joi, 15 aprilie 2010

Ce semnează Udrea devine secret de stat

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
Azi - 14:23 Dan Odagiu


Un document publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării propune includerea contractelor de achiziţii pe bani publici la secret de stat.
Pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului a fost publicat un proiect de lege prin care unele contracte de achiziţii pe bani publici nu au obligaţia de a respecta Legea achiziţiilor publice. În cazul contractelor excepţii de la lege sunt incluse "contracte sensibile, atribuite de o autoritate contractantă din domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale", "contracte care necesită pe parcursul îndeplinirii impunerea unor măsuri speciale de siguranţă, pentru protejarea unor interese naţionale", "alte contracte pentru care este improprie aplicarea legii", "contracte încheiate ca urmare a unor acorduri internaţionale" şi "contractul de servicii atribuit unei alte autorităţi contractante sau unei asocieri de autorităţi contractante", “contractele secrete de stat”.

În categoria informaţiilor secrete de stat intră contracte care ar putea "conduce la furnizarea unor informaţii a căror divulgare ar fi contrară intereselor esenţiale de securitate ale ţării" sau "care implică protecţia unor interese esenţiale de securitate ale ţării, în legătură cu producţia sau comercializarea de arme, muniţii şi material de razboi".
De ce ar semna Elena Udrea la Ministerul Turismului un contract de securitate naţională documentul nu ne lămureşte.

Contractele pentru care "este improprie aplicarea legii" se referă la cele prin care ministerul condus de Elena Udrea virează bani pentru emisiuni publicitare. Tot la capitolul contractelor cărora legea le este "improprie" se înscriu cele care au ca obiect cumpărarea şi închirierea de terenuri sau clădiri ori încheierea contractelor de muncă. Deci, cum s-ar spune, pentru cei un miliard de euro necesari demarării megaproiectului "Renaşterea satului românesc, 10 case pentru specialişti", nu ar mai fi nevoie de licitaţii publice şi prin urmare se pot face abateri de la Legea achiziţiilor publice.

Documentul mai prezintă şi alte criterii care permit unui contract să facă abatere de la Legea achiziţiilor publice. Astfel, la punctul 3 - clasificarea contractelor "după obligaţia de a respecta Legea achiziţiilor publice", găsim 3 subpuncte: contracte care trebuie să urmeze legea, contracte considerate excepţii de la aplicarea legii şi contracte în a căror atribuire trebuie să se respecte numai anumite prevederi ale legii.

Oricum, despre valorile morale ale Elenei Udrea aflăm mai multe în Codul de conduită etică postat pe site-ul aceluiaşi minister. "Valorile morale sunt relative şi nimeni nu poate determina ceea ce trebuie considerat ca fiind just în mod absolut. De asemenea, nu se poate afirma că o normă este morală, deoarece nu există morală absolută. Aşadar, o reglementare poate fi conformă cu un sistem de morală şi contrară altui sistem." Ehe, acum parcă mai venim de acasă şi parcă ne şi lămurim cu privire la clasarea contractelor la secrete de stat sau improprii aplicării legii. Că doar o reglementare poate fi “conformă cu un sistem de morală şi contrară altui sistem”. Depinde de care parte a legii eşti: plăteşti taxe sau le...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu