miercuri, 18 noiembrie 2009

La Famiglia - Negoita

Romania trebuie salvata!
Qmagazin.ro
Simona Popa 13 Noiembrie 2009

Este o figura extrem de controversata, dar a fost propus, de presedintele Traian Basescu, pentru functia de premier. Liviu Negoita, cunoscut in toata tara pentru contractele de milioane de euro pe care le-a facut cadou firmelor unor apropiati ai PD-L sau prietenilor sotiei, a recidivat. Q Magazine a intrat, in exclusivitate, in posesia unor documente care arata legaturile dintre Carmen Negoita, sotia edilului, si un om de afaceri italian, care, prin intermediul a doua firme, a obtinut profituri substantiale in urma colaborarii cu institutiile publice din Bucuresti si, mai cu seama, cu Primaria Sectorului 3.


Liviu Negoita, unul dintre primarii deveniti deja celebri in toata tara din cauza licitatiilor cu cantec organizate in Sectorul 3, a fost prins, din nou, pe picior gresit. Asa cum s-a intamplat in majoritatea cazurilor, liantul dintre edil si firmele, sa le spunem „de casa" ale Primariei, este sotia sa, Eugenia Carmen Negoita, fosta Bichis, care si-a convins sotul sa dea bani publici pe considerente de prietenie si cumetrie.
De notorietate este deja cazul firmei AA Marketing & Management SRL, care a devenit o favorita a primarului Negoita, gratie sotiei sale, Carmen Negoita care este prietena foarte buna cu Florina Gruia (fosta Bostina), patroana acestei societati. Prietenia cu cine trebuie a adus 19 contracte directe de lucrari in valoare de 210 milioane lei, pentru AA Marketing & Management SRL. In schimbul acestor bani, firma doamnei Gruia a furnizat catre Primaria Sector 3 si Administratia Parcuri Sector 3 diverse elemente decorative.

Un alt exemplu, la fel de celebru, este asocierea Primariei Sectorului 3 cu firma Rosal, detinuta de omul de afaceri Silviu Prigoana, membru PD-L si apoi parlamentar al partidului. In urma parafarii unui contract, firma Rosal a ajuns sa execute salubrizare, amenajare de spatii verzi si sa se ocupe de ridicarea masinilor parcate ilegal pe spatiul public, cu alte cuvinte de principalele activitati pentru care Primaria aloca bani buni din bugetul public. De pe urma acestei ispravi, primarului Sectorului 3 i s-a reprosat, in presa, in mai multe randuri, ca si-a facut un obicei din a truca licitatii in favoarea companiilor unor oameni de afaceri apropiati partidului din care face parte. Si in acest caz, maestrul de ceremonii in oficializarea relatiilor dintre familiile Negoita si Prigoana a fost Carmen, cea care s-a asociat cu Adriana Bahmuteanu, sotia omului de afaceri Silviu Prigoana, intr-o firma pe nume „Manele Media".


SC Euroverde SRL, reteta unei alte afaceri de succes

O poveste asemanatoare are si firma Euroverde SRL controlata de omul de afaceri italian Monteleone Aldo, despre care am aflat, in exclusivitate, ca este unul dintre apropiatii doamnei Negoita. Legaturile dintre cei doi sunt vechi si par sa se fi consolidat prin vanzarea unui apartament care i-a revenit lui Carmen Bichis in urma divortului de fostul sau sot. Acest apartament, situat in Bucuresti, pe bd. Hristo Botev, nr.14, etaj 1, care facea parte dintr-un imobil considerat monument istoric a fost vandut, in primavara anului trecut, catre Monteleone Aldo, dupa ce Carmen Negoita a obtinut, in prealabil, acordul de la Ministerul Culturii si Cultelor si de la Primaria Generala a Capitalei, care au declinat dreptul de preemptiune asupra bunului imobil. Surse din anturajul familiei Negoita spun ca italianul s-ar fi imprietenit cu sotia primarului Sectorului 3, la inceputul anilor 2000, in timp ce aceasta era functionar in cadrul Consulatului Romaniei de la Roma. Prietenia dintre cei doi s-a pastrat in timp, iar dupa ce Carmen a devenit doamna Negoita au aparut si primele avantaje pentru omul de afaceri italian care isi muta sediul firmei Euroverde SRL, in Sectorul 3, pe bd. Hristo Botev, nr.14, etaj 1, adica tocmai in apartamentul dobandit, in urma cu putin timp, prin vanzare-cumparare de la Carmen Negoita.
Euroverde SRL are un capital social subscris de 18.000 lei si ca principal obiect de activitate declarat „activitati de intretinere peisagistica", adica tocmai domeniul potrivit pentru a face afaceri profitabile cu institutiile publice, mai exact cu primariile din Bucuresti. Datele financiare ale firmei arata ca, in 2005, a fost realizata o cifra de afaceri de putin peste 45.600 lei, cu profit zero. De aici, adica dupa ce Carmen a devenit sotia lui Liviu Negoita, ascensiunea SC Euroverde SRL a fost una fulminanta. In 2006 profitul firmei lui Monteleone Aldo a depasit 1.200.000 lei, la o cifra de afaceri de 3.345.717 lei iar apoi ajunge, de la o cifra de afaceri de aproape 11,7 milioane lei, in 2007, la o cifra de afaceri de peste 23,2 milioane lei in 2008, profitul cumulat pe cei doi ani depasind 6,5 milioane lei. Pe langa afacerile derulate in Sectorul 3, SC Euroverde SRL a obtinut si un contract frumos de la Primaria Sectorului 4 unde a primit trei milioane de euro, in 2008, pentru a amenaja mai multe parculete dintre blocuri.


De la fina Negoita, la nasul Videanu
Euroverde a vandut tobogane second hand, la pret de nou, mai multor primarii care erau conduse de PD-L-isti.


Mai mult decat atat, in timpul mandatului de primar general, nasul familiei Negoita, Adriean Videanu, i-a atribuit firmei Euroverde proiectul „Carutei cu paiate", care, initial, trebuia sa fie doar o statuie reprezentativa a lui Caragiale si a 12 dintre personajele sale si care a devenit, ulterior, un parc, cu acelasi nume.

Termenul de executie al statuii era aprilie 2007, dar ea nu este gata nici pana azi. Daca initial ea trebuia sa fie amplasata in fata Teatrului National, devenind parc, primaria Municipiului Bucuresti i-a schimbat amplasamentul in fata Spitalului Coltea. Ministerul Culturii si Cultelor habar nu are de aceasta schimbare. Scopul acesteia este unul foarte simplu: daca la o statuie s-ar fi castigat o anume suma, la un parc se castiga, pe langa asta, circa 700.000 de euro pentru o fantana arteziana si alte sute de mii de euro pentru banci, alei si iarba. Desigur, vom vedea si niste tobogane.
Omul de afaceri italian si-a mai facut o firma
Vazand ca afacerile sale infloresc, italianul a mai deschis o firma care functioneaza, din 2008, sub numele de Spazio Verde Sisteme de Irigatii SRL, care are sediul la aceeasi adresa ca si Euroverde SRL, in apartamentul detinut, in trecut, de sotia primarului Negoita. Cea de-a doua firma a lui Monteleone Aldo are un capital social de 7000 de lei si ca obiect principal de activitate „lucrari de constructii a proiectelor utilitare pentru fluide". Obiectul de activitate al firmei nu a fost ales intamplator daca luam in seama faptul ca, numai in 2009, considerat de toata lumea drept apogeul crizei financiare in care toate autoritatile locale s-au vazut nevoite sa isi limiteze cheltuielile din cauza lipsei banilor, Primaria lui Negoita a cheltuit patru milioane de euro pentru construirea a 24 de fantani arteziene amplasate pe principalele bulevarde si in intersectii.
Desi licitatia a fost adjudecata de SC Grant CPC SRL, infiintat in iunie 2008 de Manolache Catalin Florin si Ioan Stefan, patronii de la Delta ACM '93, castigatoarea a jumatate din licitatiile de asfaltari din sector, de pe urma acestui proiect, care mai prevede si dotarea cu echipamente hidraulice si electrice in vederea programarii electronice a dinamicii jeturilor de apa, dupa multiple scenarii, mai pot castiga si alte firme. Anul trecut, desi a coincis cu infiintarea firmei, a fost unul extrem de bun pentru Spazio Verde Sisteme de Irigatii SRL care a reusit performanta de a obtine, in numai cateva luni, un profit brut de peste 310.000 lei, cu un singur angajat. In mare parte, succesul celor doua firme i se datoreaza primarului Sectorului 3 al Capitalei, Liviu Negoita, care i-a facut italianului cadou mai multe contracte care au avut ca obiect amenajari peisagistice.

Negoita acuzat ca serveste clientela politica a Partidului Democrat
Primarul Sectorului 3 este recunoscut pentru proiectele care au ca scop satisfacerea clientelei politice. Presa a scris deja ca edilul se pregateste sa mai ofere cateva milioane de euro unei firme „de casa" care se va ocupa cu montarea unor banci si cosuri de gunoi realizate din lemn de esenta nobila, dar si a unor tomberoane colectoare, scrumiere cu container, „suporti" pentru parcarile de biciclete sau ghivece pentru flori. La capitolul „idei pentru bunastarea prietenilor" marcam si alocarea sumei de 84.000 de euro pentru amenajarea a doua pergole care sa serveasca trecatorilor drept umbrar. Printre primii care au vorbit despre afacerile „de familie" ale lui Liviu Negoita a fost Cozmin Gusa, care a facut publice o serie de dezvaluiri privind grupurile de interese din jurul edilului, pe care le-a livrat presei, la pachet, cu mai multe informatii compromitatoare la adresa lui Emil Boc. Gusa a dat, printre altele, exemplul contractelor de patru milioane de euro care au fost facute cadou firmei King Industrial Enterprises SRL, patronata de Liliana Calin, prietena lui Emil Boc de la acea vreme.
De notorietate este si contractul incheiat de Liviu Negoita cu firma de paza si protectie BGS, care a instituit, din 2006, fara licitatie, monopol pe serviciile specifice cumparate de Primaria Sectorului 3. Dupa ce i-a fost incredintata paza a peste 95% dintre unitatile de invatamant din sector, in octombrie 2008, BGS a primit, prin incredintare directa, un contract in valoare de 640.000 lei pentru paza miniparcurilor din sector si un alt contract in valoare de 400.000 lei pentru paza parcurilor din sector.
Ascensiunea doamnei Negoita, fosta Bichis


Sotia lui Liviu Negoita, Carmen, a imbratisat de-a lungul timpului mai multe meserii care au propulsat-o, incet dar sigur, in prim-planul high class-ului bucurestean, unde se afla majoritatea celor care i-au devenit prieteni. Carmen Negoita a fost, in trecut, procuror la Procuratura Locala din orasul Alexandria, județul Teleorman (1986-1988) si apoi la Procuratura Locala a Sectorului 3 a municipiului Bucuresti (1988-1992), membru al Grupului de juristi in cadrul Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, cu o intrerupere in intervalul 1999-2002 cat a lucrat ca functionar consular in cadrul Consulatului Romaniei de la Roma, iar apoi a fost numita, de catre Parlament, vicepresedinte al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare.
Carmen a fost acuzata, in presa, ca ultima functie a obtinut-o gratie relatiilor sus-puse ale lui Liviu Negoita cu care s-a casatorit in 2005, nas fiindu-le Adriean Videanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu