joi, 14 aprilie 2011

Cum se fac afacerile în România Dai un leu şi primeşti milioane de euro

Romania trebuie salvata!

Cotidianul.ro


Mai mult ca niciodată, în regimul Băsescu-Boc reţeta "donăm bani la partid iar afacerile ne merg strună" a devenit literă de lege pentru acele firme care au înţeles că pentru a avea o cifră de afaceri mare e mai important să dai atenţie campaniilor electorale decât indicatorilor economici. În trei ani de guvernare pedelistă, presa a scos la iveală nenumărate exemple de "băieţi deştepţi" care au ştiut să se orienteze şi s-au lipit rapid de principalul partid de guvernământ, cel care deschide pentru clientela sa robinetul cu bani publici.

Numele afaceristului constănţean Ion Grecu, proprietarul grupului de firme Elcomex-I.E.A S.A., este necunoscut chiar şi pentru majoritatea celor care locuiesc la malul mării. Cu toate acestea, el a agonisit o avere de peste 80 de milioane euro, instalându-se pe locul 63 în Top 500 milionari români. Grecu se situează pe locul şase în clasamentul celor mai bogaţi constănţeni. El se află printre afaceriştii cu intrare directă la mai toate contractele scoase la licitaţie de NuclearElectrica pentru Centrala de la Cernavodă. Ion Grecu nu se sfieşte să recunoască faptul că a cotizat la campaniile electorale ale PSD - în timpul guvernării Năstase - şi că face acelaşi lucru şi pentru actualul partid de guvernământ, PDL, la campaniile căruia a contribuit cu sume substanţiale, pentru a asigura ulterior succesul financiar al firmelor sale.

Deşi în vara anului trecut a luat decizia de a renunţa la o bună parte din societatea care l-a transformat în milionar de top, respectiv Elcomex, firma care a înregistrat venituri de 70 milioane de euro numai în anul 2009, majoritatea din contracte cu statul, Grecu şi-a păstrat un pachet de 20% din acţiunile societăţii. (n.red: Ion Grecu a vândut companiei elveţiene Repower 80% dintre acţiuni, dar valoarea tranzacţiei a rămas necunoscută, întrucât constănţeanul a ascuns de ochii presei detaliile acestei vânzări).

Vânzarea pachetului majoritar de acţiuni de la Elcomex nu a însemnă că firma lui Grecu nu a continuat să aplice principiul "cotizezi la partid şi câştigi însutit". Ba din contră, Elcomex a contribuit la campaniile PDL şi a continuat să câştige contracte cu statul pe bandă rulantă.

Cel mai recent exemplu de contract atribuit firmei lui Ion Grecu se găseşte pe SEAP. Anunţul a atribuire a fost publicat în data de 9 aprilie şi se referă la un contract primit de Elcomex de la NuclearElectrica, în valoare de 22.156.290 de lei fără TVA (aproximativ 5,42 milioane euro) pentru "prestarea de servicii complete de reparaţii, întreţinere şi administrare locuinţelor aflate în proprietatea S.N.N. S.A. şi a obiectivelor exterioare ale C.N.E. Cernavodă". În anunţ am descoperit încă un amănunt interesant: contractul a fost atribuit în data de 16.11.2010, adică fix la un an de zile după ce grupul de firme Elcomex contribuise cu aproximativ 31.000 de lei la campania electorală a PDL şi a lui Traian Băsescu, din toamna lui 2009. Dacă ne aruncăm o privire măcar pe un singur contract al Elcomex din anul 2009, vom observa că firma lui Ion Grecu a câştigat contracte importante pe acelaşi algoritm. Astfel, în data de 22 octombrie 2009, Administraţia Portului Constanţa (condusă la vremea aceea de pedelistul Ion Bălan, acum aflat în arest) publica anunţul de atribuire a unui contract pentru distribuirea de energie electrică. Societatea câştigătoare era Elcomex EN SRL din Bucureşti, care, alături de Elcomex IEA, face parte din grupul Elcomex, deţinut de Ion Grecu. Elcomex IEA donase (conform datelor publicate în Monitorul Oficial), în urmă cu fix un an, adică în data de 22 octombrie 2008, 15.000 de lei pentru campania electorală a PDL. Peste exact un an, în 2009, una din firmele lui Ion Grecu câştiga un important contract de 15.000.000 de lei (3,65 milioane euro) de la o instituţie controlată şi condusă de PDL.

Nu-i aşa că e uşor să devii milionar în România, chiar şi în plină criză economică?! Dai un leu la PDL şi primeşti la schimb milioane de euro!


Publicat Miercuri, 13 aprilie 2011 Cristina Horvat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu