miercuri, 15 septembrie 2010

Portalul de 500.000.000 €, e-Romania, a

Romania trebuie salvata!
Ziarulring.ro
Alexandru Manea & Bogdan Cotigă 15.09.2010

Un total de 22 de milioane de euro s-a dus pe e-România 1, e-România 2. Sunt bani din bugetul de stat daţi deja unor firme care trebuie să realizeze primele etape din megaportalul care, potrivit oficialilor, va uşura viaţa românilor plătitori de taxe şi impozite. Cu toate acestea, în loc să aibă de la o lună la alta mai multe informaţii, portalul a regresat ajungând o simplă pagină albastră cu un logo.

Toată lumea a auzit de proiectul e-România, dar puţini au avut şansa să vadă ceva din el din iunie anul trecut, când fostul ministru al comunicaţiilor Gabriel Sandu a anunţat lansarea portalului-minune. Câţiva norocoşi au avut chiar şansa să acceseze o parte din informaţiile despre care vorbea oficialul. Acum însă, dacă intraţi pe www.romania.gov.ro, veţi rămâne surprinşi pentru că bruma de informaţii a dispărut şi în locul ei a apărut o pagină simplă care ne spune că “este în lucru” şi ne trimite pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor pentru mai multe detalii. Dacă mai de mult apăruseră tot felul de critici la adresa conţinutului, cum că ar fi copiat de pe cunoscutul portal Wikipedia, acum nici măcar acele informaţii nu mai există. Cu toate acestea, firma care a câştigat prima etapă a proiectului a semnat acum jumătate de an un contract de aproximativ nouă milioane de euro.

Miniştrii se întrec în declaraţii aiuristice
La sfârşitul lunii trecute, fostul ministru al muncii Mihai Şeitan anunţa că până la sfârşitul lui septembrie, prin intermediul portalului e-România vor putea fi depuse declaraţii şi efectua plăţi. Mai puţin optimist era, în aceeaşi perioadă, ministrul Gabriel Sandu, care promitea acelaşi lucru până la sfârşitul anului. Acelaşi oficial însă ameninţa firma câştigătoare a e-România 1 cu rezilierea contractului pentru o întârziere în execuţie de aproximativ jumătate de an. Iată că noul ministru al comunicaţiilor, Valerian Vreme, vine cu declaraţii proaspete şi promite că până la 31 decembrie vom putea plăti facturile de acasă prin portalul-minune care, în acest moment, lipseşte cu desăvârşire.

Cine primeşte 22 de milioane de euro
Prima licitaţie, e-România 1, contract în valoare de 10 milioane de euro, a fost câştigată, la începutul acestui an, de consorţiul condus de Sysware Systems Integration. Firma, care are doar 30 de angajaţi, este o obişnuită a licitaţiilor publice, până în prezent derulând contracte cu Poşta Română, CFR, Termoelectrica SA şi Academia de Studii Economice. Deşi principalul domeniu de activitate este „comerţul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice şi software”, firma a câştigat licitaţia pentru e-România 1, care implică realizarea unui sistem format dintr-un portal e-România care să integreze alte 13 subsisteme de tip portal cu diverse servicii. Firma înregistra la sfârşitul anului trecut datorii de peste 6,5 milioane de euro, o sumă mai mare decât cifra de afaceri pe anul 2009. Cel de-al doilea contract, de 12 milioane de euro, pentru e-România 2, a fost atribuit firmei Omnilogic SRL, o altă obişnuită a contractelor din bani publici, care a furnizat până acum servicii pentru Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Institutul pentru Tehnologii Avansate şi Ministerul Justiţiei. Totodată, angajat în funcţia de Chief Financial Officer al Omnilogic este Ion Ivaşcu, trezorierul PDL.

500 de milioane de euro este valoarea totală a proiectului.

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor nu ne-au oferit un punct de vedere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu