joi, 15 aprilie 2010

ANI nu mai poate face sesizări şi nu mai poate controla averile

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
Azi - 18:18 - Actualizat acum 19 minute Tudor Georgescu


ANI nu mai poate face sesizări şi nu mai poate controla averile
CCR a declarat neconstituţionale mai multe articole din legea ANI

Două capitole din legea de funcţionare a Agenţiei Nationale de Integritate au fost declarate neconstituţionale în data de 14 aprilie, fiind admise parţial o serie de excepţii de neconstituţionalitate ridicate de avocata Alice Drăghici în cazul Şerban Brădişteanu, au declarat pentru HotNews.ro surse de la Curtea Constituţională.
Alice Drăghici a declarat pentru HotNews.ro că efectul deciziei CCR este o reducere activităţii Agenţiei de Integritate.

"ANI va deveni un fel de depozit al declaraţiilor de avere. Nu va mai putea face sesizări, nu va mai avea activitate de control, singurul lucru pe care îl va face ANI este să înregistreze şi să depoziteze declaraţiile de avere şi să-i amendeze pe cei care întârzie să le depună", a spus Drăghici.

"Toate dosarele trimise în instanţă de ANI trebuie clasate şi toate dosarele trimise la instanţa de contencios administrativ trebuie închise", a mai spus avocata Alice Drăghici.

Anul trecut Agenţia Naţională de Integritate a sesizat instanţa competentă în vederea confiscării a circa 3,6 milioane de euro şi a încă 500.000 de dolari, sume ce ar fi fost obţinute nejustificat de cunoscutul chirurg Şerban Brădişteanu, în perioada în care acesta a fost parlamentar.
Recent, Şerban Brădişteanu a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler.

Surse juridice au declarat pentru HotNews.ro că judecătorii Curţii au extins controlul de neconstituţionalitate pe întreg capitolul I şi VI, fiind declarate neconstituţionale.
Sursele citate susţin că "au fost declarate neconstituţionale cele mai importante părţi ale legii".

Declaraţiile de avere şi de interese nu vor mai fi publice

CCR a declarat neconstituţionale Capitolele I şi VI în integralitate din Legea de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate. În plus alte câteva articole importante din această lege au fost declarate neconstituţionale, astfel că declaraţiile de avere şi de interese nu vor mai fi publice, informează realitatea.net.

Astfel, CCR a declarat neconstituţional articolul 11, literele e,f şi g, care prevăd "e) asigură publicarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese, pe pagina de internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire. Declaraţiile de avere şi de interese se păstrează pe pagina de internet cel puţin 5 ani de la publicare, după care se arhivează potrivit legii; f) trimit Agenţiei, în termen de cel mult 10 zile de la primire, copii certificate ale declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese primite, pe care Agenţia le publică pe pagina proprie de internet, în termen de 30 de zile de la primirea acestora, şi le menţine publicate pe durata prevăzută de dispoziţiile lit. e);g) publică pe pagina de internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, numele şi funcţia persoanelor care nu depun declaraţia de avere sau declaraţia de interese în termen de cel mult 15 zile de la expirarea termenului legal de depunere, date pe care le comunică Agenţiei".

Capitolul I a fost declarat, în integralitate, neconstituţional

Acesta include dispoziţiile generale ale legii, astfel că ANI nu va mai putea să verifice averea dobândită de persoanele care îndeplinesc funcţii publice şi nici conflictele de interese şi incompatibilităţile acestora. Agenţia nu va mai putea nici să sesizeze organele fiscale, în situaţia în care se constată încălcarea legislaţiei, nici să suspende verificarea şi să sesizeze organele de urmărire penală, în situaţia în care se constată existenţa unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea unor fapte penale.

Capitolul VI al Legii de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate este cel care se referă la verificarea averii, intitulat "Verificarea averilor, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor". Astfel, capitolul declarat neconstituţional miercuri de către judecătorii CCR se referă la procedura prin care inspectorii ANI fac verificările averilor demnitarilor, dar şi situaţiile în care aceştia ar putea să se afle în incompatibilitate.

Dosarul Brădişteanu: Mită de aproximativ 4 milioane de euro

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, la data de 27 martie 2007, a doctorului Șerban-Alexandru Brădișteanu, şef de secţie la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti (fost senator în perioada 2000-2004), pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi luare de mită în formă continuată.

Potrivit procurorilor Brădişteanu a favorizat firmele CC MED AG-Elveţia şi BIOMEDICA GmbH-Austria prin atribuirea discreţionară a contractelor de furnizare de produse, cauzând un prejudiciu real în dauna Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) în valoare de 9.169.606 euro. În schimbul favorizării la licitaţie a firmelor sus menţionate, prin folosirea abuzivă a poziţiei pe care o ocupa, Brădișteanu a primit, în conturile firmei sale off-shore "Arnell Development Ltd" (din Insulele Virgine Britanice), deschise la Union Bank of Switzerland din Zürich, sumele de 500.000 USD şi 3.594.333 euro, reprezentând mită pentru activitatea desfăşurată în cadrul comisiei de evaluare a licitaţiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu