marți, 6 iulie 2010

Tun financiar de peste 2 milioane de euro la Loteria Naţională

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro


Loteria Română cheltuie peste patru milioane de euro pentru a-şi intabula imobilele. În plină criză, solidaritatea cu cei care abia reuşesc să-şi ducă existenţa de pe o zi pe alta rămâne doar o iluzie. Curios dar aproape toate firmele prezente la licitaţie au fost eliminate datorită unei condiţii tehnice puse de conducerea loteriei care nu avea nici o treabă cu realitatea. Aşa s-a ajuns ca firma care a cerut cei mai mulţi bani, Construct Co (16,3 milioane de lei), să câştige în dauna unor firme mai mari, dar care au cerut cu 50% mai puţin.

În timp ce preşedintele Traian Băsescu scoate ochii populaţiei că şi-a donat salariul în contul de solidaritate, la Loteria Naţională se fac licitaţii care se adjudecă cu preţuri care sfidează bunul simţ şi care nu au nici o legătură cu realitatea. În plus dacă s-ar fi mers pe un preţ mediu al firmelor prezente la licitaţie s-ar fi economisit peste 8 milioane de lei, bani care ar fi putut (dacă tot e aşa de darnică Loteria Naţională) să fie vărsaţi în contul de solidaritate. Cei opt milioane de lei reprezintă în fapt salariul pe 100 de ani al Preşedintelui Traian Băsescu. Am făcut această comparaţie că poate cere totuşi cineva o anchetă la Loteria Naţională să vadă cum se aruncă banii pe fereastră.

Practic acum o lună de zile Loteria Română a organizat o licitaţie pentru a-şi intabula cele o mie de spaţii pe care le deţine în proprietate. Au participat mai multe firme oferind următoarele preţuri: Construct Co din Ilfov - 16,299499 milioane lei, Gauss Timişoara - 15,3 milioane lei, Romair Bucureşti - 8,456 milioane lei, Blom Târgovişte - 7,8 milioane lei, Geotopo Bucureşti - 6,9426 milioane lei şi Primul Meridian Slatina - 3,9468 milioane lei. Licitaţia a fost câştigată de firma cu cele mai mari costuri, Construct Co, o firmă specializată în construcţii de ansambluri rezidenţiale. Una dintre cerinţe era ca participanţii la licitaţie să fie autorizaţi de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, întrucât se solicitau, în principal, servicii de cadastru. Câştigătorul licitaţiei nu era însă autorizat de agenţie. Dar cu toate astea a fost declarat câştigător. Curios dar toate celelalte firme erau autorizate de Agenţia Naţională de Cadastru.

După declararea câştigătorului licitaţiei ceilalţi participanţi au formulat contestaţii arătându-se nemulţumiţi de o serie de aspecte pe care le-au considerat aberante. Li se solicitase să deţină GPS cu 220 de canale şi scaner pentru a face modelul tridimensional al terenului. Spaţiile fiind construcţii, în general parteruri de bloc, GPS-ul nici nu se poate folosi. În plus, "220 de canale" înseamnă practic că poate comunica cu 220 de sateliţi simultan. Ori în România nu se pot recepta mai mult de 10-15 sateliţi, în funcţie de oră."Am fost toţí, în afară de Construct Co, eliminaţi datorită unei cerinţe tehnice care nu avea nici o treabă cu realitatea. Curios dar firmele eliminate fac cadastru de 10 ani, iar Construct Co nici măcar nu a existat pe această piaţă. În plus am venit şi cu aparatura, adică cu GPS-ul la Loteria Naţională dar nici nu i-a interesat. Aveam GPS-uri şi cu 220 de canale şi cu 280, deci mai performate decât cele cerute. Dar ni s-a spus că cele de la Construct Co sunt mai frumoase. În 20 ani de când particip la licitaţii n-am auzit că trebuie să câştige firma care are aparate mai frumoase. Te doare capul de şmecheriile celor de la Loteria Naţională. Am mai participat la licitaţii care miroseau a aranjamente, dar aşa ceva nu am mai văzut nicăieri. Și se mai vorbeşte că nu sunt bani pentru pensii. Păi nu-i statul acţionar la Loteria Naţională. Nu el pierde la aceste şmecherii", ne-a declarat unul dintre participanţi.

Dacă e să facem o medie pentru serviciile achiziţionate, Loteria Română cheltuie peste 4 milioane de euro pentru măsurători în 1.000 de imobile. Ceea ce înseamnă că o simplă măsurătoare ajunge la 4.000 euro/amplasament, şi asta în condiţiile în care un simplu releveu costă doar câteva sute de euro.



Publicat Luni, 14 iunie 2010 Dan Odagiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu