marți, 8 septembrie 2009

Incep presiunile Frantei asupra PSD. Mihnea Berindei, audiat de procurori, la Paris, in afacerea «Imprimeria»

Romania trebuie salvata!

Gardianul.ro

Istoricul Mihnea Berindei a declarat ca a fost audiat la sfârsitul lunii iunie în cadrul unei anchete a politiei judiciare privind o serie de contracte încheiate de Imprimeria Nationala din Franta în mai multe tari, printre care si România, cerându-i-se discretie pentru bunul mers al investigatiei. Berindei asigura ca nu a servit “drept intermediar în nici o operatie oculta”.

Prezentat de ziarul Le Parisien ca posibil „intermediar suspect” în scandalul Imprimeriei Nationale Franceze, istoricul român Mihnea Berindei, cercetator la CNRS (Centrul National pentru Cercetare Stiintifica din Franta) care lucra la Institutul pentru Stiinte Sociale, a declarat la RFI România ca singura lui contributie a fost punerea în legatura a Imprimeriei Nationale Franceze cu Guvernul de la Bucuresti, în anul 2002. El spune ca nu a participat la negocieri si ca ignora continutul contractului.
Imprimeria Nationala Franceza este suspectata ca ar fi implicata într-o afacere de coruptie internationala, în cazul a patru contracte pe care le-ar fi încheiat în ultimii ani cu România, Georgia, Siria si Senegal. Le Parisien scria ca ceva mai mult de 300.000 de euro “ar fi fost deturnati de intermediari” în cazul unui contract încheiat în 2004 în România de Imprimeria Nationala Franceza, vizata în prezent de o ancheta judiciara în urma suspiciunilor ca ar fi implicata într-un scandal international de coruptie. “Am fost audiat la sfârsitul lui iunie în cadrul unei anchete a politiei judiciare privind o serie de contracte încheiate de Imprimeria Nationala din Franta în mai multe tari, printre care si România. Mi s-a cerut o discretie totala privind bunul mers al anchetei. Dat fiind ca anumite scurgeri de informatii din dosar, accidentale sau dorite, au fost folosite într-un articol din Le Parisien, în care se insinueaza o participare a mea mai importanta decât cea reala, informatie rastalmacita de o anumita presa din România într-un mod tendentios si iresponsabil, as spune, ma simt obligat sa fac precizari”, a spus Berindei la postul de radio. Mihnea Berindei explica pe larg cum s-au desfasurat lucrurile. “În 2002, un reprezentant al Imprimeriei Nationale Franceze m-a solicitat ca sa facilitez stabilirea unor contacte cu guvernul român pentru prezentarea unui proiect privind informatizarea colectarii impozitelor, în primul rând la nivelul întreprinderilor, proiectul E-Tax. Am transmis informatia cabinetului primului-ministru si am organizat primele contacte. Acesta a fost în esenta rolul meu în aceasta problema”, puncteaza acesta.
“As mai dori sa precizez ceva: Imprimeria Nationala Franceza e o institutie de stat, sub tutela Ministerului de Finante. Ministrul de finante de atunci a sprijinit proiectul E-Tax si s-a adresat în acest sens omologului sau român. Proiectul corespundea, de asemenea, unei cereri a UE, privind reforma finantelor, introducerea unei mai mari transparente si eficiente în colectarea impozitelor. Nu am avut nici un motiv sa ma îndoiesc de corectitudinea acestui proiect”, a adaugat el. Istoricul respinge ferm ideea ca ar fi intermediat semnarea contractului. “Nu am participat la nici o discutie de fond, la nici o negociere sau la semnarea contractului. Ignor continutul acestuia. Nu am nici o calificare juridica sau tehnica care sa justifice participarea mea la tratative si nimeni nu m-a solicitat în acest sens. Un responsabil al Imprimeriei Nationale Franceze mi-a cerut în mai multe rânduri sa aflu daca proiectul respectiv se afla pe agenda de prioritati a guvernului român. Nu am primit nici o remuneratie din partea Imprimeriei Nationale Franceze, nu am servit drept intermediar în nicio operatie oculta. Am furnizat toate aceste explicatii în cadrul audierii din iunie si nu fac obiectul nici unei urmariri juridice sau cercetari penale din partea justitiei franceze”, a subliniat Mihnea Berindei.

Le Parisien: Comisioanele pentru contractul din România ar fi de 300.000 de euro
Presa franceza a scris la începutul lunii septembrie ca, în ceea ce priveste România, contractul, semnat în 2004, se refera la producerea de documente fiscale si are o valoare initiala de 20 de milioane de euro. “Potrivit unei surse apropiate dosarului, putin mai mult de 300.000 de euro ar fi fost deturnati de intermediari”, scria Le Parisien. Banii ar fi fost transferati de trei intermediari prin intermediul unei societati elvetiene. În afara de directorul general al Imprimeriei Nationale, Loïc de la Cochetière, justitia este interesata de rolul jucat de Pascal Pluchard, patronul societatii elvetiene Wed, banuita ca ar fi servit la transferarea comisioanelor ilegale cu ocazia contractului încheiat cu România, scrie Le Parisien. Pe de alta parte, ancheta vizeaza alte patru persoane, prezentate de acuzare drept “eventuali intermediari suspecti”, printre care si Mihnea Berindei, Julien Turczynski, un avocat de drept comercial din Paris, al carui cabinet s-a ocupat de contractul încheiat cu România, si Bruno Guez, un consultant deja implicat într-un alt scandal de coruptie din Franta, cazul Elf. Toti trei au fost audiati de anchetatori, iar domiciliile si birourile lor au fost perchezitionate, potrivit Le Parisien. În afara de cei trei, a patra persoana vizata de perchezitii este Patrick Wajsman, fost editorialist la Le Figaro, fondator al revistei Politique internationale. Acesta din urma ar fi intervenit în dosarul care priveste contractul din Georgia. În Georgia, contractul încheiat de Imprimeria Nationala franceza se refera la tiparirea de pasapoarte si are o valoare de 1,4 milioane de euro. În ceea ce priveste contractele cu Siria si Senegal, acestea ar fi mai modeste, dar s-ar referi tot la tiparirea de pasapoarte. De fiecare data, contractele ar fi fost obtinute de Imprimeria Nationala dupa ce ar fi dat mita, precizeaza publicatia franceza. Nici unul dintre cei patru nu a fost deocamdata plasat în arest preventiv si nici nu a fost pus sub acuzare.

Nicoleta Livezeanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu