vineri, 18 septembrie 2009

Nemirschi, dat de parlamentari pe mâna Oficiului de Spalare a Banilor. Dosarul ramane in cercetarea DNA

Romania trebuie salvata!
Gardianul.ro

Comisia parlamentara de ancheta in cazul ministrului mediului, Nicolae Nemirschi, si-a incheiat activitatea, recomandånd mai multor institutii, printre care Curtea de Conturi, Consiliul Concurentei si Garda Financiara, sa continue investigatiile privind legalitatea contractului de 500.000 de euro oferit de Ministerul Mediului, in aprilie 2009, fara licitatie. Comisia nu s-a pronuntat insa «pentru» sau «impotriva» inceperii urmaririi penale a demnitarului, intrucåt Departamentul National Anticoruptie (DNA) a demarat deja cercetari in acest caz. Intr-un raport votat in unanimitate de deputati, se pot observa pozitiile divergente ale deputatilor PDL si PSD-PNL in acest caz.




In raportul final de ancheta, Comisia parlamentara “Nemirschi” a recomandat Curtii de Conturi, Autoritatii de Audit de pe lânga Curtea de Conturi, Garzii Financiare, Consiliului Concurentei, Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Ministerului Finantelor si Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice sa faca verificari suplimentare in privinta contractului de jumatate de milion de euro dat de Ministerul Mediului fara licitatie. Membrii comisiei au votat în unanimitate documentul care mai recomanda Camerei Deputatilor si modificarea legislatiei în domeniul achizitiilor publice, intrucat s-au observat suprapuneri ale atributiilor autoritatilor publice in domeniul verificarii contractelor. “Raportul a fost votat în unanimitate de PSD, PD-L, PNL si UDMR si contine o serie de recomandari, în sensul derularii unor verificari suplimentare care sa lamureasca mai multe aspecte legate de contractul încheiat de minister”, a spus liberala Diana Tusa, vicepresedinte al comisiei. Concret, in raportul final se mentioneaza ca institutiile vizate trebuie sa intreprinda actiuni de verificare si control, care sa lamureasca urmatoarele aspecte: procedura de atribuire a contractului “Campanie de promovare a programului Operational Sectorial de Mediu, Lot II – Difuzare/ Publicare”, prin prisma asigurarii climatului concurential si a transparentei privind achizitiile publice, relatia comerciala derulata cu furnizorii aferenta executarii obligatiilor contractuale prevazute in contractul de servicii de publicitate media (daca au existat sau nu subcontractanti) si daca a existat o intelegere de tip monopolist de pe piata de publicitate media intre societatile comerciale Ars Advertising si Best Advertising & Consult. Totodata, deputatii vor sa fie cercetata eficienta cheltuirii banilor publici si a campaniei de promovare a Programului Operational Sectorial de Mediu, Lot II - Difuzare/Publicare.



Puncte divergente in raport



Conform raportului final, analizele intermediare intocmite de parlamentari democrat-liberali pe domeniile juridic si financiar noteaza neregulile din timpul audierilor, in timp ce documentele privind achizitiile si publicitatea, realizate de social-democrati si liberali noteaza ca Ministerul Mediului a actionat corect in circumstantele date. Astfel, raportul juridic arata ca nu s-a demonstrat ca serviciile de suplimentare sunt necesare pentru indeplinirea contractului de promovare a POS Mediu si nici ca prin schimbarea prestatorului de servicii s-ar fi modificat unitatea campaniei publicitare. Totodata, raportul financiar semnaleaza ca Ministerul Mediului s-a comportat superficial si nu a negociat contractul de 500.000 de euro atribuit firmei ARS Advertising. In plus, beneficiarul nu a prezentat vreo fundamentare privind difuzarile si preturile de publicitate si, in consecinta, s-au incarcat facturile platite de minister. “Stiind ca sunt utilizate fonduri europene si sume din bugetul de stat in cazul acestui contract, se impunea ca reprezentantii Ministerului Mediului sa dovedeasca buna-credinta privind utilizarea banilor publici”, se arata in document. In schimb, pe domeniile achizitii si publicitate, se arata ca ministerul a procedat corect dand contractul fara licitatie, avand in vedere faptul ca trebuiau respectati parametri de timp si continuitatea campaniei de promovare POS Mediu. “Lucrarile sau serviciile suplimentare nu pot fi separate de contractul initial fara aparitia unor inconveniente majore pentru autoritatea contractanta”, se precizeaza in raport. Totodata, raportorii arata ca ministerul nu a incalcat legea achizitiilor publice, deoarece valoarea contractului suplimentar nu depaseste 50% din primul contract obtinut de firma ARS Advertising, in valoare de 1,2 milioane euro.

Comisia de ancheta în cazul Nemirschi, constituita in urma unor articole aparute in ziarul “Gardianul”, avea ca termen final de lucru data de 18 septembrie.

F. Andronache, C. Toma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu