miercuri, 6 mai 2009

Avocata diavolului joacă la două capete pe autostrada Bechtel

05 Mai 2009 Doru Cireasa
Cotidianul

Avocata care a negociat pentru stat afacerea Bechtel, contra 6 milioane de euro, aflată încă sub contract, lucrează şi pentru firma de avocatură angajată de americani
Simona Neagu, avocatul care a primit de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) peste 6 milioane de euro pentru asistenţa juridică acordată la întocmirea contractului semnat cu Bechtel în 2003 pentru autostrada Transilvania, a fost angajată de către casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), una dintre cele mai importante firme de avocaţi din România. În noiembrie 2003, CNADNR a semnat cu Simona Neagu un contract de asistenţă juridică pentru autostrada Transilvania, „care va expira la data recepţiei finale a autostrăzii (2013 - n.r.) sau la data încetării din orice alte motive a contractului de construire“, după cum prevede acesta.
Potrivit contractului de asistenţă juridică semnat cu CNADNR, Simona Neagu nu are voie să se angajeze „direct sau indirect, pe durata acestui contract (de asistenţă juridică - n.r.), în activităţi profesionale care ar putea intra în conflict cu activităţile ce i-au fost încredinţate în cadrul acestui contract“. O altă prevedere arată că „avocatul nu are voie în timpul perioadei de valabilitate a contractului să dezvăluie vreo informaţie confidenţială în legătură cu Proiectul fără acordul prealabil, scris, al Clientului“.

Fără a cere sau a aştepta rezilierea acestui contract, în martie 2006, Simona Neagu se angajează ca asociat senior al casei de avocatură menţionate, aflată sub contract tocmai cu firma americană. Potrivit informaţiilor oficiale de pe site-ul acestei firme, NNDKP a consiliat Bechtel în problema renegocierii contractului pentru autostrada Transilvania, derulată pe parcursul anului 2005. Declaraţii aparţinând atât oficialilor NNDKP, cât şi celor de la Bechtel arată că un contract de asistenţă juridică generală între aceste două firme este în vigoare.

Implicarea avocatei atât în serviciul CNADNR, cât şi în cel al firmei NNDKP, care asistă firma Bechtel, poate duce la rezilierea contractului semnat cu americanii, fiind vorba despre „conflict de interese“, „încălcarea în cursul executării a contractului de asistenţă juridică“, „încălcarea secretului profesional specific meseriei de avocat“, „obligaţie absolută şi nelimitată în timp“, arată un document realizat la solicitarea CNADNR de către cabinetul avocatului Băraş Ioan, angajat de companie. Capitolul „mită“ din contractul semnat de CNADNR cu Bechtel, pe baza căruia avocatul crede că acest contract poate fi reziliat fără probleme, spune: „Dacă Antreprenorul (Bechtel - n.r.) sau Afiliaţii Antreprenorului sau un angajat al Antreprenorului sau al oricăruia dintre Afiliaţii Antreprenorului dă sau se oferă să dea unei persoane orice mită, daruri, o liberalitate sau un comision ca un stimulent sau ca o răsplată: pentru a face sau a se abţine să facă orice acţiune în legătură cu Contractul sau cu orice alt contract încheiat cu Beneficiarul (CNADNR - n.r.), sau pentru a favoriza/defavoriza sau pentru a se abţine să favorizeze/defavorizeze orice persoană în legătură cu Contractul sau cu orice alt contract încheiat cu Beneficiarul, atunci Beneficiarul va putea, după transmiterea unei notificări scrise transmise Antreprenorului cu 14 zile înainte incluzând dovezile celor de mai sus, să rezilieze angajarea Antreprenorului în baza Contractului şi să îl evacueze de pe Amplasament“.

Până când CNADNR va decide dacă va apela sau nu la această prevedere contractuală, pe 27 mai, avocatul CNADNR va cere în justiţie rezilierea contractului semnat cu Simona Neagu, constatarea nulităţii acestuia şi returnarea sumei de 6 milioane de euro primite de la CNADNR. Avocata NNDKP ar fi încălcat statutul profesional al acestei meserii prevăzut atât în legea română, dar şi în cea europeană, susţine avocatul companiei naţionale.

Oficiali ai NNDKP, dar şi avocata Simona Neagu resping ideea unui conflict de interese. „Din informaţiile noastre, la 1.03.2006, serviciile de asistenţă juridică prestate de cabinetul de avocatură în favoarea CNADNR încetaseră din iniţiativa CNADNR, care angajase cu mult timp înainte o altă casă de avocatură în acest scop“, spune Irina Melecciu, responsabil de comunicare al firmei de avocatură. Potrivit Simonei Neagu, după ianuarie 2005, când s-a decis renegocierea contractului cu americanii, CNADNR a refuzat să mai solicite avocatei orice servicii. „M-am oferit în ianuarie să consiliez compania la renegociere, să le spun ce aspecte din contract să le reclame şi ce să nu reclame, însă am fost refuzată. În aprilie mi s-a comunicat verbal că nu mai am acest contract, iar CNADNR a angajat altă casă de avocatură“, ne-a declarat aceasta. Avocata spune că a ajuns „la capătul puterilor“ din cauza acuzelor repetate din presă îndreptate împotriva ei şi a manipulărilor la care mass-media sunt supuse de politicieni. Ea respinge categoric ideea conflictului de interese. „Am stat în 2003 luni întregi să studiez contracte cu autostrăzi, iar acum unii care nu au văzut niciodată unul sau care ştiau de acestea de la alţii care la rândul lor nu văzuseră aşa ceva vorbesc că sunt incompetentă. Este ceea ce mă doare cel mai mult. Dacă nu eram competentă, nu aş fi fost angajată la NNDKP“, spune aceasta.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, precizează că este unul dintre primii care au atras atenţia asupra incompatibilităţii Simonei Neagu în cadrul unei emisiuni desfăşurate recent la Realitatea TV. „A avut tupeu să se angajeze la Bechtel (de fapt la avocaţii acestei firmei - n.r.). Lucrurile devin străvezii“, spune ministrul, care a fost permanent unul dintre criticii contractului, sub aspectul împărţirii drepturilor şi obligaţiilor. Cât priveşte posibilitatea rezilierii contractului cu Bechtel, portiţă deschisă de eventuala incompatibilitate a avocatei (dacă justiţia o va accepta), ministrul Transporturilor o respinge. „Nu motivele rezilierii sunt importante, căci acestea există. Problema este că, dacă îl vom rezilia, doi ani nu mai putem angaja nici un constructor, vom fi chemaţi prin tribunale internaţionale de către Bechtel, iar toată presa care a urlat de ce nu reziliem contractul, în special cea din Transilvania, acum va spune că suntem nişte nenorociţi şi va sări în capul nostru“, se teme ministrul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu