miercuri, 15 septembrie 2010

Ontanu scuteste de taxe o firma-fantoma

Romania trebuie salvata!
ZiarulRing.ro
Alina Nicu 14.09.2010

O companie de investiţii ce are ca acţionari două firme de tip „offshore” a dat în folosinţă, unei fundaţii azere, o clădire din centrul Capitalei. Aflat în relaţii strânse cu azerii, primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a propus imediat scutirea ONG-ului de impozitul pe imobil, în valoare de mai multe mii de euro, deşi nu sunt proprietari.

Consilierii locali din sectorul 2 au aprobat, în luna august, un proiect de hotărâre prin care au scutit proprietarii imobilului de pe strada Popa Soare nr. 39 de la plata impozitului pe clădiri pentru acest an. Deşi la adresa respectivă este sediul Fundaţiei „Heydar Aliyev”, din Republica Azerbaijan, în realitate, vila respectivă aparţine unei... firme-fantomă. Potrivit oficialilor Primăriei Sectorului 2, SC Curzon Proprietes SRL deţine imensa vilă unde funcţionează fundaţia azerilor, însă firma a transmis dreptul de folosinţă al clădirii, prin contract de comodat, fundaţiei care desfăşoară activităţi socio– umanitare.

Acţionarii firmei sunt tot azeri
După modelul companiei-fantomă American European Marketing&Enterprises (AEME) care a sfidat Fiscul, declarând pe 2009 un profit de 3,6 miliarde de euro, şi care avea sediul într-o comună din Braşov, şi SC Curzon Proprietes SRL se ocupă tot cu vânzarea şi cumpărarea de bunuri imobiliare proprii. Potrivit datelor Registrului Comerţului, nu are acţionari persoane fizice, ci alte două firme, ASBET Ltd, din Seychelles, şi CIABA Ltd, din British Virgin Islands. ASBET Ltd deţine acţiuni şi la AtaHolding, una dintre cele mai mari companii din Azerbaidjan ce investeşte în IT, turism, energie şi distribuţie de combustibil. Spre deosebire de AEME, potrivit bilanţului pe 2009, firma din sectorul 2 are datorii de 24.148.482 de lei.

15.000 de euro, datorii la stat
Dacă firma azerbaidjană ar plăti impozitul pentru clădirea pe care o deţine în zona Pache Protopopescu, suma datorată statului ar fi una piperată: aproximativ 15.000 de euro pe an. Asta pentru că taxa pentru fiecare metru pătrat în zona centrală a Capitalei este de 219 lei.


Prietenie cu azerii
Între edilul Neculai Onţanu şi comunitatea azeră există o prietenie destul de îndelungată. În 2007, în sectorul 2 a avut loc inaugurarea aleii din Parcul Tei ce poarta numele liderului naţional al poporului azer, Heydar Aliyev, existând şi un bust al preşedintelui. De altfel, primarul a apreciat şi faptul că România este a doua ţară, după Turcia, care a recunoscut independenţa statului azer.

1,5 milioane de lei reprezintă veniturile înregistrate, în 2009, de offshore-ul SC Curzon Proprieties SRL.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu