităţi. Şi, dacă nici după alte 30 de zile nu a optat între mandatul de senator şi cel de administrartor, conducerea Senatului ar fi trebuit să constate încetarea de drept a mandatului doamnei senator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu