miercuri, 14 octombrie 2009

Secretarul executiv al PDL, Mircea Toader, şi ale lui rambursări ilegale de TVA

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
13 Oct 2009 Cristian Vasilcoiu

Nora secretarului executiv al PDL, Mircea Toader, Ioana Constanţa Toader, este cenzor şi membru în Consiliul de Administraţie al unei firme suspectate de rambursări ilegale de TVA. Societatea „Agroport“ a fost administrată chiar de către Mircea Toader înainte ca acesta să intre în politică. Rambursările suspecte de TVA au ieşit la iveală în urma unui control al Camerei de Conturi Galaţi, la Direcţia judeţeană de Finanţe.
Auditorii Curţii de Conturi - Camera Galaţi suspectează existenţa unei reţele care se ocupă de rambursări ilegale de TVA, sub acoperirea efectuării unor livrări intracomunitare de produse. Acestea sunt scutite de plata taxei pe valoarea adăugată, astfel că Direcţia de Finanţe trebuie s-o compenseze ori s-o returneze firmelor care efectuează astfel de livrări. Curtea de Conturi suspectează însă existenţa unor livrări intracomunitare fictive, pentru care s-a solicitat şi s-a obţinut compensare sau rambursare a TVA. „Afacerea“ a ieşit la iveală în urma unui control efectuat în primăvară, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi, de către auditorii Camerei de Conturi a judeţului Galaţi, din cadrul Curţii de Conturi a României.
Reporterii Cotidianul au intrat în posesia unei copii a procesului-verbal de constatare, datat 31.03.2009, în care sunt descrise nelegalităţile descoperite în privinţa aprobării rambursărilor de TVA.

Bani returnaţi a doua zi
Descoperirea a fost făcută după efectuarea unei „verificări prin sondaj“ adoptate ca urmare a faptului că DGFP Galaţi înregistra un grad mic de realizare a încasărilor programate, adică sub 50%. Astfel, Curtea de Conturi a depistat că „în data de 31 iulie 2008, DGFP Galaţi, prin Trezoreria municipiului, a încasat de la 13 agenţi economici sume cuprinse între 50.000 şi 1.200.000 lei, sume care, ulterior, în data de 1 august, au fost restituite în totalitate agenţilor economici“, deşi „trei agenţi economici aveau obligaţii restante către bugetul consolidat“.

Mai grav, „s-a constatat, în trei cazuri, că acestea nu conţin ca anexe documente, situaţii din care să rezulte că societăţile au realizat livrări intracomunitare în valoare totală de 14.668.411 lei, că bunurile livrate au fost efectiv transportate din România în alt stat membru, astfel ca societăţile să beneficieze de scutire de TVA“.

Afaceri de familie, cu iz italian
Printre societăţile comerciale care se află în această situaţie se numără şi AGROPORT SA Galaţi, unde cenzor şi membru al Consiliului de Administraţie este Ioana Constanţa Toader, nimeni alta decât nora lui Mircea Toader, secretar executiv al PDl şi lider de grup al deputaţilor democrat-liberali. Pachetul majoritar de acţiuni al firmei (66,24%) este oficial deţinut de o companie italiană, Cereal Toscana, înregistrată în localitatea Fucecchio. Un pachet important de acţiuni (31,23%) este deţinut de către o altă societate gălăţeană, Trans Europa Management SA, ai cărei acţionari sunt Florin Radu şi Victor Crihana. La nivelul Galaţiului se ştie însă că AGROPORT este controlată chiar de către secretarul executiv al PDL, Mircea Toader. Acesta a şi administrat AGROPORT până la intrarea în politică. Pe Mircea Toader şi Florin Radu îi leagă, de asemenea, o veche prietenie, dar sunt şi oficial asociaţi într-o altă societate cu denumire similară, Trans Europa SA.

Auditorii Curţii de Conturi au reţinut că, în ceea ce priveşte „justificarea faptului că AGROPORT SA a realizat livrări intracomunitare în perioada iunie-iulie 2008, în valoare de 9.114.725 lei, organul fiscal nu anexează documente, situaţii din care să rezulte faptul că bunurile au fost efectiv transportate din România în alt stat membru“.

O altă societate comercială suspectată de rambursări ilegale de TVA este Eurocont Plus SRL Galaţi, care are, de asemenea, strânse legături cu Italia. Pachetul majoritar de acţiuni al Eurocont (90.7%) este deţinut de către o firmă italiană, SALL, înregistrată în localitatea Cavriago. Ceilalţi acţionari, dar şi administratori, ai Eurocont sunt toţi cetăţeni italieni. Referitor la Eurocont Plus, Curtea de Conturi a depistat că „nu s-au anexat în totalitate copii după documente sau o situaţie centralizatoare din care să rezulte livrările intracomunitare în baza cărora societatea ar avea dreptul la operaţiunea scutită de TVA, cu drept de deducere“.

„Am vorbit şi cu Pogea, să schimbăm legislaţia“
PDL-istul Mircea Toader susţine că nu mai are nici o treabă cu AGROPORT SA Galaţi: „La început, când am intrat în politică, am încercat să merg paralel şi cu afacerile, şi cu politica. Unu, că era foarte greu să mă ocup de ambele, şi doi, că mi s-a spus că trebuie să-mi aleg între cele două!“. Cât despre faptul că nora sa este cenzor şi membru în CA al AGROPORT SA, Mircea Toader declară: „Da, sigur, nora mea lucrează acolo. E profesionistă, răspunde pentru ceea ce face!“.

Deşi susţine că nu mai are nici o legătură cu AGROPORT, Mircea Toader insistă, totuşi, să ne convingă că „nu există nici o posibilitate ca cineva să eludeze livrările intracomunitare, aceste exporturi de cereale, căci despre ele este vorba. Sunt documente de trecere a frontierei, scrisori de trăsură şi un sistem infailibil de monitorizare pe Dunăre şi mare. Nu există să nu ajungă marfa!“. Totuşi, se gândeşte mai bine Mircea Toader, „singura posibilitate ar fi ca în acte să se scrie o altă cantitate decât cea reală, dar cu neapărata complicitate a comandantului de navă, ceea ce nu există“.

Cât despre TVA, Mircea Toader critică actuala legislaţie şi admite senin că „am vorbit şi cu Pogea, să schimbăm legislaţia, pentru că este o problemă majoră cu recuperarea TVA-ului pentru aceste exporturi de cereale. Ar fi mult mai bine să fie scutite de TVA!“.

Toader, pe aceeaşi navă cu Băsescu
Secretarul executiv al PDL, Mircea Toader, este o veche cunoştinţă a preşedintelui României, Traian Băsescu. Atunci când şeful statului era comandant de cursă lungă, Mircea Toader a lucrat ca mecanic-şef pe aceeaşi navă cu el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu