miercuri, 7 octombrie 2009

Puşcărie de maximă nesiguranţă pentru banul public: Zeci de miliarde alunecă printre „gratiile“ Ministerului Justiţiei

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
06 Oct 2009 Adina Stancu


Protestul magistraţilor a arătat subfinanţarea acută de care suferă sistemul judiciar. În acest timp, penitenciarele toacă sume uriaşe din fondurile Ministerului Justiţiei. Un exemplu este Penitenciarul de maximă siguranţă Codlea.
Corpul de Control al ministrului Cătălin Predoiu a demarat verificările la Penitenciarul Codlea, după o plângere a lui Marian Nicolae, şef la complexul Rodbav, o unitate din subordinea penitenciarului. Acesta a sesizat ministerul şi DNA, acuzând actuala conducere a închisorii că a cheltuit nejustificat banul public.
Rodbav este o unitate turistică din judeţul Braşov cumpărată de Ministerul Justiţiei, în 1999, cu aproape 112.000 de lei vechi. Ministerul a vrut să amenajeze acolo un centru de recuperare, odihnă şi tratament balnear pentru propriul personal. Pe lângă clădiri au fost preluaţi şi 190.000 de metri pătraţi de pădure. De zece ani, ministerul pompează bani acolo, dar centrul nu a fost dat încă în folosinţă.
În plângerea sa, şeful unităţii susţine că investiţiile în curs, în valoare de 700.000 de lei noi, nu sunt menţionate în valoarea de inventar. De asemenea, multe construcţii apar pe inventar fără valoare sau cu una foarte mică. Spre exemplu, pavilionul-băi este trecut în acte cu valoarea zero. Toate aceste omisiuni fac ca preţul instituţiei să fie de numai 143.000 de euro.




Patru pereţi cât o vilă



Din sesizările trimise ministerului reiese că, în ultimii trei ani, conducerea Penitenciarului Codlea a încheiat contracte pe bani grei cu mai multe firme pentru reamenajarea închisorii. Actele depuse la Corpul de Control al Ministerului Justiţiei arată că au fost cheltuiţi 160.000 de lei (aproximativ 400.000 de euro) pe reparaţii capitale la spaţiile de detenţie. Reparaţii care au costat suspect de mult. Spre exemplu, pentru patru pereţi despărţitori, cu plasă, s-au cheltuit cam 400.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro). Adică preţul unei vile.



Plată cu „camătă“ sesizată la DNA



Alte lucrări de reparaţii din penitenciar au fost realizate de firma SC Prosig SA, care a subcontractat lucrările către o societate din Braşov, Edil Expert SRL. Firmă care nu şi-a făcut bine treaba. La controlul din luna iunie, inspectorii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au constatat deficienţe majore, cum ar fi „infiltraţii în pereţii pavilionului de deţinere sau finisajul cu mozaic al pardoselilor fisurat“ etc. Şi contractul încheiat de conducerea penitenciarului cu firma SC Prosig SA are probleme, iar conducerea ANP a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie Braşov. Conform unor surse judiciare, fostul director economic al închisorii ar fi plătit mai multe facturi către SC Prosig SA din banii proprii, cerând ulterior ,,camătă“. Adică a decontat mai mulţi bani din fondurile penitenciarului.
În legătură cu situaţia de la Codlea, directorul general al ANP, Ioan Băla, spune: „E o problemă care pleacă de la o proastă administrare. Am observat mari nereguli şi am sesizat deja Parchetul cu privire la directorul general şi fostul director economic“.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu