joi, 27 august 2009

Singuri prin Europa: România refuză să semneze codul comerţului cu arme

Romania trebuie salvata!

Cotidianul.ro
26 Aug 2009 Mihai Boeru

România este singurul stat membru al UE şi al Agenţiei Europene pentru Apărare care a refuzat, de două ori până acum, să semneze Codul de Conduită pentru Achiziţii Militare. Codul a fost creat pentru o mai mare transparenţă a comerţului cu material militar şi pentru a încuraja constituirea pieţei europene de armament.
Primul refuz a fost înregistrat în 2007, imediat după aderarea europeană. Al doilea refuz al României a venit în 2009. Ministerul Apărării (MAp) a propus Consiliului Naţional de Apărare a Ţării (CSAT) semnarea acestui document, dar acesta ar fi fost scos de pe ordinea de zi chiar de către preşedintele Traian Băsescu, ne-au precizat surse guvernamentale.

Contactat telefonic, fostul ministru al Apărării Teodor Meleşcanu a confirmat pentru Cotidianul că într-adevăr cererea MAp a fost scoasă de câteva ori de pe ordinea de zi a CSAT, deoarece nu avea şi avizul Ministerului Economiei şi Industriilor. Potrivit lui Meleşcanu, principalul motiv pentru care România a refuzat să semneze Codul de Conduită pentru Achiziţii Militare a fost acela că “industria naţională de apărare nu ar fi făcut faţă concurenţei externe, din acest motiv Ministerul Economiei şi Industriilor nu a avizat semnarea chiar dacă proiectul era aprobat pozitiv de MAp şi MAE”.
Fostul ministru al Apărării a mai adăugat că semnarea acestui acord european ar fi însemnat deschiderea totală a pieţei româneşti şi crearea de condiţii absolut egale între firmele româneşti şi cele europene. În 2007 s-a spus că semnarea va fi amânată până la constituirea Strategiei Naţionale pentru industria militară românească pentru a se “preîntâmpina astfel prăbuşirea bruscă şi totală a industriei de armement”, a mai afirmat Teodor Meleşcanu.

Actualul ministru al Apărării, Mihai Stănişoară, nu ne-a putut explica motivele pentru care semnarea Codului de Conduită pentru Achiziţii Militare a fost scoasă de pe ordinea de zi a CSAT, în 2009, deoarece se afla în şedinţă de guvern, după cum ne-a declarat aghiotantul său care a răspuns pe telefonul ministrului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu