marți, 8 septembrie 2009

Razboi politic pe serviciile de informatii

Romania trebuie salvata!
08-09-2009
Gardianul.ro

Se prefigureaza un adevarat razboi dus intre cele doua partide aflate la guvernare pentru subordonarea serviciilor de informatii. Scandalul legat de declaratiile liderului PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, referitoare la arhiva serviciului secret al Ministerului de Interne a incins spiritele atât in rândurile partenerilor de guvernare, cât si in propriul partid. De altfel, lupta politica vizeaza, cu doar doua luni inainte de alegerile prezidentiale, si un alt serviciu special, respectiv Serviciul de Protectie si Paza, care a devenit, la rândul sau, tinta unor atacuri din partea liderilor social-democrati. Pe de alta parte, atacurile vin si din partea PD-L, având drept tinta Directia Generala de Informatii si Protectie Interna. Lucrurile s-au inflamat, odata cu vehicularea unor ipoteze referitoare la anumite scurgeri de informatii venite pe linia Serviciului Român de Informatii, fapt ce a determinat SRI sa dezminta prin intermediul unui comunicat de presa.

Primul oficial care s-a inflamat in legatura cu afirmatiile lui Marian Vanghelie a fost chiar colegul sau de partid, Dan Nica. Ministrul de interne a declarat, ieri, ca DGIPI nu a facut nimic in afara legii de când el este ministru. Nica a adaugat ca arhiva DGIPI nu s-a mutat, asa cum sustine colegul sau de partid.
Vanghelie, a declarat, la sfârsitul saptamânii trecute, la Scoala de vara a tinerilor PSD, ca are informatii despre Mircea Basescu de la SRI, si nu de la „Doi si un sfert“, asa cum sugera, cu o zi inainte, ministrul Elena Udrea. „Datele despre fratele lui Traian Basescu nu au venit de la Doi si un sfert, au venit de la SRI. Si o sa o dezamagesc pe Elena Udrea, ca datele au venit de la butoanele lui Traian Basescu, de acolo au venit datele. (...) Au arestat un sef de la Doi si un sfert, si nu l-a pus Marian Vanghelie, din pacate, saracu’. Deci, l-au arestat cum nu s-a întâmplat nicaieri în Europa asa ceva. Poate ca o sa mai aresteze înca doi, înca trei. Eu le urez succes si le propun sa faca si cu mine daca au curaj ceva, dar le spun un singur lucru: eu nu stiu daca voi ajunge vreodata mare“, a mai sustinut liderul PSD Bucuresti.
Social-democratul a mai afirmat, cu acelasi prilej, faptul ca DGIPI a fost mutata. Ieri, Vanghelie a precizat ca aceasta „este într-un fel, în anumite locuri, banuiesc, tocmai acolo unde a reusit sa fie pastrata pâna acuma si sa nu fie data pe piata ca presedintele sa suporte consecintele“. „Deci banuiesc ca e pe mâini bune, la asta am vrut sa ma refer“, a mai aratat liderul PSD. Acesta a precizat ca a facut aceste afirmatii pentru a o ajuta pe Elena Udrea, care „este dezinformata si ea tot îi da drept înainte, nu asta e problema“. „Sau cred eu ca transmitea un mesaj cu manta, nu stiu, ramâne sa vedem ce vrea sa ne transmita mai departe. Daca ramâne varianta a doua sau etapa a doua care vrea sa mi-o spuna, ma mai gândesc si eu ce-mi aduc aminte“, a mai comentat Vanghelie. Tot ieri, Marian Vanghelie a revenit si asupra afirmatiei potrivit careia a obtinut unele informatii de la SRI.

Marul discordiei, arhivele DGIPI
Reamintim ca, imediat dupa declansarea scandalului DGIPI – Puiu Popoviciu, in urma caruia au fost retinuti Cornel Serban, fost director al serviciului, omul de afaceri Gabriel Popoviciu si un alt ofiter din cadrul DGA, “Gardianul” a prezentat in exclusivitate informatia potrivit careia DNA a incercat sa puna mâna pe arhiva “Doi s‘un sfert”.
Procurorii au deschis o lucrare separata de dosarul privindu-l pe Cornel Serban, in care vizau verificarea a peste 300 de actiuni ale DGIPI derulate in perioada 2006-2009. Aceasta actiune se putea identifica, practic, cu o preluare a arhivelor serviciului secret al Ministerului de Interne. La vremea respectiva, Dan Nica a stopat aceasta tentativa, raspunzând DNA ca informatiile solicitate vizeaza aspecte care tin de siguranta nationala si nu pot fi instrainate fara un aviz al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. La sfârsitul lunii martie, procurorii au descins la sediul DGIPI si au solicitat registrul de inregistrari de telefoane si pe cel de listinguri cerute de la SRI. S-a opus Virgil Ardelean, si procurorii au plecat doar cu hârtiile legate de listingurile pe care le-ar fi cerut consulul Tiberiu Dinu. Trei zile mai târziu, a urmat o noua perchezitie si au fost ridicate ambele registre. Pe 30 martie, procurorii au venit cu o noua hârtie, având alt numar decât cel al dosarului “Baneasa Investment”, si au cerut acte din perioada 2006-2009. Perioada vizata este foarte interesanta. In 2006, pâna pe 5 aprilie 2007, ministru de interne era Vasile Blaga, iar sef al DGIPI era Virgil Ardelean. Au urmat apoi Cristian David si Petre Albu. Gabriel Oprea si Liviu Dragnea au stat foarte putin pe functii. Cererea DNA din 30 martie nu a fost onorata, Nica spunând ca are nevoie de acordul CSAT. O zi mai târziu, presedintele Traian Basescu a venit la Ministerul de Interne pentru o discutie caracterizata drept mini-CSAT, iar procurorii nu au mai revenit cu cererea.

Urmeaza SPP si STS
Razboiul pentru subordonarea politica a serviciilor secrete nu se opreste aici. Viorel Hrebenciuc a afirmat, in cadrul unei discutii televizate, ca SPP si STS fac politie politica la ordinul lui Traian Basescu. „Am constatat ca pe parcursul activitatii din aceasta vara cel putin cei din cadrul SPP fac politie politica. S-a constituit la nivelul dlui general Alexandru Burian o sectiune care se ocupa de acest lucru, care nu face decât sa urmareasca membrii PSD in teritoriu si mai ales presedintele si vicepresedintii PSD“, a precizat Hrebenciuc. Acesta a adaugat chiar ca PSD vrea sa modifice legile de functionare a SPP si STS astfel incât sefii acestora sa fie numiti de Parlament, si nu de presedinte. Ideea a fost peluata din zbor de Marian Vanghelie, care a adaugat ca inregistrarile ilegale ale discutiilor din Comisia Udrea au fost facute de SPP. De fapt, surse parlamentare afirma ca in spatele acestor dispute s-ar afla un plan mai vechi al PSD, de inregimentare a celor doua servicii in cadrul Guvernului. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat, in cadrul unei intâlniri cu membrii diplomatiei, ca va propune ca din componenta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sa faca parte si fostii sefi de stat sau premieri, alaturi de cei aflati la putere. In viziunea sa, ar trebui facuta o „regândire institutionala“ la nivelul CSAT pentru a permite extinderea acestei institutii si catre cei care, prin experienta acumulata in structurile cele mai inalte ale statului, pot contribui la luarea deciziilor legate de siguranta nationala. In realitate, aceasta modificare a CSAT ar fi urmarit acumularea de voturi necesare trecerii STS si SPP in subordinea Guvernului. Reamintim ca, in 2007, parlamentarii PSD au mai initiat un astfel de demers care ar fi avut drept scop subordonarea SPP in cadrul Ministerului de Interne si a STS in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor.

Sefii serviciilor, convocati la audieri in parlament
Ministrul apararii, Mihai Stanisoara, precum si secretarul de stat Aurel Lascu si seful DGIA, Gheorghe Savu, sunt asteptati, azi dimineata, de comisiile de aparare din Parlament pentru audieri, în cursul amiezii acolo fiind asteptati si sefii DGIPI, SPP si STS. Ministrul si ceilalti oficiali MApN vor fi întrebati de parlamentarii din comisiile de aparare în legatura cu procesul de delaborare a munitiilor în general si în legatura cu cantitatile de munitii delaborate. De asemenea, oficialii MApN vor fi întrebati despre programele de înzestrare care sunt înca neafectate de modificarea bugetului ministerului. Pe de alta parte, începând de la ora 13.30, la comisiile reunite de aparare sunt asteptati sefii DGIPI Ionel Georgescu, SPP Lucian Pahontu si STS, Marcel Opris. Potrivit lui George Scutaru, vicepresedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, cei trei sefi ai SPP, STS si DGIPI „vor fi întrebati, în linii mari, în legatura cu subiecte precum acuzatiile lui Viorel Hrebenciuc de politie politica, interceptarile de la Comisia Udrea si cazul Babeni“.
Ion Alexandru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu