miercuri, 21 octombrie 2009

Un miliard de euro, anual, pentru pensiile speciale

Romania trebuie salvata!


Pentru cele 230.000 de pensii speciale, statul plateste anul aproximativ un miliard de euro (circa 1% din PIB), potrivit Ministerului Muncii. Majoritatea celor care primesc pensii speciale, respectiv 170.000 de persoane, provin din armata si politie.
"Pensiile au ajuns sa consume 9% din PIB, din care 8% reprezinta pensiile publice si 1% pensiile speciale. Platim in fiecare an pentru pensiile speciale din armata, politie, servicii secrete, diplomatie si pentru cele ale parlamentarilor, inclusiv ale functionarilor publici din Parlament, aproape 1% din PIB, respectiv un miliard de euro", a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan, relateaza NewsIn.
Reprezentantul Ministerului Muncii a precizat faptul ca exista pensii speciale care ajung si la 33.000-34.000 lei lunar, adaugand ca "un magistrat care a iesit in urma cu zece ani la pensie, primeste 80% din salariul celor care ocupa astazi pozitia de pe care a iesit la pensie".
Acesta este de parere ca din cauza scaderii populatiei Romaniei, exista riscul ca deficitul bugetului de pensii sa ajunga pe actualul sistem la 5-6% din produsul intern brut (PIB), iar "statul sa ajunga astfel, pe termen lung, in incapacitatea de a mai plati pensii si salarii".
Premierul Emil Boc a declarat recent ca statul ar putea economisi in 2010 intre 500 si 800 milioane euro, prin aplicarea Legii unitare a pensiilor,

* Pensiile publice ar urma sa fie indexate cu inflatia si cu 50% din cresterea salariului mediu
Proiectul de lege al pensiilor publice prevede indexarea anuala a pensiilor cu rata inflatiei si cu 50% din cresterea salariului mediu, iar plafonul pentru plata contributiilor la bugetul asigurarilor sociale a fost stabilit la 7 salarii medii, a declarat mai declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Muncii.

"Varsta de pensionare a ramas de 65 de ani, atat pentru barbati cat si pentru femei, iar modul de calcul al valorii punctului de pensie va avea in vedere inflatia anuala si cresterea salariului mediu. Totodata, am decis sa crestem plafonul pentru plata contributiilor la bugetul asigurarilor sociale la sapte salarii medii pe economie, pentru ca nu poti pune o persoana care castiga 100.000 de lei sa plateasca 30% la bugetul de pensii", a afirmat Mihai Seitan.
Oficialul a precizat ca Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala au cerut Romaniei sa urce mai rapid varsta de pensionare, la 65 de ani, respectiv mai devreme de 2030, cat prevede actualul proiect de lege, insa deocamdata nu s-a convenit nimic in acest sens.

"Reprezentantii FMI si cei ai Bancii Mondiale au propus ca valoarea punctului de pensie sa reprezinte 45% din valoarea salariului mediu brut, ce urmeaza a fi indexat anual in functie de inflatie, insa au inteles ca daca s-ar calcula in acest mod vor aparea discriminari intre pensiile platite pentru aceleasi conditii de lucru", sustine Mihai Seitan.
"Au fost de acord ca pensiile sa fie indexate 100% in raport cu inflatia si cu 50% din cresterea salariului mediu. Banca Mondiala a cerut sa acceleram procesul de crestere a varstei de pensionare, oricand mai devreme de 2030, dar deocamdata nu am convenit nimic", a adaugat acesta.
Secretarul de stat a explicat ca expertii Bancii Mondiale urmeaza sa intreprinda o analiza legata de sustenabilitatea sistemului de pensii, pentru a se stabili pe termen lung cat vor reprezenta pensiile in raport cu salariile. Potrivit lui Seitan, Ministerul Muncii a respins propunerea sindicatelor ce viza scaderea varstei de pensionare a femeilor cu un an pentru fiecare copil nascut, dar nu mai mult de trei ani.
"Am preluat 80% din cele 150 de amendamente propuse de sindicate, insa nu am acceptat ca varsta de pensionare sa fie redusa la 63 de ani, de la 65 de ani, si ca femeilor sa li se reduca varsta de pensionare cu un an pentru fiecare copil nascut", a conchis oficialul.
 
9am.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu