marți, 15 martie 2011

Banda Penticostalilor Portocalii (7)

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro

Banda Penticostalilor Portocalii (7)
Echipa lui Michael Chezan: avocaţi, politicieni, contabili şi escroci


Mox Construction SRL este o companie de construcţii, prezentă din 2007 în România. Misiunea declarată a societăţii a fost de a oferi investitorilor şi clienţilor excelenţă în constructii şi să maximizeze performanţele produsului. Structura asociativă: Societetatea Mox Construction SRL este constituită ca societatea comercială cu răspundere limitată avându-l asociat unic pe Virgil Fiastru. Acesta deţine această calitate din 20.10.2008, dată la care a fost semnat contractul de cesiune de părţi sociale de la doamna Mihaela Maria Bărbos (sora lui Chezan Mihai). Cesiunea de părţi sociale a fost înregistrată în evidenţele Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj în baza încheierii judecătorului delegat nr. 16223/28.10.2008. Capitalul social al societăţii subscris şi vărsat a fost de 1.000 lei. Asociatul unic al societăţii avea şi calitatea de administrator al societăţii, având puteri depline.

Barbos Dan, soţul Mihaelei Danielei Barbos (sora lui Mihai Chezan) controlează firma Tower Capital Acquisitions LLC, o societate comercială având sediul social în 1148 W Grand Ave Chicago, IL 60642, înregistrată în Delaware sub nr. 4496599, deţinând 99 părţi sociale, reprezentând 99 % din capitalul social al Societăţii, prin Barbos Dan.

Aurelian Marius Mărginean, cetăţean român, născut la data de 11.03.1973 în Turda, jud. Cluj, domiciliat în Cluj-Napoca, str. Emil Racoviţă nr. 16, ap. 3, jud. Cluj, a controlat Societatea Comercială STERLING BUSINESS CENTER - S.R.L. Cluj-Napoca, judeţul Cluj. HOTĂRÂREA NR. 2 din 9.08.2010 a adunării generale a asociaţilor S.C. STERLING BUSINESS CENTER - S.R.L., Cluj-Napoca, Str. Republicii nr. 103, jud. Cluj, J 12/2425/2008, CUI 23990209, capital social 1.000 RON ("Societatea") ne arată că Aurelian Marius Mărginean, cetăţean român, născut la data de 11.03.1973 în Turda, jud. Cluj, domiciliat în Cluj-Napoca, str. Emil Racoviţă nr. 16, ap. 3, jud. Cluj, 10 (vezi MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA A IV-A, Nr. 3691/26.VIII.2010 ) identificat cu CI seria KX nr. 131066, emisă de Poliţia Cluj la data de 6 aprilie 2001, C.N.P. 1730311126190, deţinând 1 parte socială, reprezentând 1 % din capitalul social al Societăţii, în calitate de asociat cedent.

MILITARU SORIN MIHAI este avocat definitiv în Baroul Cluj, cel care a efectuat majoritatea modificărilor ameţitoare din firmele controlate de Michael Chezan.

Chase Global Ltd. este o societate comercială legal înfiinţată şi funcţionând în conformitate cu legislaţia din Republica Seychelles, având sediul social în Seychelles, Victoria, Mahe, apartament 204 & 205, Victoria House, înregistrată în Republica Seychelles sub nr. 076958, prin Militaru Sorin-Mihai, în calitate de reprezentant. El apare şi în calitate de asociat cesionar.

Buda Daniel, avocat, parlamentar român, domiciliat în Cluj-Napoca, partener de afaceri cu Mihai Chezan împreuna cu soţia, Buda Daniela.

În 2005-2006, Daniel Buda a cumpărat două apartamente în imobilul în care locuia, după care a vândut întregul imobil firmei Silver Development, reprezentată de Mihaela Bărbos (sora româno americanului Mihai Chezan) contra incredibilei sume de 2,18 milioane de euro, reprezentând la vremea respectivă 7,67 milioane de lei. Clauzele contractului arată că din suma de 2,18 milioane de euro, Daniel Buda a încasat un milion de euro, reprezentând un avans la cumpărarare, iar restul de 1,18 milioane de euro în termen de un an de la semnarea contractului. Dată fiind enorma supraevaluare a clădirii, exista suspiciunea că "tranzacţia" a avut ca scop "cumpărarea" de către Chezan a "serviciilor" de protecţie politică a deputatului Buda Daniel şi suportul pentru obţinerea fără licitaţie a concesiunii unui teren public de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-USAMV, teren care a fost folosit pentru pornirea afacerilor Tower şi a suveicii de sifonare a banilor obţinuţi în avans de la cumpărătorii de apartamente şi de la băncile creditoare. La mijlocul lunii februarie 2007, USAMV a scos la "bătaie" terenul respectiv pentru a se asocia cu firma lui Chezan. Astfel, sub cupola "asocierii în participaţiune", Universitatea nu a mai făcut o licitaţie pentru alegerea unui investitor care, conform unui caiet de sarcini, să fie interesat de construirea unui hotel cu cel puţin 70 de camere duble. Viitorul hotel va fi cedat USAMV, iar restul terenului, de circa 1,3 hectare, va sta la dispoziţia investitorului. Neregulile imputate Universităţii sunt că, prin emiterea unui caiet de sarcini, instituţia ar fi trebuit să organizeze o licitaţie, nu o cerere de ofertă, aşa cum a avut loc între USAMV şi SC Tower SRL. Conform Ordonanţei nr. 34 (a achiziţiilor publice), caietul de sarcini trebuie să fie completat cu fişa de date a proiectului, punctajul de departajare a participanţilor şi alte date de departajare. Mai mult, ţinând cont de faptul că USAMV beneficiază de fonduri publice, licitaţia ar fi trebuit să fie publică, iar scopul instituţiei este determinat ca făcând parte din sistemul educaţional, şi nu din cel eoconomic sau financiar. Conform unor informaţii confidenţiale, Chezan ar fi girat cu terenul primit în concesiune de la USAMV contractarea unui împrumut bancar. În situaţia în care el nu va onora plata împrumutului, banca va putea să beneficieze de concesiunea terenului respectiv din zona Billa din Mănăştur, dar nu va fi nevoită să mai edifice hotelul promis de Chezan celor de USAMV. În urma falimentului Tower, Universitatea Agricolă a trecut în regim de urgenţă la "acoperirea" pierderilor folosindu-l ca şi în cazul terenului concesionat ilegal dezvoltatorului Arpad Paszcany pe avocatul Eugen Iorachescu, fost procurer şi nimeni altul decât amicul de partid al lui Nicolae Bocşa, partenerul de "suveică" al lui MIhai Chezan prin firma Belgravia Properties Aktiengesellschaft înregistrată în Seychelles!

Potrivit unor surse parlamentare, Daniel Buda ar fi declarat că a preluat acţiunile de la firma Silver Development a lui Mihai Chezan deoarece acesta nu mai avea bani să continue construcţia şi, mai mult, îi datora o sumă importantă de bani, mai exact 1,18 milioane de euro, pe care Chezan nu a mai plătit-o către familia Buda. "Am pus-o pe soţia mea în acţionariatul firmei ca să îmi protejez creanţa. Trebuia să mai iau bani de la vechii proprietari ai firmei ş,i în plus, mai exista şi un credit de 2,9 milioane de euro de la bancă pe care dacă nu l-am fi plătit ar fi existat şansele ca banca să preia clădirea de birouri", s-ar fi explicat Buda unor apropiaţi pentru a justifica preluarea celor 34 la sută din acţiunile firmei Silver Development, firmă pe care în regim "suveică" a predat-o mai departe; vom reveni pe acest subiect cu detalii într-un amplu articol.

Coste Sorin

Un alt personaj implicat în afacerile lui Mihai Chezan apare a fi Coste Sorin, arestat preventiv în 2004 în dosarul de mai jos:

Iata ce spune Monitorul Oficial despre partea suveicii lui Chezan în care apare Coste Sorin:

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA A IV-A, Nr. 3499/12.VIII.2010

Tower Capital Acquisitions LLC, o societate comercială legal înfiinţată şi funcţionând în conformitate cu legislaţia din S.U.A., având sediul social în 1148 W Grand Ave Chicago, IL 60642, înregistrată în Delaware sub nr. 4496599, deţinând 99 părţi sociale, reprezentând 99% din capitalul social al Societăţii, prin Bărbos Dan, în calitate de reprezentant, în calitate de asociat Constatând îndeplinirea tuturor condiţiilor prevăzute de legislaţia din România pentru validitatea acestei Adunări Generale a Asociaţilor şi pentru luarea de hotărâri, Hotărăsc următoarele: 1. Se dispune revocarea mandatului de administrator al Dlui Mihai Dumitru Chezan şi se acordă descărcare completă de gestiune acestuia, decurgând din şi în legătură cu responsabilităţile sale pe întreaga durată a mandatului său de administrator în cadrul Societăţii. 2. Se aprobă numirea în funcţia de administrator unic al Societăţii a Dlui Coste Sorin, cetăţean român, născut în data de 23.03.1967 în oraşul Abrud, jud. Alba, domiciliat în mun. Dej, Str. Înfrăţirii nr. 9, sc. 6, apt. 11, identificat cu C.I. seria KX nr. 406830, eliberată de mun. Dej la data de 25.01.2005, C.N.P. 1670323123141 3. Se aprobă schimbarea numelui societăţii - Sterling Business Center S.R.L. va fi noul nume al Societăţii.

Nicolae Bocşa, economist, partener şi asociat cu Michael Chezan

Nicolae Bocşa este director economic la firma Telezimex şi fost candidat al URR în 2004 la Primăria Cluj, avându-l în echipă pe nimeni altul decât actualul avocat al Universităţii Agricole Cluj în simulacrul de proces cu Mihai Chezan pe Eugen Iordăchescu!! Nicolae Bocşa declara nonşalant că stă în chirie, într-un apartament de două camere din cartierul Gheorgheni. "Plătim o sumă modică, iar acum încercăm să negociem cu proprietarul să ni-l vândă", spune Bocşa. Pentru această tranzacţie, el va trebui să-şi vândă apartamentul deţinut în Alba Iulia, pe care l-a evaluat la 25.000 de euro. În rest, la capitolul "avere" mai pot fi trecute un Matiz - cumpărat anul trecut în leasing -, un calculator şi un DVD.

Chiar dacă nu au încă un "cuibuşor" propriu, Nicolae Bocşa şi soţia lui, Margareta Agota, se bucură de fiecare clipă. Duminica, de exemplu, cel care face micul dejun şi cafeaua este capul familiei. Apoi, soţii Bocşa joacă cărţi. "Avem jocul nostru, Cruce se cheamă. Jucăm de câţiva ani, ţinem scorul în caiete, iar la sfârşitul anului ne plătim unul altuia datoriile. Jucăm pe sume modice şi cel mai mult a trebuit să plătesc 170.000 de lei", spune, amuzat, candidatul URR. După partida de cărţi, cei doi se duc la biserică. O dată la două săptămâni trag o fugă până în Alba Iulia să-şi viziteze părinţii, de care sunt foarte legaţi.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:kuN5wWg8KvgJ:old.clujeanul.ro/articol/ziar/cluj/candidacii-la-ei-acas/2002/+Bocsa+Nicolae&cd=2&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&source=www.google.ro

Vârsta: 30 de ani (la data interviului: 28 Aprilie 2004)

Apartenenţa politică: URR, Studii: Facultatea de Ştiinţe Economice

SC ECART STATEMENT SRL

Cluj-Napoca, P-ta Cipariu nr. 15, ap. 44, jud. Cluj

Tel: 0740/139137

BOCSA NICOLAE; EC;, BOCSA MARGARETA AGOTA

BOCSA MARGARETA AGOTA

Prin contractul nr.58/15.07.2007 al firmei de contabilitatea a sotilor Bocsa, SC Ecart Statement SRL pentru activitatea de organizare, ... 391493/14.10.2008 încheiat prin Chezan Mihai Dumitru pentru colaborarea cu Casa de Insolvenţă Transilvania în cadrul raportului de expertiză de insolvenţă pentru proiectele Tower!!! Adică expertiza pentru insolvenţa afacerii Tower a lui Mihai Chezan se face tot cu oamenii lui!!!

Există şi date despre activităţile lui Nicolae Bocşa în cadrul operaţiunii "suveica" a lui Mihai Chezan, astfel:

"Belgravia Properties Aktiengesellschaft, o societate comercială legal înfiinţată şi funcţionând în conformitate cu legislaţia din Republica Seychelles, având sediul social în Seychelles, Victoria, Mahe apartament 204 & 205, Victoria House, înregistrată în Republica Seychelles sub nr. 076959, prin Bocsa Nicolae, în calitate de reprezentant, în calitate de asociat cesionar".

Virgil Fiastru - Mox Construction SRL

Societetatea Mox Construction SRL este constituită ca societate comercială cu răspundere limitată avându-l asociat unic pe Virgil Fiastru. Acesta deţine această calitate din 20.10.2008, dată la care a fost semnat contractul de cesiune de părţi sociale de la dna Bărbos Mihaela Maria (sora lui Chezan Mihai).

Firmele afaceriştilor implicaţi în proiectele imobiliare „Tower" au acumulat datorii şi sunt în cadrul unor proceduri premergătoare falimentului. Chiar dacă au deschis procese, creditorii au slabe speranţe că îşi vor putea recupera banii. În tabelul celor care au de primit bani de la firmele implicate în afacerea „Tower" s-au înscris chiar persoanele care au avut legătură cu aducerea acestor firme în insolvenţă. Mihai (Michael) Chezan, unul dintre cei implicaţi businessul „Tower", spune că a intrat în aceste afaceri pentru a ajuta o firmă care s-a prăbuşit după un an. Dumitru Mihai Chezan, Mihaela Barboş şi Ion Bondane sunt oamenii de afaceri clujeni implicaţi în trei proiecte imobiliare (River Tower, Tower Park şi Silver Tower), prin intermediul mai multor firme care au în comun denumirea de „Tower" şi SC Mox Construction (antreprenorul acestor proiecte imobiliare). Aceste societăţi au obţinut avize de construcţie pentru mai multe blocuri de locuinţe şi birouri, au cumpărat materiale de construcţii de la diverse firme şi au vândut mai multe locuinţe din faza de proiect. În momentul de faţă, o parte din aceste firme au ajuns în incapacitate de plată, iar creditorii şi instituţiile statului au cerut începerea procedurilor de insolvenţă pentru a-şi recupera datoriile. Pentru că datoriile pot fi transferate de la o firmă la alta, o parte din datoriile făcute de Mox Construction au fost preluate de SC Tower Management. Până în anul 2008, Mihai Chezan şi Mihaela Barboş figurau ca acţionari în cadrul SC Mox Construction, însă aceştia au plecat din firmă, iar la aproape un an după plecarea lor, SC Mox Construction a intrat în incapacitate de plată. Societăţile aflate în această situaţie sunt administrate de o firmă de insolvenţă care stabileşte un tabel al creditorilor care au de primit bani în urma acestei proceduri.

Afaceri cu Mox

SC Mox Construction are de returnat o sumă totală de 24.839.842 de lei (aproximativ 6 milioane de euro), iar din aceşti bani, conform tabelului preliminar al creanţelor, aproape jumătate din sumă ar ajunge la Virgil Fiastru (158.043 lei), Mihaela Barboş (500.509 lei), Mihai Chezan (5.500.001 lei), Cristina şi Ion Bondane (5.500.000 lei), adică la cei care sînt implicaţi în proiectele Tower. Chezan spune că s-a implicat în această ecuaţie pentru a ajuta o firmă aflată în impas. „Mox Construction a luat o linie de credit de 1,5 milioane de euro de la CEC. Noi am pus terenuri personale ca garanţie, ca să ajutăm firma. Acum, banca are opţiunea să execute terenul meu, caz în care eu trec în locul băncii. La momentul respectiv, terenul era supraevaluat, iar eu am trecut valoarea creditului, dar nu-i asta suma reală. În cazul ăsta sînt eu şi Bondane, iar Bărbos are dividente neridicate înainte de a intra în insolvenţă", explică Chezan, care, când a girat pentru Mox Construction, ieşise din acţionariatul acestei firme. Conform unui raport al specialiştilor care se ocupă de procedura de insolvenţă în care a ajuns SC Mox Construction, majoritatea creanţelor (89,96%) sunt deţinute de SC Tower SRL. În condiţiile în care firmele lui Mihai Chezan plătesc chirie zeci de mii de euro pe lună pentru un spatiu modest mult supraevaluat tot lui Mihai Chezan, începem să avem o imagine a procedurilor de sifonare a banilor...



Publicat acum 15.03.2011 Vlad Dumitraş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu