vineri, 6 noiembrie 2009

Studiu de caz politic: Elena Udrea, o bălăceală de 800.000 de euro

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
05 Noi 2009 Lucian Gheorghiu

Ministrul Turismului, Elena Udrea, „confundă“ o banală zonă de agrement cu un obiectiv turistic, ceea ce nu l-a împiedicat să aloce 800.000 de euro pentru o serie de lucrări care nu erau strict necesare într-o perioadă de criză.
cadrul discuţiilor din Co­mi­sia „Udrea“ s-a afirmat de mai mul­te ori că ministrul Turismului a alocat sume de bani pentru investiţii „neprioritare“, de regulă în localităţi în care primarii sunt din PDL. De­pu­taţii din comisie au dat de mai multe ori ca exemplu în acest sens ştrandul Neptun din Arad. În urma unor in­vestigaţii la faţa locului am des­co­pe­rit mai multe lucruri interesante.

Ştrandul Neptun nu apărea, iniţial, pe lista investiţiilor
Iniţial, la Ministerul Turismului, pe lista cuprinzând autorităţile admi­nistraţiei publice locale care urmau să beneficieze de finanţarea de in­ves­tiţii în turism pe anul 2009 (pla­nul de finanţare pentru obiective tu­ristice locale - n.a.), judeţul Arad nu fi­gura.
Pe 8 aprilie 2009, planul de fi­nanţare este „legalizat“ prin Ho­tă­râ­rea de Guvern (HG) numărul 426, pu­blicată în Monitorul Oficial pe 10 aprilie. Peste aproape trei luni, deci în plină criză economică şi în timp ce pe toate canalele media premierul Emil Boc făcea apel la (şi se lăuda cu) re­ducerea cheltuielilor bugetare, apa­re, pe 1 iulie, HG nr. 726 prin care se modifica HG nr. 426. Nu era însă vorba de o rectificare în minus. Din contră. Dacă prin HG 246 se alo­cau autorităţilor locale 226,9 mi­lioane lei (54 milioane de euro), prin noua hotărâre de guvern s-au alo­cat 249,7 milioane lei, cu 22,7 mil­ioane lei (541.000 de euro) mai mult. Pe această a doua hotărâre de guvern apare şi o alocare de 3,3 mi­li­oane lei (800.000 de euro) destinată Con­si­liu­lui Local Arad, pentru „amenaja­re ştrand termal Neptun Arad“.

O pasarelă e mai importantă decât o cetate istorică
Pentru ce anume vor fi utilizaţi cei 800.000 de euro ne-a spus primarul PDL al municipiului Arad, Gheor­ghe Falcă. „Vom face o pasarelă peste Mu­reş (ştrandul Neptun este si­tuat pe o insu­liţă făcută de o buclă a râului Mu­reş, în zona centrală a Ara­du­lui - n.a.), care să faciliteze tra­ver­sa­rea pentru cei care merg la ştrand, vom mo­derniza ceva la o in­tra­re şi vom face forări pentru a găsi un puţ de apă termală“, a declarat Fal­că. Deci, nici vorbă de amenaja­rea vreu­nui ştrand, aşa cum apare în HG 726. Ştrandul Neptun func­ţio­nează de ani buni şi aparţine Pri­mă­riei Arad. El a fost preluat în ur­mă cu doi ani de la Socie­tatea de Gos­podărire Comunală.

„A fost o preluare cu cântec. Pri­ma­rul Gheorghe Falcă a ţinut să pu­nă mâna pe ştrand, pentru că este o afa­cere care aduce profit. Nimeni nu con­testă faptul că este o zonă de agre­ment, una dintre cele mai mari din ţară, dar nu poţi nici să afirmi că este un obiectiv turistic prioritar, ca­re să necesite bani de la un minister, şi încă pe timp de criză. Dacă este să vorbim de obiective turistice, păi tot aici avem Cetatea Aradului, construită din ordinul împărătesei Ma­ria Tereza, între 1763 şi 1783, şi care este foarte bine conservată. Nici nu se compară cu celebra cetate de la Alba Iulia. Cetatea aparţine Mi­nisterului Apărării. Doamna Udrea şi domnul Falcă, dacă tot vor să facă ceva pentru turism, să negocieze preluarea cetăţii de la Armată şi să o introducă în circuitul turistic. Să vedeţi atunci afluenţă de turişti, ro­mâni şi străini, pentru că este o ra­ri­tate, este una dintre puţinele cetăţi de tip Vauban din Europa. Dar pro­blema cetăţii nu-i interesează pe cei în drept“, ne-a declarat deputatul PNL de Arad, Mihăiţă Calimente. Gheor­ghe Falcă fiind lider marcant al PDL şi fin al preşedintelui Traian Bă­sescu, acuzaţiile liberalului pot fi in­terpretate ca făcând parte din ar­se­nalul luptei politice. Şi totuşi, nu e vorba doar de o rivalitate politică.

Bani de la minister pentru o afacere a primăriei şi comercianţi privaţi
Cel puţin în momentul de faţă, construirea unei pasarele peste Mureş nu este deloc o urgenţă. În zona de agrement se poate ajunge (inclusiv cu autoturismul) pe un pod de be­ton, iar la distanţă de câteva sute de metri se mai află două poduri pe pon­toane, în stare bună, pe care se poa­te traversa Mureşul „cu picio­rul“, fără nici o problemă. Oricum, nu exista nici un semn că ar fi în­ce­put lucrările şi este greu de crezut că vor începe acum că a venit deja se­zonul rece. Dacă banii de la minister nu vor fi cheltuiţi în acest an, s-ar pu­tea să existe unele probleme care să depăşească graniţa legalităţii.

Ştrandul Neptun are două zone: una de agrement, unde intrarea costă 7,5 lei (2,5 lei în 2008), şi una co­mercială - 2,5 lei intrarea. Pri­mă­ria câştigă din vânzarea biletelor din zona de agrement câte 150.000 lei în lunile de vârf, iulie şi august, scoa­te bani frumoşi pentru cele vreo 200 de căsuţe pe care le închiriază în fiecare an şi din concesionarea lo­ca­lurilor din zona de agrement şi cea comercială (în zonă sunt mai mul­te baruri, discoteci, terase, ma­gazine etc). Se poate trage lesne concluzia că ministrul Elena Udrea a alo­cat de fapt bani de la buget pentru o afacere a primăriei şi pentru a crea facilităţi unor comercianţi pri­vaţi, şi nu pentru a moderniza un obiec­tiv turistic.

Păsurile localnicilor

Părerile localnicilor, culese zilele trecute, pleacă de la dorinţe de genul „dacă este să se bage ceva bani, atunci să se bage în ştrand, ca să semene cu cele de la unguri“ şi ajung la constatări amare: „Eu nu văd că ar vrea să se modernizeze ceva. Din contră, cred că intenţia este de a aduce ştrandul în paragină pentru a-i scădea preţul. Are cine să-l cumpere după aceea“.

Arădeanii se mai întreabă retoric: „Pasarelă ne trebuie acum?! Ce, peste ponton nu putem trece?! De ce nu se bagă bani în instalaţii sanitare, de ce nu se are grijă de zona verde, care arată tot mai rău?! De triplat preţul la bilete l-au triplat, da’ ce fac cu banii?“

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu