joi, 15 aprilie 2010

Salarii de 18.000 de euro pe lună de la stat, pentru asistenţă tehnică

Romania trebuie salvata!
Puterea.ro
Autor: Ştefan Etveş • Categoria: Economie • Publicat la: 2010-04-15 20:14:07


În timp ce Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a anunţat că nu va construi nici un kilometru de autostradă în acest an, din lipsă de fonduri, directorul general al instituţiei, Dorina Tiron, îşi permite să plătească cu zeci de mii de euro specialişti care să asigure asistenţa tehnică pentru tronsoanele ce urmează să fie executate într-un viitor incert. Concret, CNADNR va angaja pe o perioadă de patru ani specialişti care să asigure asistenţa tehnică pentru tronsonul de autostradă Arad-Timişoara, ce vor fi plătiţi cu sume între 6.600 de euro şi 18.000 de euro lunar.

Potrivit CNADNR, tronsonul de autostradă Arad-Timişoara face parte din coridorul IV pan-european şi ar trebui finalizat în luna ianuarie 2011. În prezent, se desfăşoară lucrări pe mai puţin de jumătate din acest sector de drum. Practic, specialiştii care asigură asistenţa tehnică vor fi plătiţi cu salarii grase până la momentul în care expiră perioada de garanţie a lucrărilor executate.

Decizia angajării acestor persoane a fost luată în contextul în care există deja consultanţă tehnică asigurată încă de la demararea proiectului, la începutul anului 2009. Astfel, consultanţa este asigurată de EgisBCEOM International pentru lucrările de construcţie a tronsonului de autostradă Arad-Timişoara şi varianta de ocolire a municipiului Arad.

Cu toate acestea, şeful CNADNR, Dorina Tiron, a aprobat la sfârşitul lunii martie a.c. şi bugetul aferent asistenţei tehnice pentru cei 32,2 km de autostradă, în valoare de circa 1,2 milioane de euro, la cererea directorului adjunct proiecte cu finanţare europeană Alin Câmpeanu. Salariile pe care le vor primi cei care vor asigura asistenţa tehnică pentru acest proiect “sparg” piaţa muncii devastată de criză, din România sau din lume. Astfel, un inginer va încasa lunar un salariu de 18.000 de euro, timp de 48 de luni, în timp ce experţii vor fi plătiţi cu 6.600 de euro lunar, pe o durată de 36 de luni.

50.000 de euro pentru instruirea angajaţilor CNADNR

În nota justificativă privind determinarea valorii estimate a contractului de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului de autostradă Arad-Timişoara şi varianta de ocolire a municipiului Arad, aprobată de Dorina Tiron, “pentru poziţia de Consilier Inginer Construcţii a fost estimată o rată lunară de 18.000 de euro pentru o durată de 48 de luni, iar pentru experţi s-a estimat o rată lunară de 6.600 de euro pe o durată de 36 de luni, iar o sumă fixă de 50.000 de euro va fi alocată instruirii profesionale a personalului CNADNR, conform caietului de sarcini”.

Pe holurile Companiei de Autostrăzi se zvoneşte că această sumă alocată „instruirii profesionale a personalului CNADNR” va fi utilizată, de fapt, mascat, de conducerea CNADNR, care va avea astfel justificare pentru unele deplasări în străinătate, pe banii consultanţilor, dar plătite în final tot de la bugetul de stat.

În nota citată se estimează că valoarea contractului de servicii de asistenţă tehnică va fi de 1.151.600 milioane de euro fără TVA, echivalent a 4.836.720 lei, aplicând cursul de schimb valutar transmis de MTI pentru estimarea bugetului pe anul 2010, respectiv 1 euro-4,2 lei. “Menţionăm faptul că aceste servicii de asistenţă tehnică vor fi incluse în cadrul Programului anual al Achiziţiilor Publice (PAP) al CNADNR pe anul 2010, cu sprijinul Direcţiei Licitaţii, Contractare şi Servicii Suport”, se arată în nota privind determinarea valorilor.

Pentru ce sunt plătiţi consultanţii cu salarii fabuloase

Dorina Tiron a aprobat şi o notă justificativă privind asistenţa tehnică pentru managementul autostrăzii Arad-Timişoara şi varianta ocolitoare a municipiului Arad.

Printre activităţile desfăşurate de inginerii plătiţi cu 18.000 de euro pe lună se numără sesizarea eventualelor probleme (întârzieri, depăşirea costurilor), îmbunătăţirea circuitului informaţiei în vederea sprijinirii procesului de luare a unor decizii eficiente şi rapide în cadrul CNADNR sau îmbunătăţirea controlului calităţii tuturor aspectelor legate de etapele unui proiect. De asemenea, asistenţa tehnică se va ocupa de operarea şi dezvoltarea unui sistem de IT integrat în vederea corelării nivelului de planificare şi de buget cu nivelul de monitorizare a proiectului şi cu nivelul de raportare financiară de asamblu.

Din site-ul CNADNR rezultă că cei 32,5 km de autostradă, între Arad şi Timişoara trebuie finaliza şi până în
ianuarie 2011. Valoarea estimată a proiectului este de circa 482.920.350,22 lei, echivalentul a 135,43 milioane de euro. Proiectantul şi consultantul acestui tronson de autostradă este Egis Route. Cei 32,5 km de autostradă sunt construiţi de consorţiul format de FCC Construccion şi Astaladi. Perioada de garanţie este de 24 de luni de la termenul de finalizare a lucrărilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu