miercuri, 9 septembrie 2009

Spovedanie inutila la Parlament in scandalul traficului de armament si al politiei politice din serviciile secrete

Romania trebuie salvata!
Gardianul.ro
Razboiul pentru subordonarea serviciilor secrete dintre partidele aflate la guvernare s-a mutat in Parlament. Ieri, Comisia parlamentara de aparare s-a transformat in loc de pelerinaj al celor mai importanti oameni care au atributii in domeniul securitatii nationale. Parlamentarii din cadrul Comisiei au vrut sa clarifice aspectele sensibile in urma declansarii scandalurilor iscate de afacerile cu armament in care este implicat fratele presedintelui tarii, Mircea Basescu, dar si de declaratiile politicienilor referitoare la implicarea serviciilor secrete in viitoarea campaniei electorala pentru prezidentiale, prin activitati specifice de politie politica.

Din partea Ministerului Apararii au participat la audierile Comisiei de Aparare ministrul apararii, Mihai Stanisoara, precum si secretarul de stat Aurel Lascu si seful DGIA, Gheorghe Savu. In cursul amiezii au prezentat rapoarte si clarificari si sefii DGIPI, SPP si STS. Reprezentantii MApN au fost astfel interpelati de parlamentari în legatura cu cantitatile de munitii delaborate, dar si despre programele de înzestrare care sunt înca neafectate de modificarea bugetului ministerului. Dupa interventia sefilor Ministerului Apararii, au fost audiati incepand cu orele pranzului de catre comisiile reunite de aparare si sefii DGIPI, Ionel Georgescu, SPP, Lucian Pahontu, si STS, Marcel Opris. Vicepresedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, George Scutaru, anuntase ieri ca cei trei sefi ai SPP, STS si DGIPUI au avut de clarificat subiecte precum acuzatiile lui Viorel Hrebenciuc despre politia politica facuta de serviciile secrete, despre interceptarile de la Comisia Udrea, dar si de oferit amanunte despre cazul traficului de armament.

MAN a autorizat firma Oxo pentru importul de arme
Ministerul Apararii Nationale a avizat firma Oxo pentru obtinerea licentei de import a explozibililor, a declarat, dupa audierile de la Comisia de aparare, ministrul apararii, Mihai Stanisoara, care a adaugat ca audierile în cazul transportului de armament vor fi extinse în cadrul Ministerului Internelor si al Ministerului Economiei. „Cazul Babeni nu are legatura cu MApN, singura competenta exercitata de minister a fost de a aviza compania care a realizat importul în vederea obtinerii licentei de import a munitiei“, a spus Stanisoara. In schimb, presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Teodor Melescanu, a declarat, la finalul audierii ministrului Stanisoara, ca acesta a explicat „foarte clar“ ca are competente doar în ce priveste delaborarea munitiilor care îi apartin, astfel ca audierile vor fi extinse la Ministerul de Interne si Ministerul Economiei. „Ministerul Apararii ne-a spus foarte clar ca, în ceea ce-i priveste, competenta lor se refera doar la delaborarea munitiilor care apartin ministerului, si nu a celor care sunt aduse de alte companii, de alte societati care urmeaza un regim privat“, a spus senatorul liberal, la finalul audierilor la care au fost prezenti ministrul apararii, Mihai Stanisoara, seful Departamentului pentru Armamente, Ioan Lascu, si seful Directiei Generale de Informatii a Apararii, Gheorghe Savu. Melescanu a aratat ca, în aceste conditii, Comisia a tras concluzia ca audierile trebuie extinse si catre alte ministere si structuri. „Una dintre concluzii este ca ar trebui, pe de o parte, sa extindem audierile noastre probabil si la Ministerul Administratiei si Internelor, DGIPI si la Ministerul Economiei - cel care coordoneaza compania Romarm si alte companii care se ocupa de productie speciala, pentru ca se pare ca lucrurile nu sunt sub un control asa cum ar trebui sa fie“, a spus presedintele Comisiei de Aparare din Senat.

SRI stia de vapoarele cu armament
Cel care a pus public punctul de „i” a fost seful Serviciului Roman de Informatii, George Maior, care a declarat dupa audiere ca nu exista nici un fel de legatura între transportul de munitie, la care facea referire jurnalistul Sorin Rosca Stanescu, implicând numele fratelui presedintelui, si aspecte legate de terorism. „În ceea ce priveste situatia legata de acest transport special, suntem autoritate nationala în domeniul prevenirii terorismului, suntem abilitati prin lege la acest lucru, suntem parte a unei comunitati de informatii mai largi în planul UE si în planul NATO legat de aceste aspecte foarte importante legate de siguranta nationala. Si am putut arata Comisiei ca am avut o cunoastere adânca, mai mult decât s-a prezentat în presa, în legatura cu toate aspectele semnalate legate de conexiunea, sau ceea ce s-a numit conexiunea, între acest transport si zone ale terorismului, demonstrând ca nu exista nici un fel de legatura între acest transport si aspecte legate de terorism“, a spus George Maior.
Partea legata de terorism a fost documentata de serviciu în adâncime si în cooperare cu alte servicii si a fost solutionata informativ cu multa vreme înainte, neavând, repet, nici o legatura cu acest aspect al transportului de munitie“, a subliniat directorul SRI.
Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu scrisese, pe 24 august, pe blogul personal, ca fratele presedintelui României ar fi participat la o operatiune ultrasecreta de trafic international cu mari cantitati de explozibil, cu cinci vapoare sosite din Thailanda care au fost ancorate în portul Constanta. Incarcatura cu explozibil ar fi ajuns la Uzina Mecanica Babeni, unde, în loc sa fie distrusa, ar fi fost reambalata. Mircea Basescu a negat, în repetate rânduri, ca are vreo implicatie în activitati teroriste.

SPP neaga acuzatiile de politie politica
In legatura cu suspiciunile asupra apartenentei SPP a inregistrarilor neoficiale din Comisia „Udrea“, seful SPP a precizat ca institutia pe care o conduce nu are decât o singura atributie în Parlament, controlul antiterorist, iar de comunicatiile din sali se ocupa directiile specializate ale legistativului.
De asemenea, seful Serviciului de Protectie si Paza, Lucian Pahontu, a negat ieri public, dupa audierile din comisiile de aparare, acuzatiile de politie politica aduse de Viorel Hrebenciuc, spunând ca ofiterii SPP nu îi urmaresc pe liderii PSD din teritoriu pentru a-i lucra informativ la ordinele presedintelui Traian Basescu. Pahontu a afirmat ca ofiterii SPP nu întocmesc rapoarte despre demnitarii pe care îi pazesc si ca nici un beneficiar al Serviciului nu a sesizat vreo neregula în activitatea institutiei. „Nu raspundem acuzatiilor unui om politic, pentru ca suntem o institutie militara“, a afirmat Pahontu, care a precizat ca nu vede rostul unei anchete interne privind aceste acuze.

Boc se baga peste Interne in scandalul „Doi si-un sfert”
Premierul Emil Boc a declarat ca a cerut rapoarte cu privire la declaratiile pe care le-a facut presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, cu privire la activitatea si arhiva serviciului secret al Ministerului de Interne, DGIPI. „Declaratiile facute sunt foarte grave. Nu o sa spun mai multe lucruri în acest moment decât ca am cerut rapoarte exprese de la cei abilitati si autorizati cu privire la ceea ce s-a declarat. Declaratiile sunt grave din perspectiva implicarii statului prin serviciile structurale pe care le are, mai ales cum este cel de la Ministerul Internelor, în bucatarii politice interne“, a declarat Boc. Premierul a spus ca a discutat „institutional“ si cu ministrul internelor, Dan Nica, pe aceasta tema, dupa ce presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a declarat la Scoala de Vara a tinerilor PSD ca are informatii despre Mircea Basescu si traficul de armament de la SRI, nu de la „Doi si un sfert“.

Gabriel Burlacu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu