miercuri, 6 mai 2009

Baronii PSD şi PDL fac presiuni pentru modificarea Legii achiziţiilor

05 Mai 2009 Adriana Dutulescu
Cotidianul

Guvernul modifică împreună cu baronii locali Legea achiziţiilor publice astfel încât firmele „de casă” să aibă acces preferenţial la contractele cu bani de la UE.

Liderii Coaliţiei au decis luni modificarea Legii achiziţiilor publice, până în 18 mai, o comisie formată din miniştrii Blaga, Berceanu, Ilie Sârbu, Constantin Niţă şi preşedinţii de CJ Liviu Dragnea şi Gheorghe Flutur urmând să redacteze textul de modificare a actului normativ. După şedinţa Coaliţiei, Gheorghe Flutur a explicat că există un interes din partea PSD şi PDL de a se valorifica „această perioadă de timp bun pentru a se lucra în construcţii”, în condiţiile în care România are la dispoziţie bani de la UE pentru lucrări de investiţii, în special pentru infrastructură. „Discuţia a fost legată de accelerarea contractării lucrărilor din fonduri UE.
Apar semnale din teritoriu legate de preţuri. Ne interesează de asemenea să se cunoască subcontractorii”, a declarat vicepreşedintele PDL, precizând că, totodată, Coaliţia este interesată ca firmele româneşti de subcontractori „să aibă şanse egale” la licitaţii.

Contactat de Cotidianul, Gheorghe Flutur a declarat că există o mare nemulţumire în teritoriu, la nivelul preşedinţilor de Consilii Judeţene şi al primarilor, din cauza faptului că la licitaţii se prezintă firme străine mai mari care apoi „subcontractează în cascadă” la firme româneşti care sunt dezavantajate şi nu câştigă nimic. „Sunt mulţi care se plâng din ţară că vin antreprenori mari şi lucrează tot cu pălmaşi români şi ai noştri nu câştigă nimic”, a spus Flutur. Acesta a declarat că marţi vor veni la Bucureşti preşedinţii de CJ ai PSD şi PDL, precum şi primarii celor două partide pentru a negocia împreună cu liderii Coaliţiei modificarea Legii achiziţiilor publice. Preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea, membru al Comisiei de elaborare a noii legi, a declarat şi el pentru Cotidianul că „există o situaţie din ce în ce mai frecventă în care contractorii străini îi presează foarte mult pe subcontractorii români şi apoi îi strangulează la bani”. „Trebuie să ne gândim cum să găsim o soluţie prin care să protejăm subcontractorii români”, a spus Dragnea. Însă favorizarea firmelor româneşti este interzisă de legislaţia europeană, fapt admis de ambii lideri ai Coaliţiei PSD-PDL. „Este adevărat că nu putem scrie în lege că se favorizează firmele româneşti, dar trebuie să găsim o formulă”, a spus Gheorghe Flutur. Paradoxal, Guvernul are deja probleme la CE exact din cauza modificărilor aduse Legii achiziţiilor publice, contrar politicii europene.

Fondurile europene reprezintă pentru actuala Coaliţie o miză uriaşă, luată în calcul, cum se ştie, şi în momentul împărţirii ministerelor între PSD şi PDL, astfel încât fiecare dintre ele să aibă cel puţin un portofoliu cu acces direct la banii de la UE. Din acest motiv, guvernul Boc a mai modificat o dată aceeaşi lege a achiziţiilor publice, în martie, prin Ordonanţa de Urgenţă numărul 19, care a scurtat termenul prevăzut pentru licitaţii, dar a introdus şi taxa de contestare a licitaţiei şi a crescut şi pragul financiar până la care un contract nu se acordă prin licitaţie, ci prin încredinţare directă şi prin selecţie de ofertă. Aceste prevederi sunt în contradicţie cu legislaţia UE şi surse din Coaliţie susţin că au venit de la Comisia Europeană avertismente legate de începerea procedurii de îngheţare a fondurilor. „Am avut mai multe discuţii în Coaliţie pentru că există o îngrijorare că se vor tăia banii de la UE”, au declarat pentru Cotidianul surse din conducerea PDL.

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat pentru Cotidianul că Direcţia Generală pentru Pieţe Interne şi Direcţia Generală pentru Politici Regionale din cadrul Comisiei Europene au transmis Guvernului de la Bucureşti un avertisment din cauza ordonanţei de urgenţă referitoare la achiziţiile publice. „Există aceste documente prin care CE avertizează că se va declanşa procedura de îngheţare a fondurilor, pentru că Ordonanţa 19 încalcă grav legislaţia europeană. Acest lucru va avea drept consecinţă faptul că toate contractele încheiate în baza Ordonanţei 19 vor fi decontate de bugetul României şi se vor pierde toţi banii europeni”, a spus fostul ministru al Transporturilor. Întrebaţi dacă au venit avertismente din partea CE, liderii Coaliţiei au spus că „nu au auzit”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu