miercuri, 23 iunie 2010

Guvernul şi SPP-ul ne mint cu ordonanţă de urgenţă "Portofelul de rezervă" a intrat în funcţiune

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro


Pe o parte, se dau ordonanţe de urgenţă privind renunţarea la anumite achiziţii şi investiţii, pe care ni le trompeţeşte victorios premierul Emil Boc, iar pe altă parte, firmele clientelei pedeliste încheie, cu aceiaşi guvernanţi, acte adiţionale la contractele la care chipurile s-a renunţat printr-o ordonanţă de urgenţă. Fireşte că toate aceste şmecherii se fac legal, după planuri minuţios întocmite.

Un exemplu cât se poate de elocvent îi are ca protagonişti pe primul-ministru Boc, SPP-ul, serviciul atât de drag şi folositor preşedintelui României, şi pe prietenul şi asociatul lui Adriean Videanu, Raul Doicescu, proprietarul firmei de construcţii Bog'Art SRL.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Raul Doicescu este asociat cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, în firma de brokeraj Equity Invest, alături de Sida Ionescu, mama "celebrului" Bogdan-Syda Ionescu, viitorul ginere prezidenţial.

Raul Doicescu este constructorul controversatei "Cathedral Plaza", pentru care a obţinut avizele necesare de la binevoitorul primar general al Capitalei, Adriean Videanu. Acelaşi primar Videanu a acordat în ultimul său an de mandat firmei lui Doicescu şi contractul pentru construirea noului Stadion Naţional. Ca din întâmplare, Raul Doicescu este vecin cu Adriean Videanu la Ciofliceni, preluând şi el prin concesionare 4.600 de metri din terenul de un hectar aflat pe malul Lacului Snagov. Construcţia casei sale de vacanţă abia a început! Aşa că omul este mort după bani!



În 12 martie 2009, Raul Doicescu (Bog'Art SRL) a câştigat în consorţiu cu compania de stat Rasirom licitaţia pentru construirea noului sediu al SPP, cu o ofertă de 136 de milioane de lei (32 de milioane de euro). Construcţia este formată din opt clădiri: un corp principal, o sală de antrenament prevăzută cu poligon subteran de trageri, un centru de pregătire, o biserică şi mai multe anexe tehnice.

Sigur că nu era momentul ca serviciul însărcinat cu paza demnitarilor să-şi construiască un sediu de neam prost, având în vedere că România se află în plină criză financiară, iar actualii guvernanţi clamează pe toate drumurile necesitatea "strângerii curelei".

SPP-ului însă pare că nu-i pasă de măsurile de austeritate şi, în decembrie 2009, după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, măreşte inexplicabil valoarea contractului semnat cu firma lui Doicescu. Printr-un act adiţional, desigur, cum altfel! Actul adiţional a devenit, în această guvernare, manevra de bază prin care se drenează banul public.

Şi pentru că situaţia economică a României s-a înrăutăţit, sau, conform declaraţiilor a trei miniştri din guvernul Boc, a ieşit la iveală abia în urmă cu o lună de zile, premierul Boc a început să taie precum croitoraşul cel viteaz tot ce îi iese în cale: pensii, salarii, ajutoare de şomaj etc. Pentru imagine, pentru ca poporul să vadă că şi guvernanţii renunţă la una-alta, Emil Boc a semnat şi câteva hotărâri de guvern prin care se renunţă la anumite investiţii.



O astfel de hotărâre de guvern dată doar pentru ochii şi urechile celor afectaţi de măsurile drastice de austeritate este şi HG nr. 528/02.06.2010 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Sediul Serviciului de Protecţie şi Pază". Prin această hotărâre de guvern se renunţă, chipurile, la construirea bisericii din incinta noului sediul al SPP, pentru a "realiza astfel economie la bugetul de stat".

Însă o citire mai atentă a notei de fundamentare ne poate lămuri pe dată despre ce este vorba, de fapt: "Finanţarea construcţiei obiectului Biserica Sfântul M.M. Gheorghe se va face din fonduri atrase de către Serviciul de Protecţie şi Pază cu această destinaţie". Păi, de unde să atragă fonduri SPP-ul?? De la organizaţiile caritabile? De la enoriaşi? Să fim serioşi! Nimic din toate acestea.

De fapt, nimic nu se schimbă, totul rămâne aşa cum ne-am obişnuit: Bog'Art SRL, firma lui Doicescu, îşi primeşte în continuare banii, SPP-ul nu opreşte construcţia bisericii - unul dintre cele 8 corpuri ale noului său sediu, iar Boc se laudă că a fost nemilos cu "dezmăţul bugetar", tăind finanţarea de la bugetul de stat a construirii bisericii SPP. În realitate însă, Emil Boc nu a tăiat niciun leu măcar din acest contract imens, ba mai mult, a mai crescut suma alocată pentru finanţarea noului sediul al SPP, prin contractul adiţional semnat la sfârşitul lui decembrie 2009.

Aceasta este o practică extrem de des întâlnită şi care în limbajul cifrat al clientelei portocalii este denumită în mod plastic "portofelul de rezervă". Schema este următoarea: imediat după atribuirea unui contract pentru executarea unor lucrări la stat, firma respectivă semnează cu reprezentanţii statului un act adiţional, prin care se creşte în mod nejustificat valoarea contractului. Pe sistemul "să fie acolo, că nu se ştie când şi cât ne mai trebuie".

Toată lumea e mulţumită: firma de partid primeşte cât a cerut, iar guvernanţii flutură peste tot contractul iniţial şi se bat cu pumnii în piept arătând cât de buni gestionari ai banului public sunt ei!

Accesari: 1812

Publicat acum 10 ore si 47 minute Cristina Horvat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu