marți, 8 septembrie 2009

Asta are, asta n-are: Vanghelie joacă alba-neagra cu serviciile secrete

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
07 Sep 2009 Izabela Niculescu

Liderul PSD Bucureşti şi-a răstălmăcit propriile declaraţii pe tema informaţiilor primite de la SRI în cazul lui Mircea Băsescu. Ministrul Dan Nica e şi el surprins de afirmaţiile lui Vanghelie.
Marian Vanghelie a aruncat o piatră şi apoi tot el şi Dan Nica se chinuiască să o scoată. După ce, sâmbătă, liderul PSD Bucureşti a declarat că are informaţii despre fratele preşedintelui Băsescu, Mircea, de la SRI, şi nu de la „Doi şi-un sfert“ al MAI, a cărui arhivă ar fi fost mutată, Vanghelie a revenit ieri asupra afirmaţiilor, spunând că acestea au fost un pamflet. „Cred că nu s-a înţeles, nu că am intrat eu în posesia informaţiilor. M-am referit la faptul că s-a intrat în posesia informaţiilor, nu cred că am fost eu cel care am scos informaţiile pe piaţă despre fratele preşedintelui României, deci eu am spus despre un fapt în sine care s-a întâmplat.
(...) Pur şi simplu vorbeam despre ceea ce se întâmplă, ca şi mecanism, pur şi simplu nu înţelegeam ceea ce a vrut să spună doamna ministru Elena Udrea, şi am vrut să clarific pentru că tot caută, caută şi vorbesc de «Doi şi un sfert», au făcut şi arestări, şi nu e obiectul acolo“, a spus primarul sectorului 5.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a declarat că Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă nu a făcut nimic în afara legii de când este el în fruntea instituţiei. Nici arhiva nu a fost mutată. „La DGIPI nu s-a umblat şi nu s-a făcut nimic care să fie în afara legii. Arhiva nu s-a umblat la ea şi nu s-au făcut elemente care să fie în afara legii de când sunt eu ministru de Interne“, a precizat ministrul, citat de NewsIn. Întrebat despre ce a vorbit Marian Vanghelie la sfârşitul săptămânii trecute, Nica a declarat că nu ştie. Şi SRI a reacţionat ieri şi a negat acuzaţiile lansate de Vanghelie. SRI dezaprobă încercările de atragere a Serviciului în dezbaterile recente, reprezentanţii acestuia susţinând că instituţia nu este implicată în activităţi cu conotaţii politice, informaţiile fiind puse doar la dispoziţia beneficiarilor legali, informează instituţia, la solicitarea NewsIn. Potrivit SRI, încercările de atragere a Serviciului în dezbaterile recente nu fac decât să producă o dezinformare a cetăţenilor prin introducerea pe agenda publică a unor piste false cu substrat electoral. „SRI nu este, nu a fost şi nu va fi implicat în activităţi cu conotaţii politice. Instituţia acţionează în baza principiului echidistanţei politice şi al profesionalismului“, se arată în adresa către NewsIn.

Şeful DGIPI: „Arhiva e-n unitate!“
Şeful Direcţiei Generale pentru Informaţii şi Protecţie Internă, Gelu Drăjneanu, a declarat luni pentru Cotidianul că arhiva DGIPI nu a fost luată de nimeni şi nici nu se poate pune în discuţie aşa ceva. „Arhiva DGIPI este în unitate, neatinsă. De aici nu a plecat nici o hârtie. Această arhivă are un regim special, este gestionată de un singur om, totul este trecut în OPIS, iar persoana care gestionează această arhivă răspunde cu capul de ea. DGIPI nu se ocupă de dosare. Noi doar culegem informaţii din sfera infracţiunilor ce ţin de Interne şi asigurăm protecţia angajaţilor. Atât!“, a declarat Drăjneanu. (A.S.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu