luni, 16 noiembrie 2009

Ce mai fac guvernantii pentru imaginea lor?

Romania trebuie salvata!

Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) este prea transparent pentru guvernanti intr-o perioada de maxima importanta, cea a alegerilor, de aceea acestia aleg sa-l blocheze.




“An de criza, bani putini si datorii din ce in ce mai mari la FMI. An prost pentru alegeri din ce in ce mai costisitoare, in conditiile in care Traian Basescu scade vertiginos in sondaje si deja a depasit de mult bugetul de campanie. Asa ca s-au gasit solutii alternative. Continuand ciclul masurilor abuzive, banii ramasi necheltuiti in bugetele institutiilor publice din Romania ar fi o solutie buna, insa Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) obliga la o transparenta deranjanta”, arata un comunicat al unor surse din Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.



SEAP este obligatoriu se fie utilizat in toate procedurile de achizitie publica din Romania, indiferent daca se desfasoara sau nu integral prin mijloace electronice.



Cazurile Ridzi/Udrea demonstreaza ca SEAP incomodeaza cheltuirea abuziva a banilor publici, asa ca riscul repetarii unor astfel de situatii „deranjante” din punct de vedere al imaginii, mai ales intr-o perioada delicata precum campania electorala, trebuia evitat, se mai explica in comunicat.



Pe de alta parte, UE apreciaza evolutia sistemului si nu poate fi distrus complet. Astfel, pentru a-l “inchide” pentru perioada in care este nevoie sa fie inchis, “el trebuie blocat pana dupa alegeri”.



SEAP face parte din Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI), agentie putin mediatizata, care se afla pe lista agentiilor desfiintate de premierul interimar Emil Boc, chiar daca institutia se finanta integral din venituri proprii si a adus numai in anul 2009 economii la bugetul de stat in valoare de aproximativ 1 miliard de EURO.



“Daca intr-adevar se urmarea desfiintarea institutiei nu s-ar fi prevazut in legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice (si este unicul caz de acest gen) ca in locul ei „se doreste” infiintarea altor doua entitati diferite, bineinteles cu finantare bugetara, care sa mascheze cumva intentia ascunsa de sabotaj a SEAP intr-o perioada in care banii ramasi necheltuiti ar putea finanta proceduri netransparente, alimentand direct bugetul de campanie al domnului Basescu”, atrage atentia comunicatul.



Cert este ca desfiintarea acestei institutii nu-si are rostul, mai ales ca oamenii care lucrau in ea nu consumau bani de la bugetul de stat si, cu toate acestea, ajung pe drumuri.


Potrivit sursei citate, desi SEAP este absolut necesar si este o metoda de monitorizare a modului in care s-a facut rost de achizitiile publice, guvernantii au preferat sa-l inchida pentru a nu le prejudicia imaginea in campania pentru prezidentiale.



Publicat: astazi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu