luni, 16 noiembrie 2009

Buzăianu Energy Holding, în limuzina lui Berceanu

Romania trebuie salvata!
Catavencu.ro
14 Nov 2009

Biroul de Paparazzi
 
Vineri, 13 (noiembrie 2009, pentru maniacii detaliilor). Ora 14.30. Modrogan, în apropierea sediului central al PD-L. Un Audi negru (A8 L – adică long – pentru aceiaşi maniaci ai detaliilor) cu numărul de înmatriculare B 29 WMT se deplasează spre Piaţa Victoriei, pe străduţe.
În dreapta, pe locul mortului, ministrul Radu Berceanu (maşina aparţine Ministerului Transporturilor). În dreptul Ministerului Afacerilor Externe (intrarea pentru public), maşina opreşte. Din spate coboară unul mic, negru şi chel, care respira greu (din cauza gabaritului puţin depăşit pentru înălţimea lui). Îşi aranjează hainele, o ia sprinten la pas şi se camuflează cu o pereche de ochelari de soare numai bună pentru plafonul jos de nori gri care acoperea Bucureştiul.
După cîteva plimbări de cunoscător al contrafilajului, negrul mic şi chel se decide: intră, la capătul străzii Paris, în clădirea Energy Holding.



P.S. Ăla mic şi negru de respira greu este chiar Bogdan Buzăianu. În afară de două poze care au umplut toate ziarele, fotografiile pe care le vedeţi aici sînt rare şi mega-exclusive. Cu atît mai mega-exclusivă este situaţia surprinsă de noi: un ministru PD-L (şi nu vreun gîgă, ca Paleologu) într-o întîlnire cu Buzăianu. De ce ar risca cei doi să se vadă, ziua în amiaza mare, în plină campanie electorală? Unele răspunsuri, AICI. Celelalte, în Academia Caţavencu de miercuri.
 
 
 
Pe cine aleg preşedinte: testul „Energy Holding“


Acest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 28 Oct 2009
Mircea Toma
 
Voi face, pentru voi, efortul de a-mi alege candidatul în funcţie de ce a făcut el pentru combaterea corupţiei (iar nu după simpatii personale). Şi am ales un subiect drag mie, afacerile oculte din Hidroelectrica. Din bugetul acestei societăţi se scurg, de peste zece ani, miliarde de euro; care pentru celebrele retehnologizări de hidrocentrale (Porţile de Fier I, Porţile de Fier II, 6 hidrocentrale de pe Oltul inferior etc.), care pe calea monopolului pe curentul ieftin produs de hidrocentrale pentru care cei mai băieţi deştepţiau obţinut contracte pe mai mulţi ani (13 firme au obţinut 95% din toată producţia de energie hidro).
Contractele de retehnologizare pe care le-am menţionat mai sus costă, de obicei, de trei ori mai mult decât costurile reale; ele sunt, toate, retehnologizate de aceeaşi companie austriacă – VA TECH Energy. Toate contractele au fost „facilitate“ de o grupare de crimă organizată care a fost mai vizibilă, în România, sub identitatea de Energy Holding (interfaţă pentru recircularea banilor, beneficiari de contracte pentru revânzarea energiei hidro etc.).




Garda hidro-căpuşelor



Evident că afaceri la un asemenea nivel nu se pot face decât sub protecţia celor mai înalţi factori de decizie, recte miniştri, premieri şi preşedinţi.



Lista celor care au pus umărul începe cu:



Călin Popescu Tăriceanu, care, în 1997, când era ministrul Industriilor şi Comerţului, a semnat primul contract de încredinţare directă a retehnologizării Porţilor de Fier I,



şi continuă cu Radu Berceanu, succesor al lui Tăriceanu la cârma ministerului (1998-2000), care a semnat pentru prima plată către VA TECH.



Dan Ioan Popescu (ministrul Industriilor), împreună cu premierul Adrian Năstase (2000-2004), nou intrat în schemă, a împins afacerea pe noi culmi, atât extensiv – generalizând schema retehnologizărilor către celelalte hidrocentrale, cât şi ca tupeu – umflând astronomic valoarea contractelor şi, probabil, a conturilor lor.



Călin Popescu Tăriceanu, devenit premier (2004-2008), împreună cu Codruţ Şereş (PC) şi apoi, din 2006, cu Varujan Vosganian, ministru al Economiei, protejează derularea netulburată a contractelor.



Traian Băsescu, preşedinte, a sărit la beregata premierului Tăriceanu, în 2007, acuzându-l de corupţie şi de implicare în afacerile băieţilor deştepţi; el lansează public, într-o emisiune TV, un atac explicit la adresa Energy Holding.



Emil Boc, blindat cu Adriean Videanu la cârma ministerului de resort, începe furtunos: ministrul Economiei a anunţat, în februarie 2009, că vrea să desecretizeze toate contractele pe termen lung încheiate de Hidroelectrica; ministrul menţionează că decizia aceasta vine pe fondul cererii preşedintelui (său) Traian Băsescu de a se face lumină în acest sector. După ce a mai uitat lumea de această declaraţie de război, ministerul a ieşit public cu vestea că investiţiile la hidrocentralele de pe Oltul inferior vor continua – asta înseamnă 350 de milioane de euro pentru contractul de retehnologizare lansat pe vremea lui Dan Ioan Popescu, având ca beneficiar aceeaşi companie VA TECH Energy. Mai mult, Videanu l-a numit ca nou director la Hidroelectrica, în plin divorţ guvernamental cu PSD, pe Ioan Sima, insistent propus de PSD şi un bun colaborator al lui Dan Ioan Popescu.





Toată stima şi mândria, Cozmâncă pentru România?!



La cele de mai sus se poate adăuga că dosarul „Hidroelectrica“ a fost deschis de DNA în urmă cu cinci ani; după ce Băsescu-vijelie s-a lansat în atacul său televizat la adresa unuia dintre actorii din dosar, Ministerul Public, recte ograda Laurei Codruţa Kövesi, i-a retras DNA-ului dosarul prin reîncadrare la categoria „subminarea economiei naţionale“. Singurul efect al operaţiunii a fost faptul că Băsescu s-a liniştit pe subiectul ăsta, iar contractele ticăloase şi-au văzut de drum cu o nouă echipă de protecţie. A, şi nu e lipsit de haz faptul că, la începutul lunii octombrie, Băsescu a reuns-o în funcţie pe doamna Kövesi, împotriva avizului CSM.
Iar eu am de ales între un candidat PSD – unde tropăie sălbatic urmaşii lui Năstase să preia hidroafacerea, unul PNL – unde echipa Tăriceanu-Vosganian este pe mulţi cai-putere şi unul PD-L – mi-am permis să-l botez pe independentul Băsescu, proaspăt moştenitor al afacerii Hidroelectrica, al cărui mare merit este că s-a bătut pentru ea cu foştii gestionari. Iar UDMR a fost coleg de guvernare cu mai multe generaţii de beneficiari ai afacerii hidro. Ar rămâne independentul Oprescu. Alo, domnul Cozmâncă, mai aveţi vreo slăbiciune la bătrânii PSD?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu