miercuri, 14 octombrie 2009

Vise de primar: „Inventarul” lui Oprescu

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
13 Oct 2009 Daniela Catrina

La un an şi cinci luni de la preluarea mandatului de primar al Capitalei, Sorin Oprescu se poate lăuda cu o listă interminabilă de promisiuni. La capitolul realizări, primarul, care tocmai şi-a anunţat candidatura la Preşedinţie, stă însă foarte prost. Cotidianul a luat la puricat „visele” lui Oprescu pentru Bucureşti. Ce s-a ales din ele?
Lista reformelor ar trebui să înceapă chiar din interiorul instituţiei, cu angajaţii primăriei. Aşa a spus şi Oprescu, înainte de mandat, după ce a observat că tratamentul de care au parte oamenii care vin cu diverse probleme este sub orice critică. Orice bucureştean ştie că la primărie trebuie să stea la cinci cozi şi patru ghişee până va reuşi să primească nişte hârtii amărâte. Pus pe fapte mari, Oprescu a promis că va aplica o nouă strategie de comunicare printre angajaţi şi chiar va organiza traininguri. Rezultatul după un an şi ceva? Aceleaşi cozi, aceiaşi funcţionari plictisiţi şi aceiaşi clienţi nervoşi.
Traficul, infernul nostru cel de toate zilele

A doua promisiune eşuată este transportul.
 Puţinii bucureşteni care mai sperau să scape de coşmarul din trafic şi-au pus pofta-n cui. Oprescu nu a reuşit să înfiinţeze rute noi pentru mijloacele de transport în comun şi nici să îmbunătăţească serviciile de taximetrie. Apoi, erau gânduri de o linie de metrou care să circule în timpul nopţii. Au rămas doar gânduri. Să nu mai amintim de gluma bună numită „autostrada suspendată”.




Urări de sănătate

Şi în sistemul sanitar, Oprescu a promis şi a uitat. Noul spital municipal din planurile primarului a rămas la stadiul de plan. La capitolul curăţenie, era vorba că se înfiinţează un call-center unde oamenii să poată suna şi să semnaleze deficienţele în procesul de colectare şi depozitare a deşeurilor. Promisiunea a rămas la stadiul de vorbă. Iar Bucureştiul - acelaşi oraş sufocat de gunoaie şi de praf, după cum recunoştea şi primarul general. Cât despre înfiinţarea unor parcuri pentru rolleri, skateri şi biciclişti sau a 60 de terenuri de joacă pentru copii... rollerii şi bicicliştii merg acum tot pe şosea, iar copiii se joacă tot pe unde-apucă. De promisiuni au avut parte şi bătrânii sau persoanele fără adăpost. Două centre de asistenţă, cămine şi cantine sociale. Unele noi, altele modernizate. La final să amintim şi de „oraşul IT”: din el nu au mai rămas decât staţiile publice unde există puncte de acces rapid la Internet prin tehnologia wireless.
Şi totuşi, ce a făcut Oprescu? Lista e destul de scurtă. A reabilitat 22 de şcoli cu bani de la Banca Europeană de Investiţii, pasajul de la Universitate şi pasajul Unirii au fost renovate, iar 42 de străzi, a căror reabilitare a început pe vremea lui Videanu, au fost finalizate. Şi s-au plantat arbori. Mulţi arbori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu